Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de College van Beroep voor het Bedrijfsleven (Țările de Jos) la 24 septembrie 2014 – Bayer CropScience SA-NV, Stichting De Bijenstichting/College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

(Cauza C-442/14)

Limba de procedură: neerlandeza

Instanța de trimitere

College van Beroep voor het Bedrijfsleven

Părțile din procedura principală

Reclamante: Bayer CropScience SA-NV, Stichting De Bijenstichting

Pârât: College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Întrebările preliminare

Din dispozițiile articolului 14 din Directiva 91/4141 , ale articolului 63 coroborat cu articolul 59 din Regulamentul privind produsele de uz fitosanitar2 (Regulamentul nr. 1107/2009 din 21 octombrie 2009), respectiv ale articolului 19 din Directiva 98/83 rezultă că o cerere privind confidențialitatea, astfel cum este prevăzută la articolele 14, 63 și 19 menționate anterior, formulată de un solicitant prevăzut la acest articole, trebuie soluționată pentru fiecare sursă de informații, înainte sau la data acordării autorizației, respectiv înainte de sau la data modificării autorizației, printr-o decizie accesibilă tuturor terților interesați?

În cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea anterioară: articolul 4 alineatul (2) din Directiva privind informațiile despre mediu4 trebuie interpretat în sensul că, în lipsa unei decizii în sensul întrebării anterioare, în cazul depunerii unei astfel de cereri după acordarea autorizației, respectiv după modificarea autorizației, pârâtul, în calitate de autoritate națională, trebuie să divulge informațiile despre mediu solicitate?

Ce interpretare trebuie dată noțiunii „emisii în mediu” din articolul 4 alineatul (2) din Directiva privind informațiile despre mediu, având în vedere cele prezentate de părți în această privință la punctul 5.5 din prezenta hotărâre interlocutorie, luând în considerare conținutul documentelor reprodus la punctul 5.2?

a)    Datele care cuprind o evaluare a emisiei unui produs, a substanței sau a substanțelor sale active și a altor componente în mediu ca urmare a folosirii produsului pot fi considerate „informații despre emisiile în mediu”?

b)    În caz afirmativ, prezintă relevanță în acest context dacă datele menționate au fost obținute prin (semi)studii de teren sau alte tipuri de studii (cum ar fi studiile de laborator și studiile privind translocațiile)?

Pot fi considerate „informații privind emisiile în mediu” studiile de laborator în cadrul cărora structura experimentului este orientată pe analiza unor aspecte izolate în condiții standardizate și în cadrul acestor teste se exclud o serie de factori (cum ar fi de exemplu influențele climaterice), iar testele se efectuează adesea cu doze mari în comparație cu utilizarea efectivă?

În acest context, prin „emisii în mediu” se înțelege și reziduuri, după aplicarea produsului în structura testului, de exemplu în aer sau pe sol, pe frunze, în polen sau în nectarul unei plante (care este crescută din semințe tratate), în miere sau pe organisme care nu sunt vizate în utilizarea produsului?

Acest aspect se aplică și pentru măsurarea deviațiilor (substanței) la aplicarea produsului în structura testului?

Noțiunea „informații privind emisiile în mediu” în sensul articolului 4 alineatul (2) al doilea paragraf a doua teză din Directiva privind informațiile despre mediu are consecința că atunci când este vorba despre emisii în mediu, trebuie divulgată sursa integrală de informații și nu numai datele (măsurătorilor) care trebuie deduse eventual din această sursă de informații?

În scopul aplicării motivului de excepție privind informațiile comerciale sau industriale în sensul articolului 4 alineatul (2) litera (d) menționat anterior, trebuie să se facă diferența între „emisii” pe de o parte și „deversările și alte tipuri de diseminare în mediu”, în sensul prevăzut la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Directiva privind informațiile despre mediu, pe de altă parte?

____________

1     Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (JO L 230, p. 1, Ediție specială 03/vol. 10, p. 30).

2     Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (JO L 309, p. 1).

3     Directiva 98/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 1998 privind comercializarea produselor biodestructive (JO L 123, p. 1, Ediție specială, 03/vol. 24, p. 67).

4     Directiva 2003/4/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 28 ianuarie 2003 privind accesul publicului la informațiile despre mediu și de abrogare a Directivei 90/313/CEE a Consiliului (JO L 41, p. 26, Ediție specială, 15/vol. 9, p. 200).