Language of document :

Acțiune introdusă la 19 noiembrie 2012 - Front Polisario/Consiliul

(Cauza T-512/12)

Limba de procedură: franceza

Părțile

Reclamant: Frontul Popular pentru Eliberarea Saguia-el-hamra și a Rio de Oro (Front Polisario) (Laâyoune) (reprezentant: C.-E. Hafiz, avocat)

Pârât: Consiliul Uniunii Europene

Concluziile

Reclamantul solicită Tribunalului:

anularea actului atacat și, pe cale de consecință, a tuturor actelor de aplicare

Motivele și principalele argumente

Reclamantul invocă cinci motive în susținerea acțiunii formulate împotriva i) Deciziei 2012/497/UE a Consiliului din 8 martie 2012 privind încheierea Acordului sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Maroc privind măsurile reciproce de liberalizare referitoare la produse agricole, la produse agricole transformate, la pește și produse pescărești, privind înlocuirea protocoalelor nr. 1, 2 și 3 și a anexelor la acestea, precum și privind modificările la Acordul euro-mediteranean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte (JO L 241, p. 2), precum și ii) a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 812/2012 al Comisiei din 12 septembrie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 747/2001 al Consiliului în ceea ce privește contingentele tarifare ale Uniunii pentru anumite produse agricole și produse agricole procesate originare din Maroc (JO L 247, p. 7).

Reclamantul consideră că, în calitate de reprezentant al poporului sahraoui, este vizat în mod direct și individual prin aceste acte.

Primul motiv, întemeiat, pe de o parte, pe o încălcare a principiului motivării, deși motivarea era deosebit de necesară, având în vedere contextul juridic și, pe de altă parte, pe o încălcare a dreptului de a fi ascultat, întrucât Front Polisario nu a fost consultat.

Al doilea motiv, întemeiat pe o încălcare a drepturilor fundamentale protejate prin articolul 67 TFUE, articolul 6 TUE și prin principiile stabilite prin jurisprudență, încălcându-se dreptul la autodeterminare al poporului sahraoui și încurajându-se politica de anexiune a Regatului Maroc, putere ocupantă potrivit reclamantului. Reclamantul invocă în plus o încălcare a principiului coerenței prevăzut la articolul 7 TFUE prin nerespectarea principiului suveranității, precum și o încălcare a valorilor care stau la baza Uniunii Europene și a principiilor care guvernează acțiunile externe ale acesteia, în contradicție cu cu articolul 2 TUE, 3 alineatul (5) TUE, articolele 21 TUE și 205 TFUE.

Al treilea motiv, întemeiat pe o încălcare a acordurilor internaționale încheiate de Uniunea Europeană, și în special a Acordului de asociere încheiat între Uniunea Europeană Regatul Maroc, precum și a Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării.

Al patrulea motiv, întemeiat pe o încălcare a mai multor norme de drept internațional, între care a dreptului la autodeterminare, a efectului relativ al tratatelor și a dispozițiilor esențiale de drept internațional umanitar.

Al cincilea motiv, întemeiat pe nelegalitatea actelor atacate, în măsura în care caracterul ilicit al comportamentului Uniunii Europene în temeiul dreptului internațional determină nelegalitatea acestor acte.

____________