Stagii

În cazul în care sunteți tânăr absolvent cu diplomă de licență sau magistrat național, aveți oportunitatea să urmați un program de stagiu la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, instituția judiciară a Uniunii Europene, garantă a respectării dreptului Uniunii pentru 450 de milioane de cetățeni. Acest program vă va oferi ocazia nu numai să vă îmbogățiți formarea profesională, ci și să contribuiți la activitățile Curții, într‑un context stimulativ, european și multilingv. Veți întâlni la Curte alți tineri, absolvenți stagiari sau magistrați, care împărtășesc valorile comune ale Uniunii, întemeiate pe democrație, pe statul de drept și pe respectarea drepturilor fundamentale.

stage new page image 1 

„Stagiul efectuat în cadrul unității de traducere de limbă română a Curții a reprezentat pentru mine împlinirea unui vis, acela de a lucra într-o instituție a Uniunii Europene, într-un mediu internațional, în care culturile nu numai că nu se ciocnesc, ci se întrepătrund într-o armonie
perfectă. Această experiență de cinci luni nu putea să nu își pună amprenta pe parcursul meu profesional ulterior, dat fiind că mi-a oferit atât ocazia să aplic și să aprofundez cunoștințele deja dobândite în dreptul Uniunii, cât și privilegiul de a descoperi un nou domeniu complex și fascinant deopotrivă – traducerea juridică și provocările sale terminologice în contextul multilingvismului.”

Ioana Stan

„Pe parcursul stagiului, am avut ocazia să traduc numeroase texte juridice ale Curții și am dobândit o mai bună înțelegere a importanței multilingvismului la nivelul instituțiilor europene. În plus, m-am familiarizat cu activitatea celorlalte servicii ale Curții și nu în ultimul rând, am cunoscut alți stagiari alături de care m-am bucurat de cinci luni în Luxemburg.”

Ioana Vespremeanu

„Pasionată de dreptul european și de limba franceză, stagiul din cadrul unității de traduceri de limbă română a fost una dintre cele mai interesante experiențe profesionale. Am avut ocazia să traduc hotărâri din diverse domenii ale dreptului Uniunii și să îmi dezvolt cunoștințele juridice și lingvistice. De asemenea, am putut participa la atelierele de lectură din cadrul unității române și la diferite ședințe în fața Tribunalului sau a Curții de Justiție a Uniunii Europene, ajutându-mă să înțeleg mai bine activitatea jurisdicțională a acestor două instanțe.”

Iuliana B.

Stagii pentru tinerii absolvenți cu diplomă de licență

Stagiul are ca scop formarea stagiarului în activitățile instituției și îndeplinirea de către stagiar a unor sarcini în beneficiul acesteia din urmă.

Stagiile sunt oferite în număr limitat, aproximativ 200 pe an. Ele se pot desfășura fie în cabinetele membrilor (judecători și avocați generali), pentru o perioadă de 3-5 luni, fie în serviciile instituției, pentru o perioadă de 5 luni.

Stagiarul este supus obligației de discreție, atât în timpul stagiului, cât și după încheierea lui, cu privire la toate faptele și documentele interne ale instituției de care a luat cunoștință. Prin urmare, el nu poate publica și nu poate trimite spre publicare nimic care să aibă legătură cu stagiul său fără informarea prealabilă a membrului în cabinetul căruia a fost repartizat ori a șefului serviciului în care a fost repartizat. Înainte de începerea stagiului, stagiarul va semna un angajament solemn de a respecta această obligație.

Stagii în cabinetele membrilor (judecători și avocați generali)

Stagiile în cabinete se adresează cu precădere tinerilor licențiați în drept care dispun de o formare în dreptul Uniunii. În cadrul atribuțiilor sale, stagiarul va fi chemat să participe la activitatea cabinetului, îndeplinind diverse sarcini legate de cauzele care sunt examinate de membrul în al cărui cabinet este repartizat și care nu se află încă în etapa deliberării.

Stagii în cadrul serviciilor

În serviciile instituției care primesc stagiari, ei au posibilitatea de a descoperi atribuțiile specifice îndeplinite în cadrul acestora și de a pune în aplicare cunoștințele dobândite pe parcursul studiilor lor. Stagiarii participă activ la îndeplinirea sarcinilor care le sunt încredințate în acest cadru, sub supravegherea unor funcționari experimentați.

