Language of document :

Αναίρεση που άσκησε στις 21 Ιανουαρίου 2019 η Marion Le Pen κατά της αποφάσεως την οποία εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (έκτο τμήμα) στις 28 Νοεμβρίου 2018, στην υπόθεση T-161/17, Le Pen κατά Κοινοβουλίου

(Υπόθεση C-38/19 P)

Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική

Διάδικοι

Αναιρεσείουσα: Marion Anne Perrine, αποκαλούμενη Marine, Le Pen (εκπρόσωπος: R. Bosselut, avocat)

Αντίδικος κατ’ αναίρεση: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αιτήματα

Η αναιρεσείουσα ζητεί από το Δικαστήριο:

να αναιρέσει την απόφαση που εξέδωσε στις 28 Νοεμβρίου 2018 το έκτο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου, στην υπόθεση T-161/17.

Ως εκ τούτου:

να ακυρώσει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Κοινοβουλίου της 6ης Ιανουαρίου 2017, η οποία εκδόθηκε κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 68 της αποφάσεως 2009/C 159/01 του Προεδρείου του Κοινοβουλίου, της 19ης Μαΐου και της 9ης Ιουλίου 2008, «σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», όπως έχει τροποποιηθεί, και με την οποία διαπιστώθηκε οφειλή της νυν αναιρεσείουσας ύψους 41.554 ευρώ.

να ακυρώσει το αριθ. 2017-22 χρεωστικό σημείωμα, της 11ης Ιανουαρίου 2017, με το οποίο γνωστοποιείται στη νυν αναιρεσείουσα η βεβαίωση οφειλής, κατόπιν αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα της 6ης Ιανουαρίου 2017, περί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω βουλευτικής επικουρίας, κατά το άρθρο 68 των μέτρων εφαρμογής του καθεστώτος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα άρθρα 78, 79 και 80 του δημοσιονομικού κανονισμού.

να καταδικάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολο των δικαστικών εξόδων.

Λόγοι αναιρέσεως και κύρια επιχειρήματα

A – Λόγος δημοσίας τάξεως: Παράβαση του δικαίου της Ένωσης – Πλείονες περιπτώσεις πλάνης περί το δίκαιο – Παράβαση ουσιώδους τύπου – Προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας

Με τον λόγο αυτό προβάλλεται ότι δεν διενεργήθηκε προσωπική ακρόαση της νυν αναιρεσείουσας και ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν της κοινοποίησε τον φάκελο της υποθέσεως και, ιδίως, την έκθεση της OLAF.

Το Γενικό Δικαστήριο παραβίασε των δικαιώματα άμυνας της νυν αναιρεσείουσας, ιδίως όσον αφορά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

B – Παράβαση του δικαίου της Ένωσης – Πλείονες περιπτώσεις πλάνης περί το δίκαιο – Παραβίαση των αρχών της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου – Εσφαλμένος νομικός χαρακτηρισμός των πραγματικών περιστατικών και των αποδεικτικών στοιχείων

Το Γενικό Δικαστήριο παραμόρφωσε το περιεχόμενο των αποδεικτικών στοιχείων που προσκόμισε η νυν αναιρεσείουσα, ως συνημμένα στην από 14 Μαρτίου 2016 επιστολή της προς την OLAF.

Δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν βάσει της χαρακτηριζομένης ως «τεχνηέντως συναφθείσας» συμβάσεως δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τρόπο σύμφωνο με τα μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου, ουδόλως υφίσταται υπεξαίρεση του ποσού αυτού, λαμβανομένων υπόψη τόσο του είδους όσο και του αντικειμένου, ούτε και υφίσταται ζημία την οποία να υπέστη το Κοινοβούλιο.

Γ – Κατάχρηση εξουσίας – Fumus persecutionis

Οι εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Κοινοβουλίου δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος της νυν αναιρεσείουσας, η απόκρυψη στοιχείων, η έλλειψη εντιμότητας και η προσβολή των δικαιωμάτων της άμυνας συνιστούν και έπρεπε να θεωρηθούν από το Γενικό Δικαστήριο «ενδείξεις αντικειμενικές, κρίσιμες και συγκλίνουσες, κατατείνουσες αποκλειστικώς ή, τουλάχιστον, κατά καθοριστικής σημασίας τρόπο στην επίτευξη σκοπών άλλων από τους προβαλλόμενους ή στην καταστρατήγηση ειδικώς προς τούτο προβλεπομένης από τη Συνθήκη διαδικασία για περιστάσεις όπως αυτές της υπό κρίση υποθέσεως», καταδεικνύουν δε την ύπαρξη και ενέχουν fumus persecutionis εις βάρος της νυν αναιρεσείουσας.

____________