Language of document : ECLI:EU:F:2012:123

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
(τρίτο τμήμα)

της 13ης Σεπτεμβρίου 2012

Υπόθεση F‑34/11

Saskia Jane Markland

κατά

Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Ευρωπόλ)

«Υπαλληλική υπόθεση – Προσωπικό της Ευρωπόλ – Σύμβαση εκτάκτου υπαλλήλου – Εφαρμογή του ΚΛΠ – Κατάταξη σε βαθμό – Προδήλως αβάσιμη προσφυγή»

Αντικείμενο: Προσφυγή ασκηθείσα δυνάμει του άρθρου 270 ΣΛΕΕ, το οποίο έχει εφαρμογή στη Συνθήκη ΕΚΑΕ βάσει του άρθρου 106α της Συνθήκης αυτής, με την οποία η S. J Markland ζητεί την ακύρωση της αποφάσεως της 19ης Δεκεμβρίου 2010 με την οποία η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Ευρωπόλ) επιβεβαίωσε την απόφασή της να κατατάξει την προσφεύγουσα στην ομάδα καθηκόντων βοηθών υπαλλήλων (AST) σε βαθμό AST 5.

Απόφαση: Η προσφυγή απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Η προσφεύγουσα φέρει τα δικαστικά της έξοδα και καταδικάζεται στα δικαστικά έξοδα στα οποία υποβλήθηκε η Ευρωπόλ.

Περίληψη

1.      Υπάλληλοι – Υπάλληλοι της Ευρωπόλ – Πρόσληψη – Κατάταξη σε βαθμό – Υποχρέωση περιγραφής των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία καθηκόντων των εκτάκτων υπαλλήλων – Παράβαση – Συνέπειες ως προς την απόφαση περί κατατάξεως εκτάκτου υπαλλήλου– Δεν υφίστανται

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 1α § 2 και 5 § 1· παράρτημα I· Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού, άρθρο 10· απόφαση 2009/371 του Συμβουλίου, άρθρο 39 § 2)

2.      Υπάλληλοι – Πρόσληψη – Κατάταξη σε βαθμό – Εσωτερική οδηγία ενός οργάνου – Έννοια – Πολυετές σχέδιο το οποίο υποβάλλεται στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της Ένωσης προς ενημέρωση και δεν προορίζεται για το προσωπικό – Δεν εμπίπτει

3.      Υπάλληλοι – Οργάνωση των υπηρεσιών – Καθορισμός του επιπέδου της προς πλήρωση θέσεως – Υποχρέωση καθορισμού συγκεκριμένου βαθμού στην ανακοίνωση κενής θέσεως – Δεν υφίσταται

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων)

1.      Η υποχρέωση κάθε θεσμικού οργάνου της Ένωσης, που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 4, του ΚΥΚ, να περιγράφει, κατόπιν διαβουλεύσεως με την επιτροπή του ΚΥΚ, τα καθήκοντα και τις κατηγορίες που σχετίζονται με διάφορες θέσεις ο κατάλογος των οποίων περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι του ΚΥΚ βαρύνει και την Ευρωπόλ. Συγκεκριμένα, το όργανο αυτό θεωρείται υπηρεσία κατά την έννοια του άρθρου 1α, παράγραφος 2, του ΚΥΚ, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 39, παράγραφος 2, της αποφάσεως 2009/371 για την ίδρυση της Ευρωπόλ, και το εν λόγω άρθρο 1α, παράγραφος 2, του ΚΥΚ διευκρινίζει ότι οι αναφορές στα όργανα του ΚΥΚ ισχύουν και για τις υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι η Ευρωπόλ παραλείπει την περιγραφή των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 4, του ΚΥΚ δεν καθιστά παράνομη την απόφαση περί κατατάξεως εκτάκτου υπαλλήλου σε βαθμό, καθώς η περιγραφή αυτή έχει, ως αμιγώς εσωτερική πράξη, τη διευκόλυνση της κατατάξεως αυτής ως μοναδικό σκοπό.

(βλ. σκέψεις 35, 36, 39 και 40)

Παραπομπή:

ΓΔΕΕ: 9 Ιουλίου 2007, T‑415/06 P, De Smedt κατά Επιτροπής, σκέψεις 42 και 43

ΔΔΔΕΕ: 28 Ιουνίου 2011, F‑55/10, AS κατά Επιτροπής, σκέψη 59, κατά της οποίας εκκρεμεί αναίρεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόθεση T‑476/11 P

2.      Η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή μπορεί να εκδώσει μια εσωτερική οδηγία που διέπει την άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας κατά την κατάταξη υπαλλήλου σε βαθμό. Εντούτοις, ένα πολυετές σχέδιο το οποίο υποβάλλεται στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της Ένωσης προς ενημέρωση και δεν προορίζεται για το προσωπικό δεν δύναται να χαρακτηρισθεί εσωτερική οδηγία.

(βλ. σκέψη 46)

Παραπομπή:

ΓΔΕΕ: 9 Ιουλίου 1997, T‑92/96, Monaco κατά Κοινοβουλίου, σκέψη 46

3.      Εφόσον ο ΚΥΚ δεν θεσπίζει σαφή αντιστοιχία μεταξύ συγκεκριμένων καθηκόντων και συγκεκριμένου βαθμού, η Διοίκηση δύναται νομίμως να κάνει χρήση της ευρείας εξουσίας εκτιμήσεως που διαθέτει καθορίζοντας, στο πλαίσιο ανακοινώσεως κενής θέσεως –ή διαδικασίας επιλογής–, το επίπεδο της οικείας θέσεως σε σχέση με πληθώρα βαθμών.

(βλ. σκέψη 50)

Παραπομπή:

ΓΔΕΕ: 18 Ιουνίου 2009, T‑572/08 P, Επιτροπή κατά Traore, σκέψεις 61 έως 63