Serviciile care primesc stagiari sunt următoarele:

  1. Direcția resurse umane
  2. Direcția buget și afaceri financiare
  3. Direcția multilingvism (traducere juridică și interpretare)
  4. Direcția bibliotecă
  5. Direcția cercetare și documentare
  6. Unitatea proiecte și coordonare terminologică
  7. Direcția protocol și vizite
  8. Direcția comunicare
  9. Consilierul juridic pentru afaceri administrative
  10. Grefa Tribunalului Uniunii Europene

Stagii în cadrul serviciului de interpretare

Stagiile în cadrul serviciului de interpretare, cu o durată de 10-12 săptămâni, se adresează în special tinerilor licențiați în interpretare de conferință. Obiectivul este acela de a le oferi tinerilor interpreți posibilitatea de a fi îndrumați în procesul de perfecționare în interpretare, în special de conținuturi de tip juridic, care implică în egală măsură o pregătire a dosarelor, o activitate de cercetare terminologică și exerciții practice în „cabină mută”. Candidații trebuie să stăpânească cel puțin fie două limbi pasive, fie o a doua limbă activă. Este necesară înțelegerea în scris a limbii franceze. Selectarea candidaților se efectuează o dată pe an pentru întregul an judecătoresc (candidaturile se depun în fiecare an între 1 iulie și 15 septembrie).

stage new page image 2 

Condiții de admitere, remunerare și candidatură

Condiții de admitere

- Să fiți resortisant al unui stat membru al Uniunii Europene, cu excepția unor derogări corespunzător motivate.

- Să fi absolvit o formare universitară completă în drept, în științe politice sau în științe economice ori într‑un domeniu apropiat, atestată printr‑o diplomă (sau, în mod excepțional, o formare echivalentă).

- Să cunoașteți la un nivel aprofundat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și la un nivel bun o altă limbă oficială a Uniunii Europene. Din considerente legate de serviciu, este de dorit să aveți o bună cunoaștere a limbii franceze.

- Să nu fi beneficiat deja de un stagiu (remunerat sau nu) în cadrul unei instituții sau al unui organism al Uniunii.

Remunerare

Cuantumul bursei este de 1 493 € net pe lună. El nu este supus regimului fiscal aplicabil funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene.  Stagiarilor al căror loc de reședință se situează la o distanță geografică de 200 de kilometri sau mai mult față de sediul Curții de Justiție a Uniunii Europene li se plătește o contribuție la cheltuielile de călătorie de 150 €.

Această remunerație nu se aplică stagiilor realizate în cabinetele membrilor în afara celor două perioade fixe și în contextul unui program de formare profesională în cadrul căruia stagiarii primesc din alte surse o bursă, o alocație sau o remunerație.

Cum se depun candidaturile?

Pentru stagiile care se desfășoară în perioada cuprinsă între 1 martie și 31 iulie, candidaturile se depun între 1 iulie și 15 septembrie ale anului precedent.

Pentru stagiile care se desfășoară în perioada cuprinsă între 16 septembrie și 15 februarie (pentru stagiile în cabinete) sau între 1 octombrie și sfârșitul lunii februarie (pentru stagiile în cadrul serviciilor), candidaturile se depun între 1 februarie și 15 aprilie ale aceluiași an.

Candidaturile trebuie să fie introduse prin intermediul aplicației EU CV Online și trebuie să fie însoțite de un curriculum vitae detaliat. Copiile diplomelor și/sau ale certificatelor, inclusiv cele eliberate de o autoritate universitară, privind calificările academice sau profesionale trebuie prezentate la cerere în cadrul procedurii de preselecție.

Candidații selectați sunt informați în scris de serviciul de resurse umane al instituției cu privire la decizia luată în privința lor. Admiterea la stagiu nu conferă stagiarului calitatea de funcționar sau de agent al Uniunii Europene și nu dă naștere niciunui drept și niciunei garanții de angajare.

stage new page image 3 

Stagii pentru magistrații naționali

Curtea primește în stagiu magistrați naționali în cadrul programului de schimb organizat de Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (REFJ), în limita a 15 magistrați pe an.

Stagiile efectuate de magistrații naționali se desfășoară fie în cadrul cabinetelor membrilor Curții de Justiție și ai Tribunalului, fie în cadrul Direcției cercetare și documentare (DRD). Durata lor este de 6 sau de 12 luni. Magistrații naționali sunt chemați să îndeplinească aceleași sarcini ca, în funcție de contextul stagiului, referenții juridici sau administratorii DRD.

Magistratul național este supus, în timpul stagiului și după încheierea lui, unei obligații de discreție cu privire la toate faptele și documentele interne de care a luat cunoștință. El se angajează să nu publice și să nu trimită spre publicare nimic care să aibă legătură cu stagiul.

Condiții de admitere

- Să fi exercitat funcția de magistrat (judecător sau procuror) într‑un stat membru al Uniunii Europene timp de cel puțin un an.

- Să fiți familiarizat cu dreptul Uniunii.

- Să aveți o perfectă cunoaștere a unei limbi oficiale a Uniunii Europene și un nivel adecvat de cunoaștere a limbii franceze pentru a fi în măsură să îi sprijiniți pe membrii Curții de Justiție și ai Tribunalului în examinarea dosarelor și în redactarea deciziilor.

Remunerare

Magistratul național admis la stagiu nu este nici remunerat, nici indemnizat de Curte. El primește o diurnă finanțată de REFJ.

Cum se depun candidaturile?

Candidaturile trebuie să fie depuse la REFJ (REFJ - stagii de lungă durată).