Language of document : ECLI:EU:F:2014:266

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(πρώτο τμήμα)

της 11ης Δεκεμβρίου 2014

Υπόθεση F‑80/13

CZ

κατά

Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ)

«Υπαλληλική υπόθεση – Πρόσληψη – Έκτακτοι υπάλληλοι – Παράταση της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας – Απόλυση μετά το πέρας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας»

Αντικείμενο:      Προσφυγή-αγωγή ασκηθείσα δυνάμει του άρθρου 270 ΣΛΕΕ, με την οποία ο CZ προσβάλλει ιδίως την απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) τον απέλυσε μετά το πέρας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας του ως εκτάκτου υπαλλήλου και ζητεί να υποχρεωθεί η ΕΑΚΑΑ να τον αποζημιώσει για την υλική ζημία και να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη που ισχυρίζεται ότι υπέστη.

Απόφαση:      Η προσφυγή‑αγωγή απορρίπτεται. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών φέρει τα δικαστικά έξοδά της και καταδικάζεται στα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε ο CZ.

Περίληψη

1.      Υπάλληλοι – Έκτακτοι υπάλληλοι – Πρόσληψη – Δοκιμαστική υπηρεσία – Έκθεση κρίσεως κατά το πέρας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας – Καθυστερημένη κατάρτιση – Κύρος

(Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού, άρθρο 14, εδ. 3)

2.      Υπάλληλοι – Έκτακτοι υπάλληλοι – Αρχές – Δικαιώματα άμυνας – Περιεχόμενο – Υποχρέωση ακροάσεως του ενδιαφερομένου πριν τη λήψη αποφάσεως περί απολύσεώς του – Σεβασμός των δικαιωμάτων άμυνας σε περίπτωση απολύσεως μετά το πέρας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας

(Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού, άρθρο 14, εδ. 3· Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 41 § 2, στοιχείο α΄)

3.      Υπάλληλοι – Έκτακτοι υπάλληλοι – Πρόσληψη – Δοκιμαστική υπηρεσία – Αντικείμενο – Συνθήκες υπό τις οποίες διανύεται

(Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού, άρθρο 14)

1.      Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 14, τρίτο εδάφιο, πρώτη περίοδος, του Καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού [στο εξής: ΚΛΠ] δεν αποτελεί προθεσμία καταγγελίας, αλλά αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ότι ο έκτακτος υπάλληλος θα έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του προτού το όργανο λάβει απόφαση σχετικά με την παραμονή ή μη του ενδιαφερομένου στην υπηρεσία σε ημερομηνία συμπίπτουσα, στο μέτρο του δυνατού, με αυτή της λήξεως της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας. Τυχόν καθυστέρηση στην κατάρτιση της εκθέσεως κρίσεως κατά το πέρας της δοκιμαστικής υπηρεσίας συνιστά μεν παρατυπία από την άποψη των ρητών επιταγών του εν λόγω καθεστώτος, πλην όμως η παρατυπία αυτή, όσο ατυχής και αν είναι, δεν μπορεί να θίξει το κύρος της εκθέσεως ή, ενδεχομένως, το κύρος της αποφάσεως με την οποία η αρμόδια για τη σύναψη συμβάσεων προσλήψεως αρχή απολύει τον έκτακτο υπάλληλο ή παρατείνει την περίοδο δοκιμαστικής υπηρεσίας του.

Κατά συνέπεια, ο έκτακτος υπάλληλος παραμένει δόκιμος για όσο χρόνο οι επαγγελματικές του ικανότητες δεν έχουν εκτιμηθεί από την αρμόδια για τη σύναψη συμβάσεων προσλήψεως αρχή βάσει εκθέσεως που συνέταξε ο προϊστάμενός του.

