Language of document : ECLI:EU:C:2013:147

Mål C‑607/11

ITV Broadcasting Ltd m.fl.

mot

TVCatchup Ltd

(begäran om förhandsavgörande från High Court of Justice (England & Wales) (Chancery Divison))

“Direktiv 2001/29/EG – Artikel 3.1 – Vidaresändning via internet av sändningar från kommersiella tv-programföretag av tredje man – ’Live streaming’ – Överföring till allmänheten”

Sammanfattning – Domstolens dom (fjärde avdelningen) av den 7 mars 2013

Tillnärmning av lagstiftning – Upphovsrätt och närstående rättigheter – Direktiv 2001/29 – Harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället – Överföring till allmänheten – Begrepp – Tredje mans vidaresändning via internet av sändningar från kommersiella tv-programföretag – Omfattas – Vidaresändning som sker i vinstsyfte och utförs av ett företag som konkurrerar med det ursprungliga programföretaget – Saknar betydelse

(Direktiv 2001/29, artikel 3.1)

Uttrycket ”överföring till allmänheten” i artikel 3.1 i direktiv 2001/29 om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället ska tolkas så, att det omfattar en vidaresändning av verk som ingår i en markbunden tv-sändning:

– som utförs av ett annat företag än det ursprungliga programföretaget, och

– som genom direktuppspelning via internet är tillgängligt för detta företags abonnenter, vilka kan motta denna vidaresändning genom att koppla upp sig till företagets server,

– fastän dessa abonnenter befinner sig inom mottagningsområdet för den markbundna tv-sändningen och lagligen kan ta emot denna med en tv-mottagare.

När verk görs tillgängliga genom vidaresändning via internet av en markbunden tv-sändning, sker detta nämligen med användning av en annan teknik än den som använts för den ursprungliga överföringen. Vidaresändningen ska således anses utgöra ”överföring” i den mening som avses i artikel 3.1 i direktiv 2001/29. En sådan vidaresändning kan inte anses som endast ett sätt att tekniskt säkerställa eller förbättra mottagningen av den ursprungliga sändningen inom det område som täcks av sändningen. Följaktligen kan en sådan vidaresändning inte undgå kravet på tillåtelse från upphovsmännen till att de vidaresända verken överförs till allmänheten.

Uttrycket allmänheten, som används i artikel 3.1 i direktiv 2001/29, avser ett obestämt antal potentiella tittare eller åhörare och förutsätter dessutom ett ganska stort antal personer. Vad gäller i synnerhet det sista kriteriet, ska den sammantagna effekten av att verk görs tillgängliga för potentiella tittare beaktas. I detta sammanhang är det inte relevant huruvida de potentiella tittarna har tillgång till de överförda verken via individuella anslutningar. Denna teknik hindrar nämligen inte att ett stort antal personer har tillgång till samma verk parallellt.

Kravet avseende en ”ny allmänhet” är inte relevant när det är fråga om verk som görs tillgängliga via internet samtidigt som de ingår i en markbunden tv-sändning. Det krävs nämligen en individuell och separat tillåtelse av de berörda upphovsmännen för var och en av dessa båda sändningar, eftersom var och en av dem sker under särskilda tekniska omständigheter, med användande av olika sätt att sända de skyddade verken, och var och en av dem är avsedda för allmänheten.

Denna tolkning av artikel 3.1 i direktiv 2001/29 påverkas inte av att en sådan vidaresändning finansieras med reklam och därmed har ett vinstsyfte eller av att den utförs av ett företag som konkurrerar direkt med det ursprungliga programföretaget.

Vinstsyftet är nämligen inte avgörande för om en sådan vidaresändning utgör ”överföring” i den mening som avses i artikel 3.1 i direktiv 2001/29.

(se punkterna 26, 27, 30, 32–34, 39, 40, 43, 44 och 47 samt domslutet)