Language of document : ECLI:EU:F:2008:113

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (τρίτο τμήμα)

της 11ης Σεπτεμβρίου 2008

Υπόθεση F-127/07

Juana Maria Coto Moreno

κατά

Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

«Υπαλληλική υπόθεση – Υπάλληλοι – Γενικός διαγωνισμός – Αποκλεισμός από τον πίνακα επιτυχόντων – Αξιολόγηση της γραπτής και της προφορικής δοκιμασίας»

Αντικείμενο: Προσφυγή-αγωγή ασκηθείσα δυνάμει των άρθρων 236 ΕΚ και 152 ΕA, με την οποία η J. M. Coto Moreno ζητεί, στην ουσία, να ακυρωθεί η απόφαση της 12ης Φεβρουαρίου 2007 με την οποία η εξεταστική επιτροπή του διαγωνισμού EPSO/AD/28/05 δεν περιέλαβε το όνομά της στον πίνακα επιτυχόντων, να κριθεί ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εγγράψουν το όνομά της στον εν λόγω πίνακα και να υποχρεωθεί η Επιτροπή να καταβάλει αποζημίωση για την αποκατάσταση/χρηματική ικανοποίηση της επαγγελματικής, οικονομικής και ηθικής βλάβης που φέρεται ότι υπέστη.

Απόφαση: Η προσφυγή-αγωγή απορρίπτεται. Κάθε διάδικος φέρει τα δικαστικά του έξοδα.

Περίληψη

1.      Υπάλληλοι – Διαγωνισμός – Αξιολόγηση των ικανοτήτων των υποψηφίων

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, παράρτημα III, άρθρο 5)

2.      Υπάλληλοι – Διαγωνισμός – Εξεταστική επιτροπή – Τήρηση του απορρήτου των εργασιών

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, παράρτημα III, άρθρο 6)

1.      Οι εκτιμήσεις στις οποίες προβαίνει η εξεταστική επιτροπή ενός διαγωνισμού όταν αξιολογεί τις γνώσεις και τις ικανότητες των υποψηφίων δεν υπόκεινται στον έλεγχο του κοινοτικού δικαστή. Δεν ισχύει το ίδιο για την αντιστοιχία του βαθμού με το γράμμα των εκτιμήσεων της εξεταστικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, η αντιστοιχία αυτή, η οποία εγγυάται την ίση μεταχείριση των υποψηφίων, είναι ένας από τους κανόνες οι οποίοι διέπουν τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής και των οποίων την τήρηση οφείλει να εξακριβώσει ο δικαστής. Επιπλέον, η αντιστοιχία του βαθμού με το γράμμα της εκτιμήσεως δύναται να καταστεί το αντικείμενο ελέγχου από τον κοινοτικό δικαστή ανεξάρτητου από τον έλεγχο της από την εξεταστική επιτροπή αξιολογήσεως των επιδόσεων των υποψηφίων, τον οποίο ο κοινοτικός δικαστής αρνείται να ασκήσει, αρκεί ο έλεγχος της αντιστοιχίας να περιορίζεται στο να εξακριβωθεί η έλλειψη πρόδηλης ασυνέπειας. Αυτός είναι ο λόγος που στον κοινοτικό δικαστή απόκειται να εξετάσει αν, λαμβανομένου υπόψη του γράμματος της εκτιμήσεως που εκφέρεται στο φύλλο αξιολογήσεως ενός γραπτού, η εξεταστική επιτροπή υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως όταν βαθμολόγησε το γραπτό αυτό.

Το γεγονός ότι ένας υποψήφιος έλαβε τον χαμηλότερο βαθμό για να του επιτραπεί να λάβει μέρος στην προφορική δοκιμασία, ενώ οι γραπτές απαντήσεις του κρίθηκαν, εν γένει, πλέον ή επαρκείς, δεν δείχνει πρόδηλη αναντιστοιχία μεταξύ του βαθμού και του γράμματος της εκτιμήσεως. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να συναχθεί πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως από τη σύγκριση μεταξύ του βαθμού που δόθηκε στο γραπτό του ενδιαφερόμενου και του γράμματος των εκτιμήσεων που η εξεταστική επιτροπή εξέφερε σχετικά με το γραπτό αυτό.

(βλ. σκέψεις 33, 34 και 38)

2.      Η υποχρέωση αιτιολογήσεως της αποφάσεως μιας εξεταστικής επιτροπής πρέπει, αφενός, να συμβιβάζεται με το απόρρητο που περιβάλλει τις εργασίες της. Η τήρηση του απορρήτου αυτού αντιτίθεται τόσο στη δημοσιοποίηση της στάσεως οποιουδήποτε μέλους των εξεταστικών επιτροπών όσο και στην αποκάλυψη κάθε στοιχείου που έχει σχέση με εκτιμήσεις προσωπικού ή συγκριτικού χαρακτήρα σχετικά με τους υποψηφίους. Αφετέρου, η υποχρέωση αιτιολογήσεως δεν πρέπει να επιβαρύνει αφόρητα τις εργασίες τόσο των εξεταστικών επιτροπών όσο και της διοικήσεως του προσωπικού. Αυτός είναι ο λόγος που, σε ένα διαγωνισμό με μεγάλη συμμετοχή, η γνωστοποίηση των βαθμών που ελήφθησαν στις διάφορες δοκιμασίες συνιστά επαρκή αιτιολογία των αποφάσεων της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με κάθε υποψήφιο.

(βλ. σκέψεις 55 έως 57)

Παραπομπή:

ΔΕΚ: 28 Φεβρουαρίου 1980, 89/79, Bonu κατά Συμβουλίου, Συλλογή τόμος 1980/I, σ. 291, σκέψη 6· 4 Ιουλίου 1996, C‑254/95 P, Κοινοβούλιο κατά Innamorati, Συλλογή 1996, σ. I‑3423, σκέψεις 24 και 31· 28 Φεβρουαρίου 2008, C‑17/07 P, Neirinck κατά Επιτροπής, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στη Συλλογή, σκέψη 58