Language of document :

Acțiune introdusă la 2 octombrie 2008 - Stim/Comisia Comunităților Europene

(Cauza T-451/08)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Föreningen Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim) u.p.a. (Stockholm, Suedia) (reprezentanți: C. Thomas, solicitor, și N. Pourbaix, avocat)

Pârâtă: Comisia Comunităților Europene

Concluziile reclamantei

Anularea articolului 3, a articolului 4 alineatul (2) și a articolului 4 alineatul (3), în măsura în care se referă la articolul 3, din Decizia Comisiei din 16 iulie 2008 privind o procedură de aplicare a articolului 81 CE și a articolului 53 SEE în cauza COMP/C2/38.698 - CISAC;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată ale reclamantei.

Motivele și principalele argumente

Prin acțiunea sa, reclamanta solicită anularea în parte a Deciziei Comisiei din 16 iulie 2008 privind o procedură de aplicare a articolului 81 CE și a articolului 53 SEE (cauza COMP/C2/38.698 - CISAC) și în special a articolului 3, prin care se stabilește că membrii CISAC1 stabiliți în SEE au participat la o practică concertată cu încălcarea articolului 81 CE și a articolului 53 SEE prin coordonarea delimitărilor teritoriale ale mandatelor de reprezentare reciprocă pe care și le acordă într-un mod care limitează o licență la teritoriul național al fiecărei societăți de gestiune colectivă.

În sprijinul motivelor sale, reclamanta invocă următoarele:

Potrivit reclamantei, decizia atacată încalcă articolul 151 alineatul (4) CE în măsura în care Comisia nu a luat în considerare în mod suficient consecințele deciziei sale pentru diversitatea culturală din Europa atunci când a solicitat încetarea pretinselor practici concertate având ca obiect delimitarea teritorială a mandatelor acordate de societățile de gestiune colectivă din SEE altor societăți de gestiune colectivă din SEE pentru a acorda licențe ale repertoriilor lor pentru utilizare prin satelit, prin cablu și pe internet. Mai mult, reclamanta susține că decizia va afecta în mod negativ diversitatea culturală în Europa, întrucât autorii de muzică ce atrage un interes cultural mai redus vor pierde siguranța pe care o au în cadrul prezentului sistem, și anume aceea că muzica lor face obiectul licențelor și că vor fi încasate venituri pentru toate teritoriile în care poate fi difuzată muzica lor.

Reclamanta mai susține că ar fi trebuit să fie luat în considerare de către Comisie faptul că restrângerea concurenței pe care a identificat-o este fictivă sau cel mult marginală. Într-adevăr, potrivit susținerilor reclamantei, nu există nicio restrângere a concurenței în sensul articolului 81 alineatul (1) CE. Prin urmare, reclamanta susține că a fost săvârșită de către Comisie o eroare de drept sau o eroare vădită de apreciere în aplicarea prevederii menționate anterior. În sfârșit, reclamanta afirmă că practica concertată ar fi putut fi exceptată în mod legal de către Comisie în temeiul articolului 81 alineatul (3) CE. Întrucât nu a procedat astfel, aceasta a cauzat prejudicii nejustificate diversității culturale din Europa.

____________

1 - Confederația Internațională a Societăților de Autori și Compozitori.