Language of document : ECLI:EU:C:2013:147

Υπόθεση C‑607/11

ITV Broadcasting Ltd κ.λπ.

κατά

TVCatchup Ltd

[αίτηση του High Court of Justice (England & Wales) (Chancery Divison)
για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως]

«Οδηγία 2001/29/EΚ — Άρθρο 3, παράγραφος 1 — Διαδικτυακή μετάδοση από τρίτο εκπομπών εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων — “Live streaming” — Παρουσίαση στο κοινό»

Περίληψη — Απόφαση του Δικαστηρίου (τέταρτο τμήμα) της 7ης Μαρτίου 2013

Προσέγγιση των νομοθεσιών — Δικαίωμα του δημιουργού και συγγενικά δικαιώματα — Οδηγία 2001/29 — Εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας — Παρουσίαση στο κοινό — Έννοια — Διαδικτυακή μετάδοση από τρίτο εκπομπών εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων — Εμπίπτει — Αναμετάδοση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκε από οργανισμό που ανταγωνίζεται άμεσα τον αρχικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα — Δεν ασκεί επιρροή

(Οδηγία 2001/29, άρθρο 3 § 1)

Ο όρος «παρουσίαση στο κοινό», κατά την έννοια του άρθρου 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 2001/29, για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας, έχει την έννοια ότι καλύπτει αναμετάδοση έργων περιλαμβανομένων σε χερσαία ραδιοτηλεοπτική μετάδοση:

— που πραγματοποιεί φορέας διαφορετικός του αρχικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα,

— μέσω ροής διαδικτύου που τίθεται στη διάθεση των συνδρομητών του συγκεκριμένου φορέα, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν νομίμως την αναμετάδοση διά της συνδέσεως με τον εξυπηρετητή του,

— μολονότι οι εν λόγω συνδρομητές βρίσκονται στην περιοχή λήψεως της εν λόγω χερσαίας ραδιοτηλεοπτικής μεταδόσεως και μπορούν να τη λαμβάνουν νομίμως στον τηλεοπτικό τους δέκτη.

Ειδικότερα, η θέση στη διάθεση του κοινού έργων μέσω αναμεταδόσεως στο διαδίκτυο χερσαίας ραδιοτηλεοπτικής μεταδόσεως γίνεται βάσει συγκεκριμένου τεχνικού τρόπου, διαφορετικού της αρχικής παρουσιάσεως. Επομένως, πρέπει να θεωρηθεί ως «παρουσίαση» κατά την έννοια του άρθρου 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 2001/29. Τέτοιου είδους αναμετάδοση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλό τεχνικό μέσο για τη διασφάλιση ή τη βελτίωση της λήψεως της πρωτότυπης μεταδόσεως στην περιοχή καλύψεως. Συνεπώς, και για τέτοιου είδους αναμετάδοση απαιτείται άδεια των δημιουργών των αναμεταδιδόμενων έργων σε περίπτωση που αυτά παρουσιάζονται στο κοινό.

Συναφώς, η έννοια του κοινού, μνεία της οποίας γίνεται στο άρθρο 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 2001/29, αναφέρεται σε έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνητικών αποδεκτών, ενώ εξάλλου προϋποθέτει και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό προσώπων. Ειδικότερα, όσον αφορά το τελευταίο κριτήριο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα σωρευτικά αποτελέσματα που απορρέουν από τη διάθεση των έργων στους δυνητικούς αποδέκτες. Στο πλαίσιο αυτό στερείται σημασίας το ζήτημα αν οι δυνητικοί αποδέκτες έχουν πρόσβαση σε παρουσιαζόμενα έργα μέσω συνδέσεως «ένα προς ένα». Συγκεκριμένα, η τεχνική αυτή δεν αποκλείει την παράλληλη πρόσβαση μεγάλου αριθμού ατόμων στο ίδιο έργο.

Επιπλέον, η προϋπόθεση του «νέου κοινού» δεν ασκεί επιρροή σε περίπτωση παράλληλης διαθέσεως στο διαδίκτυο έργων που περιλαμβάνονται σε χερσαία ραδιοτηλεοπτική μετάδοση. Ειδικότερα, στην περίπτωση αυτή, άδεια πρέπει να δώσουν οι δημιουργοί έργων μεμονωμένα και χωριστά για καθεμία από τις δύο μεταδόσεις, δεδομένου ότι καθεμία από αυτές πραγματοποιείται υπό ειδικές τεχνικές προϋποθέσεις, βάσει διαφορετικού τρόπου μεταδόσεως των προστατευόμενων έργων και καθεμία προορίζεται σε κοινό.

Στην ως άνω ερμηνεία του άρθρου 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 2001/29 δεν ασκεί επιρροή ούτε το γεγονός ότι τέτοιου είδους αναμετάδοση χρηματοδοτείται από διαφήμιση και, ως εκ τούτου, έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε το γεγονός ότι ο φορέας που πραγματοποιεί αναμετάδοση ανταγωνίζεται άμεσα τον αρχικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Πράγματι, ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας δεν είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να χαρακτηρισθεί αναμετάδοση «παρουσίαση στο κοινό», κατά την έννοια του άρθρου 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 2001/29.

(βλ. σκέψεις 26, 27, 30, 32-34, 39, 40, 43, 44, 47 και διατακτ.)