(βλ. σκέψεις 35 και 36)

Παραπομπή:

ΔΔΔΕΕ: αποφάσεις Fernández Ortiz κατά Επιτροπής, F‑1/06, EU:F:2007:25, σκέψη 56, και Notarnicola κατά Ελεγκτικού Συνεδρίου, F‑85/08, EU:F:2009:94, σκέψεις 33 και 42 έως 46

2.      Τα δικαιώματα άμυνας συνιστούν θεμελιώδη αρχή του δικαίου της Ένωσης. Από την αρχή αυτή προκύπτει ότι πρέπει να παρέχεται στον ενδιαφερόμενο, πριν από την έκδοση της αποφάσεως που τον επηρεάζει αρνητικά, η δυνατότητα να καταστήσει λυσιτελώς γνωστή την άποψή του επί του υποστατού και του κρίσιμου χαρακτήρα των πραγματικών περιστατικών και περιστάσεων βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση. Η εν λόγω αρχή επαναλαμβάνεται στο άρθρο 41, παράγραφος 2, στοιχείο α΄, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου σε προηγούμενη ακρόαση πριν να ληφθεί ατομικό μέτρο εις βάρος του.

Στο ζήτημα της απολύσεως εκτάκτου υπαλλήλου κατά το πέρας της περιόδου δοκιμασίας, η αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων άμυνας τίθεται σε εφαρμογή από το άρθρο 14, τρίτο εδάφιο, του ΚΛΠ που προβλέπει ότι η έκθεση που συντάσσεται ένα μήνα πριν από το πέρας της περιόδου δοκιμασίας για τον έκτακτο υπάλληλο σχετικά με τις ικανότητες που διαθέτει για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, καθώς και σχετικά με την απόδοσή του και τη συμπεριφορά του στην υπηρεσία κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος έχει το δικαίωμα να διατυπώσει εγγράφως τις παρατηρήσεις του.

(βλ. σκέψεις 55 έως 57)

Παραπομπή:

ΔΕΕ: απόφαση Επιτροπή κατά De Bry, C‑344/05 P, EU:C:2006:710, σκέψη 37

ΓΔΕΕ: απόφαση L κατά Κοινοβουλίου, T‑317/10 P, EU:T:2013:413, σκέψη 81

ΔΔΔΕΕ: αποφάσεις Sapara κατά Eurojust, F‑61/06, EU:F:2008:98, σκέψη 149, και CH κατά Κοινοβουλίου, F‑129/12, EU:F:2013:203, σκέψη 33

3.      Απόφαση περί απολύσεως κατά το πέρας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας πρέπει να ακυρωθεί εάν δεν παρασχέθηκε στον προσφεύγοντα η ευκαιρία να συμπληρώσει την περίοδο δοκιμαστικής υπηρεσίας του υπό κανονικές συνθήκες. Ειδικότερα, μολονότι η περίοδος δοκιμαστικής υπηρεσίας, η οποία πρέπει να καθιστά δυνατή την αξιολόγηση των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς του δοκίμου υπαλλήλου, δεν μπορεί να εξομοιωθεί με περίοδο επιμορφώσεως, εντούτοις επιβάλλεται να δοθεί η ευχέρεια στον ενδιαφερόμενο κατά την περίοδο αυτή να αποδείξει τα προσόντα του. Η προϋπόθεση αυτή σημαίνει στην πραγματικότητα ότι πρέπει να δίδονται στον δόκιμο υπάλληλο οι κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές, προκειμένου να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες της θέσεως την οποία κατέχει. Εξάλλου, το απαιτούμενο επίπεδο των εν λόγω συμβουλών και οδηγιών δεν πρέπει να εκτιμάται αφηρημένα αλλά κατά τρόπο συγκεκριμένο, λαμβανομένης υπόψη της φύσεως των ασκούμενων καθηκόντων.

Το δικαίωμα δοκίμου εκτάκτου υπαλλήλου να πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική υπηρεσία του υπό κανονικές συνθήκες εξασφαλίζεται επαρκώς με μια προφορική προειδοποίηση που του παρέχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει και να βελτιώσει τις επιδόσεις του ανάλογα με τις απαιτήσεις της υπηρεσίας.

(βλ. σκέψεις 67 και 68)

Παραπομπή:

ΔΔΔΕΕ: απόφαση Giannini κατά Επιτροπής, F‑49/08, EU:F:2009:76, σκέψεις 65 και 84