Language of document :

Sag anlagt den 7. juni 2011 - Deutsche Bahn m.fl. mod Kommissionen

(Sag T-289/11)

Processprog: tysk

Parter

Sagsøgere: Deutsche Bahn AG (Berlin, Tyskland), DB Mobility Logistics AG (DB ML AG) (Berlin, Tyskland), DB Energie GmbH (Frankfurt am Main, Tyskland), DB Schenker Rail GmbH (Mainz, Tyskland) og DB Schenker Rail Deutschland AG (Mainz, Tyskland) (ved advokaterne W. Deselaers, J.S. Brückner og O. Mross)

Sagsøgt: Europa-Kommissionen

Sagsøgernes påstande

Sagsøgerne har nedlagt følgende påstande

Kommissionens afgørelse om kontrolundersøgelsen af 14. marts 2011, meddelt den 29. marts 2011, annulleres.

Enhver foranstaltning, der træffes på grundlag af kontrolundersøgelsen, der fandt sted i henhold til den ulovlige afgørelse, annulleres.

Europa-Kommissionen tilpligtes navnlig at tilbagelevere samtlige kopier af de dokumenter, der blev fremstillet i forbindelse med kontrolundersøgelsen, af Retten der består en risiko for, at Retten annullerer Kommissionens fremtidige afgørelse.

Kommissionen tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Sagsøgerne har nedlagt påstand om annullation af Kommissionens afgørelse K(2011) 1774 af 14. marts (sag COMP/39.678 og sag COMP/39.731) hvorved Deutsche Bahn AG såvel som selskaber ejet direkte eller indirekte af Deutsche Bahn AG blev pålagt kontrolundersøgelser i henhold til artikel 20, stk. 4 i Rådets forordning (EF) nr. 1/2003 1, på grund af en eventuel fortrinsbehandling af datterselskaber gennem et rabatsystem ved levering af kørestrømsanlæg.

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren anført fire anbringender.

1.    Ifølge det første anbringende foreligger der en tilsidesættelse af det grundlæggende princip om at virksomheders lokaler er ukrænkelige, idet der ikke er indhentet en forudgående tilladelse fra de retslige myndigheder.    

2.    Ifølge det andet anbringende foreligger der en tilsidesættelse af den grundlæggende ret til adgang til effektive retsmidler, idet der ikke er foretaget en forudgående retslig efterprøvelse af afgørelsen om kontrolundersøgelsen ud fra såvel et materielt som et juridisk synspunkt.

3.    Ifølge det tredje anbringende foreligger der en tilsidesættelse af retten til forsvar, idet kontrolundersøgelsens formål ("fishing expedition") er beskrevet uforholdsmæssigt bredt og vagt.

4.    Ifølge det fjerde anbringende foreligger der en tilsidesættelse af proportionalitetsprincippet. Afgørelsen om kontrolundersøgelsen er uforholdsmæssig, idet rabatsystemet for kørestrømsanlæg er blevet anvendt af sagsøgeren i en række år, er blevet kontrolleret adskillige gange af myndighederne og de tyske domstole og er blevet anset for at være i overensstemmelse med konkurrenceretten, og en besvarelse af det ifølge Kommissionen grundlæggende spørgsmål om, hvorvidt rabatsystemet er "objektivt begrundet", havde kunne besvares ved en mindre restriktiv foranstaltning, nemlig en begæring om oplysninger.

____________

1 - Rådets forordning (EF) nr. 1/2003 af 16.12.2002 om gennemførelse af konkurrencereglerne i traktatens artikel 81 og 82 (EFT 2003 L 1, s. 1).