Language of document :

Överklagande ingett den 22 januari 2013 av Ungern av den dom som tribunalen meddelade den 18 november 2012 i mål T-194/10, Ungern mot kommissionen

(Mål C-31/13 P)

Rättegångsspråk: ungerska

Parter

Klagande: Ungern (ombud: M.Z. Fehér och K. Szíjjártó)

Övrig part i målet: Europeiska kommissionen, Republiken Slovakien

Klagandens yrkanden

Klaganden yrkar att domstolen ska

upphäva den överklagade domen från tribunalen,

slutligen avgöra målet i enlighet med artikel 61 i domstolens stadga,

förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

I sitt överklagande gör den ungerska regeringen gällande att tribunalen för det första gjorde en felaktig rättstillämpning i den överklagade domen då den slog fast att det avbrutna införandet i e-Bacchus databasen saknade rättsverkningar och att talan därför skulle avvisas. Den ungerska regeringen anser även att de domskäl som tribunalen gett är otillräckliga, eftersom tribunalen i flera avseenden helt underlåtit att beakta de påståenden med stöd av vilka den ungerska regeringen ifrågasatte kommissionens inställning. Tribunalen fastställde endast denna inställning utan att pröva om det fanns stöd för påståendena. För det andra upprepar den ungerska regeringen i huvudsak argumenten avseende de grunder som åberopats i förfarandet inför tribunalen som stöd för sitt yrkande att domstolen, om överklagandet upptas till prövning, ska avgöra målet slutligt i enlighet med artikel 61 i stadgan.

Genom skapandet av databasen E-Bacchus införde Europeiska unionens lagstiftare ett immaterialrättsligt register över skyddade ursprungs- och geografiska beteckningar i Europeiska unionen som intygar om sådant skydd på unionsnivå. Då det rör sig om ett enda register kan det inte godtas att endast införande av nya namn har rättslig verkan: samma rättsliga verkningar måste ges till allt införande i databasen.

Tribunalen gjorde en felaktig bedömning då den slog fast att, såvitt gäller existerande namn, utgör införande i databasen E-Bacchus endast en automatisk (formell) övergång från ett regelverk till ett annat. Enligt den ungerska regeringen är sådant införande en väsentlig omvandling som upphöjer namnskyddet - vilket tidigare förelåg på nationell nivå - till unionsnivå.

Det är oacceptabelt och strider mot likhetsprincipen om äldre och nya namn bedöms olika vad gäller de rättsliga verkningarna av införandet i E-Bacchusregistret. De rättsliga verkningarna av ett införande måste vara desamma oavsett namnet, även om olika förfaranden gäller beroende på om det rör sig om ett äldre eller ett nytt namn.

De rättsliga verkningar som följer av ett införande ger med nödvändighet upphov till vissa övervakningsskyldigheter för kommissionen som ska utveckla och ändra innehållet i databasen E-Bacchus. Principen om god förvaltningssed innebär särskilt att kommissionen borde ha fastställt vad som gällde i juridiskt hänseende i Slovakien på referensdagen (1 augusti 2009) och huruvida det ursprungliga införandet var korrekt.

Tribunalen har även åsidosatt sin motiveringsskyldighet. Då tribunalen gjorde sin prövning av målet underlät den nämligen att beakta de ungerska påståendena varigenom kommissionens ståndpunkt ifrågasattes och fastställde i stället endast denna inställning utan att pröva om det fanns stöd för påståendena.

Enligt den ungerska regeringens förmenande bröt kommissionen mot tillämpliga bestämmelser i rådets förordning (EG) nr 1234/20072 och kommissionens förordning (EG) nr 607/2009 med hänsyn till att den genom den omtvistade ändringen av det ursprungliga införandet i e-Bacchusregistret garanterade automatiskt skydd enligt den nya lagstiftningen av ett namn som inte kunde betraktas som "befintliga skyddade vinbeteckningar" enligt artikel 118s i förordning nr 1234/2007. Den ungerska regeringen anger vidare att namnet 'Tokajská vinohradnícka oblast', som ingår i den slovakiska lagen 313/2009, antagen den 30 juni 2009 och offentliggjord i den slovakiska officiella tidningen den 30 juli 2009, är det namn som ska anses som en befintlig skyddad beteckning.

På samma sätt anför den ungerska regeringen att kommissionen, genom sitt sätt att sköta databasen E-Bacchus, i synnerhet genom att göra införandet i förevarande fall omstritt, åsidosatte följande grundläggande unionsrättsliga principer: principen om god förvaltningssed, principen om god tro och rättssäkerhetsprincipen.

____________

1 - Rådets förordning (EG) nr 1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter ("enda förordningen om de gemensamma organisationerna av marknaden") (EUT L 299, s. 1)

2 - Kommissionens förordning (EG) nr 607/2009 av den 14 juli 2009 om vissa tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 479/2008 när det gäller skyddade ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar, traditionella uttryck, märkning och presentation av vissa vinprodukter (EUT L 193, s. 60)