Language of document :

Αναίρεση που άσκησαν στις 29 Ιουλίου 2019 οι Intercept Pharma Ltd, Intercept Pharmaceuticals, Inc. κατά της αποφάσεως που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (δεύτερο τμήμα) στις 28 Ιουνίου 2019 στην υπόθεση T-377/18, Intercept Pharma και Intercept Pharmaceuticals κατά EMA

(Υπόθεση C-576/19 P)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Αναιρεσείουσες: Intercept Pharma Ltd, Intercept Pharmaceuticals, Inc. (εκπρόσωποι: L. Tsang, J. Mulryne, E. Amos, Solicitors, F. Campbell, Barrister)

Αντίδικος κατ’ αναίρεση: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Αιτήματα

Οι αναιρεσείουσες ζητούν από το Δικαστήριο:

να αναιρέσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου 2019·

να ακυρώσει την απόφαση που κοινοποιήθηκε από τον αντίδικο κατ’ αναίρεση στις αναιρεσείουσες στις 15 Μαΐου 2018 περί δημοσίευσης της Έκθεσης Περιοδικής Αξιολόγησης Κινδύνου-Οφέλους και

να καταδικάσει τον αντίδικο κατ’ αναίρεση στα δικαστικά και λοιπά έξοδα και δαπάνες που υποβλήθηκαν οι αναιρεσείουσες στο πλαίσιο της υπό κρίση διαφοράς, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην κατ’ αναίρεση δίκη.

Λόγοι αναιρέσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της αναιρέσεώς τους, οι αναιρεσείουσες προβάλλουν δύο λόγους.

1. Με τον πρώτο λόγο προβάλλεται ότι το Γενικό Δικαστήριο εσφαλμένως έκρινε ότι η «προστασία των δικαστικών διαδικασιών» κατά το άρθρο 4, παράγραφος 2, του κανονισμού 1049/20011 αφορά μόνον περιπτώσεις κατά τις οποίες τα έγγραφα έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας ή περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτά περιέχουν νομικές θέσεις οι οποίες αποτελούν το αντικείμενο τέτοιας διαδικασίας. Τούτο συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό του γράμματος του άρθρου 4, παράγραφος 2, ο οποίος δεν προκύπτει από τον κανονισμό.

2. Με τον δεύτερο λόγο προβάλλεται ότι το Γενικό Δικαστήριο εσφαλμένως έκρινε ότι η περίπτωση των «εμπορικών συμφερόντων» του άρθρου 4, παράγραφος 2, του κανονισμού 1049/2001 εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συγκεκριμένα στοιχεία του εγγράφου κρίνεται ότι θίγουν τα εμπορικά συμφέροντα του συγκεκριμένου διαδίκου, και ότι δεν εφαρμόζεται απλώς και μόνον επειδή η γνωστοποίηση ενός εγγράφου στο σύνολό του θα έβλαπτε τα εμπορικά συμφέροντα του συντάκτη του. Η κρίση αυτή εμπόδισε το Γενικό Δικαστήριο να αναγνωρίσει το νομικό σφάλμα και το σφάλμα εκτιμήσεως στα οποία υπέπεσε ο αντίδικος κατ’ αναίρεση αρνούμενος να λάβει υπόψη το πλαίσιο εντός του οποίου εντάσσεται το αίτημα γνωστοποίησης στην υπό κρίση υπόθεση.

____________

1  Κανονισμός (ΕΚ) 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ 2001, L 145, σ. 43).