Language of document :

Zahtjev za prethodnu odluku koji je 26. rujna 2017. uputio Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (Litva) – „Bene Factum” UAB protiv Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

(predmet C-567/17)

Jezik postupka: litavski

Sud koji je uputio zahtjev

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas

Stranke glavnog postupka

Žalitelj: „Bene Factum” UAB

Druga stranka u postupku: Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

Prethodna pitanja

1.    Treba li članak 27. stavak 1. točku (b) Direktive 92/83/EEZ od 19. listopada 1992. o usklađivanju struktura trošarina na alkohol i alkoholna pića tumačiti na način da se primjenjuje na sve proizvode koji ne služe za prehranu ljudi u skladu s njihovom osnovnom (izravnom) predviđenom namjenom (uporabom), neovisno o činjenici da neki pojedinci kozmetičke proizvode i proizvode za osobnu njegu, poput predmetnih, konzumiraju kao alkoholna pića kako bi se opili?

2.    Utječe li na odgovor na prvo pitanje činjenica da je subjekt koji je uvozio sporne proizvode iz države članice znao da proizvode s denaturiranim etilnim alkoholom, koji su proizvedeni po njegovoj narudžbi te su ih u Litvi krajnjim potrošačima distribuirali (prodavali) drugi subjekti, određeni pojedinci konzumiraju kao alkoholna pića, i da je on stoga te proizvode proizvodio i označavao uzimajući tu činjenicu u obzir, s ciljem da ih proda u što većem broju?

____________