Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de Tallinna Ringkonnakohus (Estonia) la 13 iunie 2017 – Eesti Pagar AS/Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

(Cauza C-349/17)

Limba de procedură: estona

Instanța de trimitere

Tallinna Ringkonnakohus

Părțile din procedura principală

Apelantă: Eesti Pagar AS

Intimate: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

Întrebările preliminare

Articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 800/20081 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața comună în aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare) trebuie interpretat în sensul că, în contextul acestei dispoziții, „demararea proiectului sau activității” a avut loc dacă activitatea care urmează să beneficieze de ajutor constă, de exemplu, în achiziționarea unei instalații și a fost încheiat contractul de vânzare a instalației respective? Sunt îndreptățite autoritățile statului membru să aprecieze o încălcare a criteriului stabilit de dispoziția menționată, având în vedere costurile pe care le implică denunțarea unilaterală a contractului a cărui încheiere încalcă cerința efectului stimulativ? În cazul în care autoritățile statului membru dispun de o asemenea competență, până la ce cuantum al costurilor (în procente) generate de denunțarea unilaterală a contractului se poate considera că acestea sunt suficient de marginale pentru a fi îndeplinită cerința efectului stimulativ?

Este obligată o autoritate a unui stat membru să recupereze un ajutor acordat în mod nelegal, chiar și în cazul în care Comisia Europeană nu a adoptat o decizie în această privință?

O autoritate a unui stat membru, care decide să acorde un ajutor bazându-se pe premisa eronată că este vorba despre un ajutor care corespunde condițiilor de exceptare pe categorii de ajutoare, însă, în realitate, acordă un ajutor nelegal, poate să dea naștere unei încrederi legitime pentru beneficiarii acestui ajutor? În special, pentru existența încrederii legitime a beneficiarilor, este suficient faptul că autoritatea statului membru a cunoscut la acordarea ajutorului nelegal circumstanțele care au ca efect excluderea ajutorului de la exceptarea pe categorii de ajutoare?

În cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea precedentă trebuie evaluate comparativ interesul public și interesul particular. Este relevant în contextul acestei evaluări a intereselor dacă Comisia Europeană a adoptat o decizie cu privire la ajutorul în discuție, prin care l-a declarat incompatibil cu piața comună?

Care este termenul de prescripție pentru recuperarea de către autoritatea statului membru a unui ajutor acordat în mod nelegal? Termenul este de 10 ani corespunzător perioadei la expirarea căreia ajutorul devine un ajutor existent, conform articolelor 1 și 15 din Regulamentul (CE) nr. 659/19992 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, și nu mai poate fi recuperat, sau de 4 ani, conform articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/953 al Consiliului Uniunii Europene privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene?

Care este temeiul juridic pentru o asemenea recuperare, dacă ajutorul a fost acordat dintr-un fond structural: articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene sau Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului Uniunii Europene privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene?

În cazul în care o autoritate a unui stat membru recuperează un ajutor acordat în mod nelegal, este obligată în acest context să solicite beneficiarului dobânzi pentru ajutorul acordat în mod nelegal? În cazul unui răspuns afirmativ, care sunt reglementările aplicabile calculului dobânzilor, printre altele, pentru rata dobânzii și pentru perioada pentru care sunt datorate?

____________

1     JO 2008, L 214, p. 3.

2     JO 1999, L 83, p. 1, Ediție specială, 08/vol. 1, p. 41.

3     JO 1995, L 312, p. 1, Ediție specială, 01/vol. 1, p. 166.