Language of document : ECLI:EU:T:2017:59

Mål T‑646/13

Bürgerausschuss für die Bürgerinitiative Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe

mot

Europeiska kommissionen

”Institutionell rätt – Europeiskt medborgarinitiativ – Skydd av nationella och språkliga minoriteter och stärkande av den kulturella och språkliga mångfalden i unionen – Avslag på registreringsansökan – Uppenbart att kommissionen inte tilldelats någon lagstiftningsbefogenhet – Motiveringsskyldighet – Artikel 4.2 b och 4.3 i förordning (EU) nr 211/2011”

Sammanfattning – Tribunalens dom (första avdelningen) av den 3 februari 2017

1.      Institutionernas rättsakter – Motivering – Skyldighet – Räckvidd – Kommissionsbeslut om att vägra registrera ett föreslaget medborgarinitiativ – Kommissionens påpekande om att det är uppenbart att den inte tilldelats någon lagstiftningsbefogenhet för de föreslagna åtgärderna – Underlåtenhet att identifiera de aktuella åtgärderna som utanför sin behörighet och att precisera skälen till denna slutsats – Åsidosättande av motiveringsskyldigheten

(Artiklarna 24 stycke 1 FEUF och 296 FEUF; Europaparlamentets och rådets förordning nr 211/2011, skäl 1 och artikel 4.2 b och 4.3 stycke 2)

2.      Unionsmedborgarskap – Medborgerliga rättigheter – Ingivande av ett medborgarinitiativ – Förordning nr 211/2011 – Villkor för registrering – Uppgifter som ska bifogas ett förslag – Uppgifter om ämne, mål och bakgrund – Frivilligt – Konsekvenserna av ett överförande av dessa uppgifter – Kommissionens undersökningsplikt

(Europaparlamentets och rådets förordning nr 211/2011, artikel 4.2 och bilaga II)

1.      Artikel 4.3 andra stycket i förordning nr 211/2011 om medborgarinitiativet, enligt vilken kommissionen ska informera organisatörerna om skälen till ett avslag av en ansökan om registrering av ett förslag till europeiskt medborgarinitiativ, är ett särskilt uttryck för motiveringsskyldigheten i artikel 296 andra stycket FEUF inom området för europeiska medborgarinitiativ. Det förhållandet att det föreslagna europeiska medborgarinitiativet inte har registrerats kan inverka på medborgarnas möjlighet att utöva sin rätt att lägga fram ett medborgarinitiativ, vilken stadfästs i artikel 24 första stycket FEUF. Följaktligen måste det tydligt framgå av ett sådant beslut av vilka skäl registrering har vägrats. Den medborgare som lägger fram ett förslag till medborgarinitiativ måste beredas möjlighet att förstå skälen till att detta medborgarinitiativ inte registreras av kommissionen. Det ankommer på kommissionen när den har att pröva ett föreslaget medborgarinitiativ att göra en bedömning men även att motivera sitt beslut att vägra registrering med hänsyn till beslutets inverkan på det faktiska utövandet av den rättighet som stadfästs i fördraget. Detta följer av rättighetens beskaffenhet, vilken – såsom anges i skäl 1 i förordning nr 211/2011 – ska stärka unionsmedborgarskapet och förstärka unionens demokratiska funktion genom att medborgarna deltar i unionens demokratiska liv.

Kommissionen har åsidosatt sin motiveringsskyldighet genom att i ett beslut att vägra registrering på grund av att villkoret i artikel 4.2 b i förordning nr 211/2011 inte iakttagits varken ange vilka av de åtgärder som förtecknas i bilagan till det föreslagna europeiska medborgarinitiativet som inte faller inom dess behörighetsområde, eller ange vad denna slutsats grundades på. Genom att göra så har organisatörerna inte kunnat identifiera vilka förslag som enligt kommissionen föll utanför dess befogenheter i den mening som avses artikel 4.2 b i förordning nr 211/2011 eller kunnat få kännedom om de skäl som denna bedömning grundade sig på. De kunde därmed inte bestrida denna bedömning i sak. Av samma skäl saknar unionsdomstolarna möjlighet att utöva sin kontroll av huruvida kommissionens bedömning är lagenlig. Eftersom en fullständig motivering saknas, kommer ett eventuellt ingivande av ett nytt förslag till europeiskt medborgarinitiativ, med beaktande av kommissionens invändningar mot vissa förslag, som medfört att dessa avvisats, allvarligt att försvåras. Av samma skäl försvåras även uppfyllandet av de mål som anges i skäl 2 i förordning nr 211/2011, nämligen att medborgarna ska uppmuntras att delta i det demokratiska livet och att unionen ska göras mer lättillgänglig.

(Se punkterna 15, 17, 18, 29 och 34)

2.      Bilaga II till förordning nr 211/2011 om medborgarinitiativet, med rubriken ”Uppgifter som krävs för att registrera ett föreslaget medborgarinitiativ”, till vilken det hänvisas i artikel 4.2 i förordningen är tvingande på samma sätt som förordningen. I detta hänseende avser den information som anges i bilaga II till denna förordning inte endast det minsta antal uppgifter som enligt denna bilaga måste lämnas för att ansökan ska kunna registreras. Den rätt att lämna kompletterande uppgifter, och till och med ett utkast till rättsakt, som tillerkänns organisatörerna till ett initiativförslag enligt bilaga II till förordning nr 211/2011, har nämligen som följd att kommissionen är förpliktad att granska dessa uppgifter på samma sätt som alla övriga uppgifter som lämnats i enlighet med denna bilaga. Detta står i överensstämmelse med principen om god förvaltningssed, som innebär att den behöriga institutionen är skyldig att omsorgsfullt och opartiskt pröva alla omständigheter som är relevanta i det aktuella fallet och därför, med iakttagande av de tillämpliga kraven och under unionsdomstolarnas kontroll, motivera sitt beslut mot bakgrund av samtliga dessa uppgifter.

(se punkterna 31 och 32)