Language of document : ECLI:EU:F:2015:35

BESLUT AV EUROPEISKA UNIONENS PERSONALDOMSTOL

(tredje avdelningen)

27 april 2015

Mål F‑90/14

Ronald Meyer

mot

Europeiska kommissionen

”Personalmål − Tillfälligt anställd − Lön − Familjetillägg − Vägran att utbetala barntillägg − Artikel 2.3 b i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna − Barn mellan 18 och 26 år som deltar i skol- eller yrkesutbildning − Skoltillägg − Artikel 3.1 i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna − Barn som regelbundet och på heltid deltar i ett utbildningsinstituts verksamhet − Studieavbrott − Uppenbart att talan är ogrundad”

Saken:      Talan enligt artikel 270 FEUF, som är tillämplig på Euratomfördraget enligt artikel 106a i sistnämnda fördrag, i vilken Ronald Meyer yrkar att tribunalen ska ogiltigförklara Europeiska kommissionens beslut att från och med den 1 september 2013 upphöra att betala barntillägg till honom för hans dotter Marie Isabel.

Avgörande:      Talan ogillas. Ronald Meyer ska bära sina rättegångskostnader och ersätta Europeiska kommissionens rättegångskostnader.

Sammanfattning

Tjänstemän – Lön – Familjetillägg – Barntillägg – Villkor för beviljande – Faktisk försörjning – Begrepp – Administrationens normbundna behörighet

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga VII, artikel 2.2, 2.3 och 2.5)

Barntillägg ska beviljas för ett underhållsberättigat barn, i den mening som avses i artikel 2.2 i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna, oavsett om tjänstemannens eller dennes makes barn är fött inom äktenskapet, utom äktenskapet eller är adopterat, under förutsättning att tjänstemannen faktiskt försörjer barnet, och under förutsättning att något av villkoren i punkterna 3 och 5 i samma artikel är uppfyllda. För att barntillägg ska beviljas för ett underhållsberättigat barn enligt ovannämnda artikel måste barnet således antingen vara yngre än 18 år eller, vad avser barn mellan 18 och 26 år, genomgå skol- eller yrkesutbildning, eller på grund av svår sjukdom eller handikapp vara förhindrat att tjäna sitt uppehälle. I vart och ett av dessa tre fall ger tjänsteföreskrifterna tillsättningsmyndigheten en normbunden behörighet, i den meningen att tillsättningsmyndigheten måste bevilja barntillägg, om den konstaterar att villkoren är uppfyllda, och inte bevilja barntillägg, om det motsatta är fallet. Artikel 2.3 och 2.5 i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna rör, med andra ord, de fall då en tjänstemans barn alltid omfattas av rätten till barntillägg, eftersom de bestämmelserna utgår från att barnet, redan genom att vara minderårigt, studerande, sjukt eller funktionshindrat, faktiskt försörjs av tjänstemannen.

Barntillägget har ett socialt syfte och motiveras av kostnader som härrör från verkliga, ofrånkomliga behov knutna till barnet och dess underhåll.

Följaktligen kan barntillägg endast beviljas för ett underhållsberättigat barn mellan 18 och 26 år, för vilket begäran grundas på artikel 2.3 b i bilaga VIII till tjänsteföreskrifterna, för den tid då detta barn verkligen genomgår en skol- eller yrkesutbildning. Om barnet inte genomgår en skol- eller yrkesutbildning och således kan arbeta och följaktligen erhålla en inkomst som gör att barnet inte kan anses som ett underhållspliktigt barn till tjänstemannen, så skulle det strida mot artikel 2.3 b i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna att bevilja ett sådant tillägg. Den omständigheten att ett barn som är äldre än 18 år avbryter sin utbildning förhindrar däremot inte i sig att detta barn på nytt kan omfattas av denna rätt, om barnet verkligen återupptar sina studier och om barnet fortsätter att uppfylla övriga villkor som gäller för det aktuella tillägget.

(se punkterna 25−27)

Hänvisning till

Domstolen: dom Sorasio-Allo m.fl./kommissionen, 81/79, 82/79 och 146/79, EU:C:1980:270, punkterna 15 och 16, dom Schwedler/parlamentet, C‑132/90 P, EU:C:1991:452, punkt 14, och dom rådet/Brems, C‑70/91 P, EU:C:1992:201, punkt 5

Förstainstansrätten: dom Brems/rådet, T‑75/89, EU:T:1990:88, punkt 23, och dom Kschwendt/kommissionen, T‑545/93, EU:T:1995:137, punkterna 81−83