Language of document : ECLI:EU:F:2008:169

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

(τρίτο τμήμα)

της 11ης Δεκεμβρίου 2008

Υπόθεση F-148/06

Laurent Collée

κατά

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Υπαλληλική υπόθεση – Υπάλληλοι – Προαγωγή – Διαδικασία απονομής μορίων αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Συγκριτική εξέταση των προσόντων»

Αντικείμενο: Προσφυγή που άσκησε βάσει των άρθρων 236 ΕΚ και 152 ΕΑ ο L. Collée, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του Κοινοβουλίου της 9ης Ιανουαρίου 2006, με την οποία δόθηκαν στον προσφεύγοντα 2 μόρια αξιολόγησης για την περίοδο 2004.

Απόφαση: Η απόφαση του Κοινοβουλίου να δώσει στον L. Collée 2 μόρια αξιολόγησης για την περίοδο προαγωγών 2004 ακυρώνεται. Η προσφυγή απορρίπτεται κατά τα λοιπά. Το Κοινοβούλιο καταδικάζεται στα δικαστικά έξοδα.

Περίληψη

Υπάλληλοι – Προαγωγή – Συγκριτική εξέταση των προσόντων – Τρόπος διενέργειας – Ποσοτική αξιολόγηση των προσόντων με τη χορήγηση μορίων

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων, άρθρο 45)

Όταν η διοίκηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης των μορίων αξιολόγησης, διαθέτει περιορισμένο αριθμό τέτοιων μορίων, τα οποία κατανέμει μεταξύ των υπαλλήλων βάσει συγκριτικής εξέτασης των προσόντων τους, η σύγκριση αυτή πρέπει να διενεργείται με ίσους όρους και τα μόρια πρέπει να δίδονται στους υπαλλήλους με τα περισσότερα προσόντα, βάσει φθίνουσας κλίμακας προσόντων, μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα μόρια. Αν διαπιστωθεί, κατά τη συγκριτική αυτή εξέταση των προσόντων, ότι τα προσόντα ορισμένων υπαλλήλων είναι ισότιμα, στους υπαλλήλους αυτούς πρέπει να δίδεται ο ίδιος αριθμός μορίων. Σε περίπτωση ανεπαρκούς αριθμού μορίων, η επιλογή μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν ισότιμα προσόντα πρέπει να πραγματοποιείται σε συνάρτηση με ορισμένους δευτερεύοντες παράγοντες. Μολονότι, από την άποψη αυτή, το επίπεδο των ασκούμενων αρμοδιοτήτων μπορεί να αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την προαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων (ΚΥΚ), το επίπεδο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογείται κατά τη σύγκριση υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και όχι κατά τη σύγκριση των αρμοδιοτήτων που ασκεί ένας υπάλληλος από το ένα έτος στο άλλο.

Κατά συνέπεια, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και στο άρθρο 45 του ΚΥΚ η απόφαση να χορηγηθεί ορισμένος μόνο αριθμός μορίων αξιολόγησης σε ένα υπάλληλο, με το αιτιολογικό απλώς και μόνο ότι τα προσόντα του δεν είναι περισσότερα από τα προσόντα των υπαλλήλων που έχουν λάβει περισσότερα μόρια, διότι έτσι η διοίκηση απαιτεί να είναι η απόδοση του υπαλλήλου αυτού όχι ίση, αλλά ανώτερη από την απόδοση των συναδέλφων του.

(βλ. σκέψεις 38 έως 40 και 45 έως 47)

Παραπομπή:

ΠΕΚ: 19 Οκτωβρίου 2006, T‑311/04, Buendía Sierra κατά Επιτροπής, Συλλογή 2006, σ. II‑4137, σκέψη 93