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In Advocate General Mazák’s view, EU law does not prevent a Member State from 
granting child benefits to posted or seasonal workers 

However, EU law imposes no obligation to grant such benefits and Member States may exclude or 
reduce payment of the child allowance when a comparable benefit is paid in another State 

Regulation No 1408/711, on the application of social security schemes to migrant workers, 
establishes that, as a general rule, a worker is subject to the legislation of the Member State in 
which he is employed. However, those who are posted to carry out work in another Member State 
(‘posted workers’) or who perform work in another Member State on a temporary basis (‘seasonal 
workers’) continue to be subject to the social security legislation of the country where they usually 
work rather than that of the Member State where they are actually working. 

Waldemar Hudziński (C-611/10) and Jarosław Wawrzyniak (C-612/10) reside in Poland and are 
covered by the Polish social security system. Mr Hudziński, father of two children and a self-
employed farmer, worked as a seasonal worker for a horticultural business in Germany from 20 
August to 7 December 2007. Mr Wawrzyniak, who has one daughter, worked in Germany as a 
posted worker from February to December 2006.  

German law states that a person who isn’t permanently or habitually resident in Germany is 
entitled to child benefit if he is liable to income tax. However, child allowance is not paid for a child 
who can receive a comparable child allowance elsewhere. After having asked to be liable to 
income tax in Germany, both workers requested child allowance of €154 per month per child to be 
paid in respect of their children for the period during which they worked in Germany.  

Both these requests were refused on the grounds that Polish, not German, social security laws 
were applicable in accordance with the Regulation. 

In that context, the Budensfinanzhof (Federal Finance Court, Germany) has decided to ask the 
Court of Justice whether, even if Germany is not the competent Member State according to 
Regulation 1408/71 and its legislation is not the legislation applicable, EU law prevents Germany 
from granting child allowance in these circumstances. Moreover, the Budensfinanzhof asks 
whether a Member State may exclude or reduce entitlement to family benefits where a comparable 
benefit may be received in another Member State.  

In today's Opinion Advocate General Ján Mazák first of all makes clear that the Regulation aims to 
ensure that the persons concerned are subject to the social security scheme of only one Member 
State in order to prevent more than one system of national legislation being applied and thus to 
avoid the attendant complications. 

The Advocate General considers that the Regulation does not determine the law applicable on the 
basis of which State’s social security system is most advantageous to the migrant worker, but by 
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reference to objective factors such as the place of employment or residence. Rather, the 
Regulation merely draws up a system of coordination, while leaving substantive and procedural 
differences between the social security systems unaffected. Therefore, there is no guarantee to a 
worker that extending his activities into more than one Member State or transferring them to 
another Member State will be neutral as regards social security. Given the disparities between the 
social security regimes of the various Member States, such an extension or transfer may, or may 
not, be to the worker’s advantage in terms of social security, according to the circumstances. 

However, Advocate General Mazák considers that the case-law of the Court of Justice in the 
matter illustrates that the Regulation must be interpreted in a manner favourable to migrant 
workers in the sense that EU law must not have the effect of depriving a Member State, even 
if it is not the competent State, of the right to grant workers social benefits provided for 
under its national legislation. 

That being said, however, Advocate General Mazák emphasises that, in such situations, there is 
no obligation on a Member State to grant such benefits. EU Law does not limit the power of 
the Member States to organise their social security schemes and, in the absence of harmonisation 
at EU level, it is for the legislation of each Member State to lay down the conditions under which 
social security benefits are granted, as well as the amount of such benefits and the period for 
which they are granted. 

It therefore follows that, as EU law places no obligation on a Member State to grant child 
allowances in these circumstances, any national laws providing for such benefits to be excluded or 
reduced cannot be regarded as contrary to EU law. 

 
NOTE: The Advocate General’s Opinion is not binding on the Court of Justice. It is the role of the Advocates 
General to propose to the Court, in complete independence, a legal solution to the cases for which they are 
responsible. The Judges of the Court are now beginning their deliberations in this case. Judgment will be 
given at a later date. 
 
NOTE: A reference for a preliminary ruling allows the courts and tribunals of the Member States, in disputes 
which have been brought before them, to refer questions to the Court of Justice about the interpretation of 
European Union law or the validity of a European Union act. The Court of Justice does not decide the 
dispute itself. It is for the national court or tribunal to dispose of the case in accordance with the Court’s 
decision, which is similarly binding on other national courts or tribunals before which a similar issue is raised. 
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The full text of the Opinion is published on the CURIA website on the day of delivery.  
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