Language of document : ECLI:EU:F:2011:90

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (πρώτο τμήμα)

της 22ας Ιουνίου 2011

Υπόθεση F‑33/10

Giorgio Lebedef

κατά

Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Υπαλληλική υπόθεση – Υπάλληλοι – Αξιολόγηση για το έτος 2005 – Έκθεση εξελίξεως της σταδιοδρομίας – ΓΕΔ του άρθρου 43 ΚΥΚ – Έκθεση καταρτισθείσα κατόπιν της εκδόσεως αποφάσεως στην υπόθεση F‑36/07 – Προδήλως απαράδεκτο»

Αντικείμενο:      Προσφυγή ασκηθείσα δυνάμει του άρθρου 270 ΣΛΕΕ, το οποίο έχει εφαρμογή στη Συνθήκη ΕΚΑΕ βάσει του άρθρου 106α της Συνθήκης αυτής, με την οποία ο G. Lebedef ζητεί την ακύρωση της εκθέσεως εξελίξεως της σταδιοδρομίας του για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005, όπως αυτή καταρτίσθηκε από την Επιτροπή κατόπιν της ακυρώσεως της προηγούμενης εκθέσεως εξελίξεως της σταδιοδρομίας του για το ίδιο διάστημα, με την απόφαση του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης της 7ης Μαΐου 2008, F‑36/07, Lebedef κατά Επιτροπής.

Απόφαση:      Η προσφυγή απορρίπτεται ως προδήλως απαράδεκτη. Ο προσφεύγων φέρει το σύνολο των δικαστικών εξόδων.

Περίληψη

1.      Υπάλληλοι – Βαθμολογία – Έκθεση εξελίξεως της σταδιοδρομίας – Κατάρτιση – Υπογραφή δηλώνουσα αποδοχή – Συνέπειες – Περάτωση της διαδικασίας καταρτίσεως

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 43)

2.      Υπάλληλοι – Προσφυγή – Προηγούμενη διοικητική ένσταση – Προθεσμίες – Έναρξη – Κοινοποίηση – Έννοια – Κοινοποίηση της εκθέσεως εξελίξεως της σταδιοδρομίας του διά του εσωτερικού συστήματος πληροφορικής του θεσμικού οργάνου – Ενημέρωση του υπαλλήλου περί της εκθέσεως, η οποία επιβεβαιώνεται από την τηρούμενη στο πλαίσιο του συστήματος καταγραφή των προσβάσεων

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 90 § 2)

1.      Το γεγονός ότι ένας υπάλληλος δηλώνει, διά της υπογραφής του, ότι αποδέχεται την έκθεση εξελίξεως της σταδιοδρομίας συνεπάγεται αυτοδικαίως την περάτωση της διαδικασίας καταρτίσεως της εν λόγω εκθέσεως.

Συγκεκριμένα, οι γενικές εκτελεστικές διατάξεις του άρθρου 43 του ΚΥΚ που έχει θεσπίσει η Επιτροπή προβλέπουν διαφόρους τρόπους περατώσεως της διαδικασίας καταρτίσεως της εκθέσεως εξελίξεως της σταδιοδρομίας. Η διαδικασίας αυτή περατώνεται είτε με την αποδοχή της εκθέσεως από τον υπάλληλο είτε εφόσον παρέλθει άπρακτη η δεκαήμερη προθεσμία προβολής αντιρρήσεων. Συναφώς, αν ο υπάλληλος δεν αποδέχεται την έκθεση εξελίξεως της σταδιοδρομίας, χωρίς όμως να γνωστοποιήσει τούτο με σαφήνεια εντός της δεκαήμερης προθεσμίας, πρόκειται για περίπτωση μη προβλεπόμενη από τις γενικές εκτελεστικές διατάξεις.

(βλ. σκέψεις 29, 30, 32 και 33)

2.      Για να είναι σύννομη, κατά το άρθρο 90, παράγραφος 2, του ΚΥΚ, η κοινοποίηση μιας αποφάσεως, δεν αρκεί απλώς να γνωστοποιείται η απόφαση στον αποδέκτη της, αλλά πρέπει να εξασφαλίζεται και ότι αυτός λαμβάνει λυσιτελώς γνώση του περιεχομένου της.

Επομένως, η ενημέρωση του υπαλλήλου περί της εκθέσεως εξελίξεως της σταδιοδρομίας διά του εσωτερικού συστήματος πληροφορικής του θεσμικού οργάνου, ενημέρωση η οποία επιβεβαιώνεται από την τηρούμενη στο πλαίσιο του συστήματος καταγραφή των προσβάσεων στο έγγραφο αυτό, δικαιολογεί τη διαπίστωση ότι η έκθεση εξελίξεως της σταδιοδρομίας όντως κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο. Τούτο ισχύει κατά μείζονα λόγο όταν η ενημέρωση περί της εκθέσεως εξελίξεως της σταδιοδρομίας διά του εσωτερικού συστήματος πληροφορικής του θεσμικού οργάνου αποσκοπεί ακριβώς στο να υπογράψει ο υπάλληλος την εν λόγω έκθεση, ώστε να περατωθεί η διαδικασία.

Συναφώς, δεδομένου ότι το εσωτερικό σύστημα πληροφορικής είναι σύστημα προστατευμένο, στο οποίο ο υπάλληλος έχει πρόσβαση με το προσωπικό συνθηματικό του, η αξιοπιστία του συστήματος αυτού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με τον ισχυρισμό απλώς και μόνον ότι υπάρχει κίνδυνος παραποιήσεως των στοιχείων.

(βλ σκέψεις 38, 40 και 41)

Παραπομπή:

ΔΕΕ: 15 Ιουνίου 1976, 5/76, Jänsch κατά Επιτροπής, σκέψη 10

ΓΔΕΕ: 23 Νοεμβρίου 2005, T‑507/04, Ruiz Bravo-Villasante κατά Επιτροπής, σκέψη 29· 19 Οκτωβρίου 2006, T‑311/04, Buendía Sierra κατά Επιτροπής, σκέψη 121

ΔΔΔΕΕ: 25 Απριλίου 2007, F‑59/06, Kerstens κατά Επιτροπής, σκέψεις 34 έως 36