Language of document : ECLI:EU:F:2014:266

DOM AV EUROPEISKA UNIONENS PERSONALDOMSTOL

(första avdelningen)

11 december 2014

Mål F‑80/13

CZ

mot

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA)

”Personalmål – Rekrytering – Tillfälligt anställda – Förlängning av provanställningstiden – Uppsägning vid slutet av provanställningstiden”

Saken:      Talan, väckt i enlighet med artikel 270 FEUF, varigenom CZ särskilt har ifrågasatt det beslut genom vilket Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) sade upp sökanden efter provanställningstiden som tillfälligt anställd och har yrkat att ESMA ska utbetala ersättning för den materiella och ideella skada som sökanden påstår sig ha lidit.

Avgörande:      Talan ogillas. Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ska bära sina rättegångskostnader och ska ersätta CZ:s rättegångskostnader.

Sammanfattning

1.      Tjänstemän – Tillfälligt anställda – Rekrytering – Provanställning – Provanställningsrapport – Försenat upprättande – Giltighet

(Anställningsvillkoren för övriga anställda, artikel 14.3)

2.      Tjänstemän – Tillfälligt anställda – Principer – Rätten till försvar – Räckvidd – Skyldighet att låta den berörda personen yttra sig innan ett beslut om uppsägning fattas – Iakttagande av rätten till försvar med avseende på uppsägning vid provanställningstidens utgång

(Anställningsvillkoren för övriga anställda, artikel 14.3; Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, artikel 41.2 a)

3.      Tjänstemän – Tillfälligt anställda – Rekrytering – Provanställning – Saken – Villkor för genomförande

(Anställningsvillkoren för övriga anställda, artikel 14)

1.      Den frist som föreskrivs i artikel 14 tredje stycket första meningen i anställningsvillkoren för övriga anställda, är ingen uppsägningstid, utan syftet med den är att säkerställa att den anställde kan lämna sina synpunkter innan institutionen fattar ett beslut om huruvida den berörde ska behålla sin anställning vid ett datum som, i möjligaste mån, sammanfaller med datumet då provanställningsperioden löper ut. En försening med upprättandet av provanställningsrapporten – även om förseningen utgör en oegentlighet mot bakgrund av de uttryckliga krav som uppställs i anställningsvillkoren för övriga anställda och hur beklagansvärd den än är – är inte av sådant slag att den påverkar giltigheten av rapporten, eller, i förekommande fall, beslutet genom vilket den myndighet som är behörig att ingå anställningsavtal säger upp den tillfälligt anställde eller förlänger provanställningstiden.

Härav följer att en tillfälligt anställd förblir provanställd så länge som dess yrkesmässiga kvalifikationer inte – mot bakgrund av en rapport som dess överordnade har utarbetat – har varit föremål för bedömning av den myndighet som är behörig att ingå anställningsavtal.

(se punkterna 35 och 36)

Hänvisning till

Personaldomstolen: dom Fernández Ortiz/kommissionen, F‑1/06, EU:F:2007:25, punkt 56, och dom Notarnicola/revisionsrätten, F‑85/08, EU:F:2009:94, punkterna 33 och 42–46

2.      Rätten till försvar utgör en grundläggande unionsrättslig princip. Den berörda personen ska enligt denna princip ha getts tillfälle att före antagandet av det beslut som påverkar vederbörande negativt på ett meningsfullt sätt framföra sina synpunkter på huruvida de påstådda faktiska omständigheterna och förhållandena, på grundval av vilka beslutet antagits, verkligen föreligger och är relevanta. Enligt artikel 41.2 a i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna har var och en rätt att bli hörd innan en enskild åtgärd som skulle beröra honom eller henne negativt vidtas mot honom eller henne.

Vad gäller uppsägning av en tillfälligt anställd efter provanställningstidens utgång, genomförs principen om skydd för rätten till försvar genom artikel 14 tredje stycket i anställningsvillkoren för övriga anställda, där det föreskrivs att rapporten om den tillfälligt anställdes förmåga att fullgöra sina uppgifter samt hans prestationsförmåga och uppförande i tjänsten senast en månad före provanställningsperiodens utgång ska meddelas den berörde, som ska ha rätt att skriftligt lämna sina synpunkter.

(se punkterna 55–57)

Hänvisning till

Domstolen: dom kommissionen/De Bry, C‑344/05 P, EU:C:2006:710, punkt 37

Tribunalen: dom L/parlamentet, T‑317/10 P, EU:T:2013:413, punkt 81

Personaldomstolen: dom Sapara/Eurojust, F‑61/06, EU:F:2008:98, punkt 149, och CH/parlamentet, F‑129/12, EU:F:2013:203, punkt 33

3.      Ett beslut om uppsägning efter provanställningens slut ska ogiltigförklaras om sökanden inte har haft möjlighet att genomföra sin provanställningstid under normala förhållanden. Även om en provanställning, som ska göra det möjligt att bedöma den provanställdes förmåga och uppförande, inte kan jämställas med en utbildningsperiod, är det ändå nödvändigt att den berörde ges möjlighet att under sin provanställning visa prov på sina förtjänster. Detta villkor betyder i praktiken att den provanställde ska erhålla lämpliga instruktioner och råd så att vederbörande kan anpassa sig till tjänstens särskilda behov. Vilken nivå som krävs på dessa instruktioner och råd ska inte bedömas på ett abstrakt sätt, utan konkret, med beaktande av de slags uppgifter som ska utföras.

En provanställd tjänstemans rätt att genomgå sin provanställning under korrekta förhållanden är tillräckligt säkerställd av att tjänstemannen ges en muntlig varning, så att han kan anpassa sig och förbättra sina prestationer i enlighet med tjänstens krav.

(se punkterna 67 och 68)

Hänvisning till

Personaldomstolen: dom Giannini/kommissionen, F‑49/08, EU:F:2009:76, punkterna 65 och 84