Language of document :

Kanne 23.10.2020 – Romania v. Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto

(asia C-547/20)

Oikeudenkäyntikieli: romania

Asianosaiset

Kantaja: Romania (asiamiehet: E. Gane, R. I. Hațieganu ja A. Rotăreanu)

Vastaajat: Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto

Vaatimukset

asetus (EU) 2020/1055 on kumottava osittain seuraavilta osin:

1 artiklan 3 kohta, jolla on muutettu asetuksen (EY) N:o 1071/2009 5 artiklan 1 kohdan b alakohtaa

2 artiklan 4 kohdan a, b ja c alakohta, jolla on muutettu asetuksen (EY) N:o 1072/2009 8 artiklaa lisäämällä siihen 2 a kohta, muuttamalla 3 kohtaa ja lisäämällä siihen 4 a kohta

toissijaisesti ja vain siinä tapauksessa, että unionin tuomioistuin katsoo, että edellä mainitut säännökset liittyvät erottamattomasti asetuksen (EU) 2020/1055 muihin säännöksiin tai koskevat tämän toimenpiteen olennaista sisältöä, mainittu unionin säädös on kumottava kokonaisuudessaan,

parlamentti ja neuvosto on velvoitettava korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Romania vetoaa kanteensa tueksi kolmeen kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste, joka koskee SEU 5 artiklan 4 kohdassa määrätyn suhteellisuusperiaatteen loukkaamista

Romania katsoo, että 1 artiklan 3 kohdassa säädetty toimenpide, joka koskee velvollisuutta palauttaa ajoneuvo sijoittautumisjäsenvaltioon joka kahdeksas viikko, ei ole tarpeen vahvistamaan yhtiön tosiasiallista ja jatkuvaa läsnäoloa kyseessä olevassa jäsenvaltiossa, ja se on ilmeisen soveltumaton ilmoitetun tavoitteen saavuttamiseksi.

Se merkitsee toimijoille kohtuutonta taloudellista taakkaa, jota ei voida perustella ja josta aiheutuu tarpeettomia toimintakustannuksia, tyhjänä ajojen lisääntymistä ja CO2-päästöjä.

Romania katsoo myös, että 2 artiklan 4 kohdan a, b ja c alakohdassa säädetty toimenpide, jolla asetetaan ylimääräisiä rajoituksia kabotaasikuljetuksille, on ilmeisellä tavalla soveltumaton ilmoitettujen tavoitteiden saavuttamista varten ja että se ei ole tarpeellinen ratkaistaessa yksilöidyt ongelmat, joissa on kyse kabotaasia koskevien sääntöjen noudattamatta jättämistä.

Se merkitsee taantumaa markkinoiden tämänhetkiseen vapautumisen tasoon ja saattaa luoda epätasapainoa kuljetusyhtiöiden logistiikkaketjujen järjestämisessä sekä lisätä niiden jaksojen kestoa, jolloin ajoneuvot eivät ole käytössä ja tyhjänä ajojen määrää. Uusilla säännöksillä vaikeutetaan kabotaasia koskevien säännösten soveltamista ja valvontamekanismeja lisäämällä toimijoille tarpeettomia hallinnollisia tehtäviä.

Nämä kaksi toimenpidettä ovat suhteettomia jäsenvaltioiden kuljetusyrityksiin, muun muassa niihin, jotka sijaitsevat unionin reuna-alueilla, aiheutuvien kielteisten vaikutuksen vuoksi.

Toinen kanneperuste, joka koskee sijoittautumista koskevan oikeuden perusteetonta rajoittamista

Romania katsoo, että 1 artiklan 3 kohdassa käyttöön otetusta toimenpiteestä aiheutuu unionin reuna-alueille sijoittautuneille kuljetusyrityksille huomattavia toiminnallisia kustannuksia. Tällaisen yhtiön kannattavuus ja epäsuorasti niiden perustamisen houkuttelevuus näissä valtioissa laskevat huomattavasti. Lisäksi niihin jo asettautuneet toimijat siirtävät toimintansa länsi-Euroopan valtioihin vähentääkseen kielteisiä vaikutuksia, joita aiheutuu siitä velvollisuudesta, että ajoneuvon on palattava sijoittautumisjäsenvaltiossa olevaan toimipisteeseen joka kahdeksas viikko.

Näin ollen kyseisellä toimenpiteellä rajoitetaan sijoittautumisvapautta SEUT 49 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Tätä rajoitusta ei voida perustella.

Kolmas kanneperuste, joka koskee SEUT 18 artiklassa vahvistetun kansalaisuuteen perustuvan syrjinnän kiellon periaatteen loukkaamista

Romania katsoo, että säännös, joka koskee ajoneuvon palaamista sijoittautumisjäsenvaltiossa olevaan toimipisteeseen joka kahdeksas viikko ja kabotaasia koskevat lisärajoitukset ovat ristiriidassa unionin lähentymistä koskevien tavoitteiden kanssa ja ovat luonteeltaan protektionistisia, mikä luo merkittävän esteen sellaisten toimijoiden liikennemarkkinoille saapumiselle, joiden asuinpaikka on muissa jäsenvaltioissa.

Vaikka nämä toimenpiteet eivät vaikuta syrjiviltä, niiden käytännön vaikutus on eri laajuinen eri jäsenvaltioissa, koska ne vaikuttavat huomattavalla ja kohtuuttomalla tavalla unionin reuna-alueiden valtioihin sijoittautuneiden kuljetusalan toimijoiden taloudelliseen toimintaan.

Lisäksi asetuksessa (EU) 2020/1055, asetuksessa (EU) 2020/10541 ja direktiivissä (UE) 2020/10572 säädetyt toimenpiteet (jotka koskevat kabotaasikuljetuksille asetettuja lisärajoituksia, ajoneuvon palaamista sijoittautumisvaltion toimipisteelle joka kahdeksas viikko, kuljettajan palaamista joka neljäs viikko, kieltoa viettää tavanomaisia viikoittaisia lepoaikoja ajoneuvon ohjaamossa ja kuljettajien lähettämistä työhön toiseen jäsenvaltioon) on suunniteltu keskeiseksi osaksi yhtenäistä lainsäädännöllistä kokonaisuutta. Tässä tilanteessa vain näiden toimenpiteiden kasautuvien vaikutusten arviointi voi kuvata niiden todellista vaikutusta liikennemarkkinoille.

____________

1     Asetuksen (EY) N:o 561/2006 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse vuorokautista ja viikoittaista enimmäisajoaikaa, vähimmäistaukoja sekä vuorokautisia ja viikoittaisia lepoaikoja koskevista vähimmäisvaatimuksista ja asetuksen (EU) N:o 165/2014 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse ajopiirtureilla tapahtuvasta paikannuksesta 15.7.2020 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/1054 (EUVL 2020, L 249, s. 1).

2     Direktiiviä 96/71/EY ja direktiiviä 2014/67/EU koskevien erityisten sääntöjen vahvistamisesta siltä osin kuin on kyse maantieliikenteen alan työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon ja direktiivin 2006/22/EY muuttamisesta valvontavaatimusten osalta sekä asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta 15.7.2020 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2020/1057 (EUVL 2020, L 249, s. 49).