Language of document :

Αναίρεση που άσκησε στις 30 Ιανουαρίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της αποφάσεως που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (τέταρτο τμήμα) στις 21 Νοεμβρίου 2018 στην υπόθεση T-587/16, HM κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(Υπόθεση C-70/19 P)

Γλώσσα διαδικασίας: η γερμανική

Αιτούν δικαστήριο

Αναιρεσείουσα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: T. S. Bohr, G. Gattinara)

Αντίδικος κατ’ αναίρεση: HM

Αιτήματα

Η αναιρεσείουσα ζητεί από το Δικαστήριο:

να αναιρέσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της 21ης Νοεμβρίου 2018 στην υπόθεση T-587/16, HM κατά Επιτροπής·

να αναπέμψει την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο·

να επιφυλαχθεί ως προς τα δικαστικά έξοδα της πρωτοβάθμιας και της αναιρετικής διαδικασίας.

Λόγοι αναιρέσεως και κύρια επιχειρήματα

Η Επιτροπή προβάλλει δύο λόγους αναιρέσεως.

Με τον πρώτο λόγο αναιρέσεως, ο οποίος περιλαμβάνει τρία σκέλη, προβάλλεται ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο όσον αφορά την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ της εξεταστικής επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO).

Στο πρώτο σκέλος αυτού του λόγου αναιρέσεως, η Επιτροπή διατείνεται ότι το Γενικό Δικαστήριο εκτίμησε κατά τρόπο εσφαλμένο, από νομικής απόψεως, την προσβαλλόμενη πράξη, ήτοι την απόφαση της EPSO της 17ης Αυγούστου 2015 να μη διαβιβάσει στην εξεταστική επιτροπή την αίτηση επανεξετάσεως λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Η εν λόγω ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που διαθέτει η EPSO με βάση το σημείο 3.1.3 των γενικών κανόνων που εφαρμόζονται στους γενικούς διαγωνισμούς κατά το οποίο η EPSΟ είναι υπεύθυνη για τη συνολική αλληλογραφία επικοινωνίας με τους υποψηφίους.

Στο δεύτερο σκέλος η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο λόγω του τρόπου κατά τον οποίο ερμήνευσε τους γενικούς κανόνες. Το σημείο 3.4.3 των γενικών αυτών κανόνων δεν πρέπει να ερμηνεύεται μόνο σε συνδυασμό με το σημείο 3.1.3, αλλά και υπό το φως του γράμματος και του σκοπού του σημείου 3.4.3 το οποίο αναθέτει στην EPSO την ευθύνη διενέργειας της διαδικασίας εσωτερικής επανεξετάσεως.

Στο τρίτο σκέλος προβάλλεται πλάνη περί το δίκαιο στο πλαίσιο της ερμηνείας του άρθρου 7 του παραρτήματος III του Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως. Η σχετική ενημέρωση συνιστά διοικητικό μέτρο που έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων στο πλαίσιο των διαγωνισμών βάσει του άρθρου 7, παράγραφος 1. Τούτο συνάδει με τον ρόλο της EPSO που έχει καθήκον επικουρίας της εξεταστικής επιτροπής όπως επισήμανε το Γενικό Δικαστήριο στην απόφαση T-361/10 P, Επιτροπή κατά Παχτίτη1 .

Με τον δεύτερο λόγο αναιρέσεως προβάλλεται ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κατά την ερμηνεία του λόγου ακυρώσεως που αφορά την αναρμοδιότητα του εκδότη της σχετικής πράξεως. Στην προκειμένη περίπτωση, το Γενικό Δικαστήριο δεν εξέτασε εάν μετά τη θεραπεία του σφάλματος της αναρμοδιότητας θα μπορούσε να εκδοθεί πράξη με το ίδιο ή με διαφορετικό περιεχόμενο. Το Γενικό Δικαστήριο δεν μπορούσε να ακυρώσει την προσβαλλόμενη πράξη χωρίς να προηγηθεί τέτοια εξέταση.

____________

1 ECLI:EU:T:2011:742