Language of document :

Acțiune introdusă la 11 noiembrie 2014 - Comisia Europeană/Republica Portugheză

(Cauza C-503/14)

Limba de procedură: portugheza

Părțile

Reclamantă: Comisia Europeană (reprezentanți: G. Braga da Cruz și W. Roels, agenți)

Pârâtă: Republica Portugheză

Concluziile reclamantei

Declararea faptului că Republica Portugheză nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul dispozițiilor articolelor 21 TFUE, 45 TFUE și 49 TFUE și ale articolelor 28 şi 31 din Acordul privind Spațiul Economic European întrucât a adoptat și a menținut o reglementare, prevăzută la articolele 10 și 38 din Código do imposto sobre o rendimento das pessoas singulares [Codul impozitului pe venitul persoanelor fizice, denumit în continuare „CIRS”], în temeiul căreia un contribuabil 1) care face schimb de participații sociale și care îşi mută reședința în străinătate sau 2) care cedează activele și pasivele referitoare la o activitate exercitată pe cont propriu în schimbul unor participații sociale ale unei societăți nerezidente, trebuie să includă în primul caz, în legătură cu operațiunile în discuție, toate veniturile care nu sunt incluse în baza impozabilă a ultimului exercițiu financiar în care încă a fost considerat contribuabil rezident, în timp ce, în al doilea caz, nu va beneficia de nicio amânare a impozitării ca o consecință a operațiunii în cauză;

obligarea Republicii Portugheze la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Motivele:

1.    Pe de o parte, în conformitate cu articolul 10 alineatul 9 litera a) din CIRS, în cazul în care acționarul/asociatul nu mai are reședința în Portugalia, plusvaloarea care rezultă dintr-un schimb de participații sociale va fi inclusă în venitul impozabil al anului calendaristic în care a avut loc în mod efectiv mutarea reședinței. Valoarea plusvalorii corespunde, potrivit dispoziției legale menționate, diferenței dintre valoarea reala a participațiilor sociale primite și valoarea de achiziție a celor anterioare. În schimb, în cazul în care acționarul/asociatul își păstrează reședința în Portugalia, valoarea participațiilor sociale primite este valoarea celor pe care le-a cedat, fără a se aduce atingere impozitului aplicat sumelor în numerar care au fost atribuite participațiilor cedate. Cu alte cuvinte, în cazul în care reședința este menținută în Portugalia, schimbul de participații sociale va implica impozitarea imediată a plusvalorii generate numai dacă se efectuează o plată adițională în numerar și în măsura în care va avea loc plata menționată. În cazul în care nu intervine acest tip de plată, impozitarea plusvalorii generate va avea loc numai dacă se produce înstrăinarea definitivă a participațiilor sociale primite și în momentul în care se produce înstrăinarea menționată. În sensul articolului 10 alineatul 10 din CIRS, același regim fiscal este aplicabil dobândirii unor participații, cote sau acțiuni, în cazurile de fuziune sau de scindare cărora li se aplică articolul 74 din Código do imposto sobre o rendimento das pessoas coletivas [Codul impozitului pe profitul persoanelor juridice].

2.    Pe de altă parte, în temeiul dispozițiilor articolului 38 alineatul 1 litera a) din CIRS, cesiunea către o întreprindere a unor active și pasive referitoare la exercitarea unei activități economice sau profesionale de către o persoană fizică în schimbul unor participații sociale este scutită de plata impozitului, în momentul cesiunii, în cazul în care, printre alte condiții, persoana juridică căreia i se cedează activele și pasivele își are sediul social sau conducerea efectivă în Portugalia. În acest caz, impozitarea va avea loc numai dacă astfel de active și pasive sunt înstrăinate de persoana juridică care le-a primit și numai în momentul în care sunt înstrăinate. Acest tratament fiscal nu se aplică însă în cazul în care sediul social sau conducerea efectivă a persoanei juridice căreia i s-au cedat activele și pasivele este situat în afara Portugaliei. În acest caz, impozitarea plusvalorii generate este imediată.

Principalele argumente:

1.    În ceea ce privește primul motiv, Comisia consideră că o astfel de impozitare penalizează persoanele care decid să părăsească teritoriul portughez, dat fiind că stabilește un tratament diferit pentru aceste persoane față de cele care rămân în țară. Comisia apreciază că amânarea impozitării, în cazul unor beneficii care provin dintr-un schimb de participații sociale, nu trebuie rezervată doar pentru situațiile în care contribuabilul continuă să își aibă reședința pe teritoriul portughez, contrar cazurilor în care contribuabilul își transferă reședința într-un alt stat membru sau într-un stat din SEE. În consecință, diferențierea prevăzută în acest sens la articolul 10 din CIRS este incompatibilă cu articolele 21 TFUE, 45 TFUE şi 49 TFUE și cu articolele 28 şi 31 din Acordul SEE. Pe de altă parte, protejarea creditelor fiscale care rezultă din veniturile pendinte trebuie să fie asigurată în conformitate cu principiul proporționalității consacrat de jurisprudența Curții de Justiție. În prezentul litigiu, Comisia consideră că reglementarea portugheză depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite privind eficiența regimului fiscal și că reglementarea menționată trebuie să aplice aceeași regulă indiferent de faptul că persoana fizică își menține sau nu își menține reședința pe teritoriul portughez.

2.    În ceea ce privește cel de al doilea motiv, Comisia susține că beneficiul prevăzut la articolul 38 din CIRS nu trebuie aplicat, în lumina dispozițiilor articolului 49 TFUE și ale articolului 31 din Acordul SEE, numai în cazurile în care societatea care primește activele își are sediul social sau conducerea efectivă în Portugalia. Comisia apreciază că Portugalia trebuie să aplice aceeași regulă indiferent de faptul că persoana juridică căreia i s-au cedat activele și pasivele își are sediul social sau conducerea efectivă pe teritoriul portughez sau în afara acestuia. Pentru aceleași rațiuni menționate în legătură cu primul motiv, Comisia consideră că articolul 38 din CIRS depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite privind eficiența regimului fiscal. În opinia Comisiei, contribuabilii care își exercită dreptul la libertatea de stabilire prin intermediul cesiunii de active și pasive în străinătate în schimbul unor participații sociale ale unei întreprinderi nerezidente nu pot fi supuși unei impozitări anterioare celei care se aplică celor care efectuează astfel de operațiuni cu o întreprindere stabilită în Portugalia.