Language of document : ECLI:EU:F:2012:158

HOTĂRÂREA TRIBUNALULUI FUNCȚIEI PUBLICE A UNIUNII EUROPENE

(Camera întâi)

20 noiembrie 2012

Cauza F‑10/11

Dorina Maria Ghiba

împotriva

Comisiei Europene

„Funcție publică – Concurs intern – Neadmiterea la un concurs – Condiții de eligibilitate – Noțiunea de servicii atașate Comisiei”

Obiectul: Acțiune formulată în temeiul articolului 270 TFUE, aplicabil Tratatului CEEA potrivit articolului 106a din acesta, prin care doamna Ghiba solicită anularea deciziei comisiei de evaluare a concursului intern COM/INT/EU2/10/AST 3 de respingere a candidaturii reclamantei pentru motivul că aceasta nu îndeplinea anumite condiții de eligibilitate cerute

Decizia: Respinge acțiunea. Reclamanta suportă propriile cheltuieli de judecată și este obligată să le suporte pe cele efectuate de Comisie. Consiliul suportă propriile cheltuieli de judecată.

Sumarul hotărârii

Funcționari – Concurs – Concursuri interne – Condiții de admitere – Apartenența la personalul Comisiei sau la un serviciu atașat – Candidat care face parte din personalul unei agenții executive – Excludere

[art. 308 CE; Regulamentul nr. 58/2003 al Consiliului, considerentul (19) și art. 9 alin. (1) și (5), art. 11 alin. (6) și art. 18]

O agenție executivă precum Agenția Executivă pentru Cercetare (REA) nu poate fi considerată un serviciu atașat Comisiei. Prin urmare, un candidat la un concurs intern al Comisiei nu poate fi privit, în calitatea sa de agent contractual al REA, ca făcând parte din personalul Comisiei sau al serviciilor atașate.

Astfel, prerogativa Comisiei de a înființa și de a‑și organiza serviciile nu se extinde la agențiile executive. Desigur, competența de a institui agenții executive ca entități juridice distincte i‑a fost conferită de legiuitor în temeiul articolului 308 CE. Cu toate acestea, articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul nr. 58/2003 de stabilire a statutului agențiilor executive cărora urmează să li se încredințeze anumite sarcini în gestionarea programelor comunitare prevede că comitetul director stabilește propriul regulament de procedură. În timp ce Comisia își asigură și își organizează serviciile, este în schimb de competența comitetului director al agenției executive, potrivit alineatului (5) al articolului 9 citat mai sus, să decidă cu privire la organizarea departamentelor agenției executive.

În această privință, considerentul (19) al Regulamentului nr. 58/2003 stabilește o distincție clară între, pe de o parte, serviciile Comisiei și, pe de altă parte, agențiile executive. Pe de altă parte, în ceea ce privește personalul agenției executive, rezultă din articolul 11 alineatul (6) din regulamentul menționat că directorului îi sunt acordate atribuții conform sistemelor aplicabile celorlalți angajați ai Uniunii Europene în ceea ce privește semnarea contractelor de angajare ale personalului agenției executive. În sfârșit, rezultă din articolul 18 din acest regulament că personalul agenției executive este format, printre altele, din membri ai personalului temporar și din alți angajați, recrutați direct de agenția executivă.

(a se vedea punctele 34, 36-40, 43 și 44)

Trimitere la:

Tribunalul Uniunii Europene: 21 octombrie 2010, Agapiou Joséphidès/Comisia și EACEA, T‑439/08, punctele 35 și 43