Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de Bundesverfassungsgericht (Germania) la 10 februarie 2014 – Peter Gauweiler şi alţii

(Cauza C-62/14)

Limba de procedură: germana

Instanța de trimitere

Bundesverfassungsgericht

Părțile din procedura principală

I)    Acțiunile privind neconstituționalitatea

Reclamanți: Peter Gauweiler, Bruno Bandulet, Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Albrecht Schachtschneider, Joachim Starbatty, Roman Huber și alții, Johann Heinrich von Stein și alții

Pârâți: Deutscher Bundestag, Bundesregierung

II)     Procedura de soluționare a unui litigiu organic

Petent: Grupul parlamentar DIE LINKE din Bundestag

Pârât: Deutscher Bundestag

Cealaltă parte în procedură: Bundesregierung

Întrebările preliminare

1.    a)    Decizia Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene din 6 septembrie 2012 privind caracteristicile tehnice ale tranzacțiilor monetare definitive nu este compatibilă cu dispozițiile articolelor 119 și a articolului 127 alineatele (1) și (2)TFUE precum și cu articolele 17 – 24 din Protocolul privind Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale, deoarece depășește mandatul de politică monetară al Băncii Centrale Europene și constituie o intervenție în domeniul de competență al statelor membre?

Depășirea de către Banca Centrală Europeană a mandatului său rezultă în special din faptul că Decizia Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene din 6 septembrie 2012

aa)    este legată de programele de asistență politico-economică ale Mecanismului european de stabilizare financiară sau ale Mecanismului European de Stabilitate (condiționalitate)?

bb)    vizează achiziția de titluri de stat doar ale unor state membre selectate ale zonei euro (caracter selectiv)?

cc)    prevede achiziția de titluri de stat ale țărilor participante la program în plus față de programele de asistență ale Mecanismului european de stabilizare financiară sau ale Mecanismului european de stabilitate (caracter paralel)?

dd)    ar putea eluda limitările și condițiile cuprinse în programele de asistență ale Mecanismului european de stabilizare financiară sau ale Mecanismului european de stabilitate (eludare)?

b)    Decizia Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene din 6 septembrie 2012 privind caracteristicile tehnice ale tranzacțiilor monetare definitive este incompatibilă cu interdicția privind finanțarea monetară prevăzută la articolul 123 TFUE?

    Aceasta nu este compatibilă cu dispozițiile articolului 123 TFUE în special deoarece Decizia Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene din 6 septembrie 2012

aa)    nu prevede limite cantitative pentru achiziția de titluri de stat (volum)?

bb)    nu prevede o durată între emisiunea titlurilor de stat pe piața primară și achiziția acestora de către Sistemul European al Băncilor Centrale pe piața secundară (formarea prețului de piață)?

cc)    permite păstrarea tuturor titlurilor de stat achiziționate până la data la care acestea ajung la scadență (imixtiune în logica pieței)?

dd)    nu cuprinde cerințe minime cu privire la bonitatea titlurilor de stat care urmează a fi achiziționate (risc de nerambursare)?

ee)    prevede egalitatea de tratament între Sistemul European al Băncilor Centrale, titularii privați și ceilalți titulari ai unor titluri de stat (reducerea datoriei)?

2.    În subsidiar, în situația în care Curtea nu ar considera că Decizia Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene din 6 septembrie 2012 privind caracteristicile tehnice ale tranzacțiilor monetare definitive, care este un act adoptat de un organism al Uniunii Europene, poate face în mod viabil obiectul unei cereri formulate în temeiul articolului 267 alineatul (1) litera (b) TFUE:

a)    Dispozițiile articolelor 119 și 127 din TFUE precum și ale articolelor 17 – 24 din Protocolul privind Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene trebuie interpretate în sensul că permit Eurosistemului, în mod alternativ sau cumulativ,

aa)    să condiționeze achiziția de titluri de stat de existența și respectarea unor programe de asistență politico-economică ale Mecanismului european de stabilizare financiară sau ale Mecanismului european de stabilitate (condiționalitate)?

bb)    să achiziționeze doar titluri de stat ale unor state membre selectate (caracter selectiv)?

cc)    să achiziționeze titluri de stat ale țărilor participante la program în plus față de programele de asistență ale Mecanismului european de stabilizare financiară sau ale Mecanismului european de stabilitate (caracter paralel)?

dd)    să eludeze limitările și condițiile cuprinse în programele de asistență ale Mecanismului european de stabilizare financiară sau ale Mecanismului european de stabilitate (eludare)?

b)    În ceea ce privește interdicția privind finanțarea monetară, dispozițiile articolului 123 TFUE trebuie interpretate în sensul că, în mod alternativ sau cumulativ, Eurosistemului îi este permis,

aa)    să achiziționeze titluri de stat fără să existe o limitare cantitativă în acest sens (volum)?

bb)    să achiziționeze titluri de stat fără să curgă o perioadă minimă de la emisiunea titlurilor de stat pe piața primară (formarea prețului de piață)?

cc)    să păstreze toate titlurile de stat achiziționate până la data la care acestea ajung la scadență (imixtiune în logica pieței)?

dd)    să achiziționeze titluri de stat fără să existe cerințe minime în ceea ce privește bonitatea (risc de nerambursare)?

ee)    să accepte egalitatea de tratament dintre Sistemul European al Băncilor Centrale, titularii privați și ceilalți titulari ai unor titluri de stat (reducerea datoriilor)?

ff)    să influențeze, prin exprimarea intenției de achiziție sau în alt mod, în aceeași perioadă cu emisiunea de titluri de stat ale statelor membre ale zonei euro, formarea prețurilor (încurajare la prima achiziție)?