Language of document :

Recurs introdus la 8 decembrie 2017 de Alex SCI împotriva Ordonanţei Tribunalului (Camera întâi) din 10 octombrie 2017 în cauza T-841/16, Alex/Comisia

(Cauza C-696/17 P)

Limba de procedură: franceza

Părțile

Recurentă: Alex SCI (reprezentant: J. Fouchet, avocat)

Cealaltă parte din procedură: Comisia Europeană

Concluziile

Anularea Ordonanței Tribunalului Uniunii Europene din 10 octombrie 2017 în ansamblul dispozițiilor sale, cu excepția părții în care aceasta recunoaște caracterul atacabil al Deciziei Comisiei din 21 septembrie 2016

Rejudecând cauza:

–    anularea Deciziei Comisiei Europene din data de 21 septembrie 2016;

–    declararea ajutoarelor acordate CABAB de FEDER, de statul francez, de Consiliul Regional Aquitaine și de Consiliul General Pyrénées Atlantiques ca ilegale și incompatibile cu piața comună;

–    obligarea Comisiei Europene la plata tuturor cheltuielilor de judecată efectuate în prezenta procedură, inclusiv a onorariului avocațial de 5 000 €.

Motivele și principalele argumente

Admisibilitate

Recurenta solicită confirmarea Deciziei Tribunalului privind caracterul atacabil al deciziei. Scrisoarea din data de 21 septembrie 2016 constituie un act atacabil în sensul dispozițiilor articolului 263 primul paragraf TFUE.

În ceea ce privește calitatea procesuală activă și interesul de a exercita acțiunea ale Alex SCI, recurenta solicită modificarea ordonanței Tribunalului. Situația sa comercială este afectată în sensul articolului 263 al patrulea paragraf TFUE.

Fond

Primul motiv este întemeiat pe nelegalitatea externă din cauza lipsei motivării. Niciun temei juridic, textual sau jurisprudențial nu este menționat în decizia din 21 septembrie 2016, astfel încât, din simpla sa lectură, Alex SCI, reprezentată de administratorul său, nu înțelege această decizie. Insuficient motivată atât în drept, cât și în fapt, decizia este afectată de nelegalitate externă.

Al doilea motiv este întemeiat pe nelegalitatea internă (existența unui ajutor de stat și lipsa notificării). Comunitatea aglomerării Côte Basque-Adour (CABAB) a dorit, în cadrul strategiei sale economice, să amenajeze situl „Technocité” la Bayonne pentru a institui o platformă specializată în domeniul aeronauticii. În acest scop, ea a solicitat finanțări din partea FEDER, a statului francez, a Consiliului Regional Aquitaine și a Consiliului General Pyrénées Atlantiques pentru ca aceștia să cofinanțeze proiectul său prin plata, de către fiecare, a sumei de 1 000 000 de euro.

Pe de o parte, întrucât elementele constitutive ale unui ajutor de stat sunt întrunite, aceste plăți constituie ajutoare de stat nenotificate, care încalcă articolul 108 TFUE.

Pe de altă parte, aceste plăți sunt incompatibile cu piața comună. Proiectul Technocité constituie de fapt o platformă industrială și terțiară specializată în dezvoltarea celor mai avansate tehnologii în domeniul aeronautic, spațial și al sistemelor integrate. Acest sector este în mod deosebit deschis concurenței. Ajutoarele menționate sunt, așadar, contrare articolului 107 TFUE.

În sfârșit, în ceea ce privește neexecutarea convențiilor de plată a ajutoarelor, trebuie amintit că obiectul acestor convenții este de a finanța un proiect de „Centru aeronautic Technocité”, pentru a amenaja situl și pentru a-l transforma într-o „platformă specializată în cercetarea și dezvoltarea celor mai avansate tehnologii în domeniul aeronautic, spațial și al sistemelor integrate”. Zona Technocité cuprinde activități de orice natură, care sunt desfășurate de societăți dispersate, precum Fidal, Avantis, Decra, Sepa, Trescal, KPMG, Capgemini...., cu alte cuvinte societăți care își exercită activitatea în domenii care nu au legătură cu aeronautica.

În cele din urmă, ajutoarele de stat trebuie să fie anulate și sumele trebuie restituite [a se vedea în special Regulamentul nr. 734/20131 și Regulamentul nr. 2988/952 articolul 4 alineatele (1) și (4); Consiliul de Stat francez (CE), 2 iunie 1992, Rec. p. 165 ; CE, 6 noiembrie 1998, Rec. p. 397 ; CJCE, 11 iulie 1996, SFEI cauza C-39/94].

____________

1 Regulamentul (UE) nr. 734/2013 al Consiliului din 22 iulie 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE (JO L204, p. 15).

2 Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L312, p. 1, Ediție specială, 01/vol. 1, p. 166).