Language of document : ECLI:EU:F:2012:98

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
(πρώτο τμήμα)

της 12ης Ιουλίου 2012

Υπόθεση F‑22/11

Rosella Conticchio

κατά

Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Υπαλληλική υπόθεση — Υπάλληλοι — Συντάξεις — Υπολογισμός των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων — Κατάταξη σε κλιμάκιο — Ένσταση ελλείψεως νομιμότητας — Παραδεκτό»

Αντικείμενο: Προσφυγή ασκηθείσα δυνάμει του άρθρου 270 ΣΛΕΕ, το οποίο έχει εφαρμογή στη Συνθήκη ΕΚΑΕ βάσει του άρθρου 106α της Συνθήκης αυτής, με την οποία η R. Conticchio ζητεί, κυρίως, την ακύρωση της αποφάσεως περί εκκαθαρίσεως της συντάξεώς της αρχαιότητας.

Απόφαση: Η προσφυγή απορρίπτεται ως εν μέρει προδήλως απαράδεκτη και εν μέρει προδήλως αβάσιμη. Κάθε διάδικος φέρει τα δικαστικά έξοδά του.

Περίληψη

Υπάλληλοι — Προσφυγή — Βλαπτική πράξη — Έννοια — Εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών — Περιλαμβάνεται όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματος προσφυγής — Προϋπόθεση

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 90 και 91)

Το εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών, ως εκ της φύσεως και του αντικειμένου του, δεν έχει, αυτό καθαυτό, τα χαρακτηριστικά βλαπτικής πράξεως, καθόσον απλώς συγκεκριμενοποιεί με οικονομικούς όρους το πεδίο εφαρμογής προηγούμενων αποφάσεων που αφορούν την κατάσταση του υπαλλήλου. Συνεπώς, η βλαπτική πράξη είναι στην πραγματικότητα η απόφαση της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής περί περικοπής ή καταργήσεως απολαβής που καταβαλλόταν μέχρι τούδε στον υπάλληλο και εμφανιζόταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών του.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι, από την άποψη του δικονομικού δικαίου, το εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών μπορεί να αποτελεί πράξη παράγουσα συγκεκριμένα έννομα αποτελέσματα έναντι του αποδέκτη της. Ειδικότερα, η κοινοποίηση του μηνιαίου εκκαθαριστικού σημειώματος αποδοχών συνεπάγεται την έναρξη των προθεσμιών υποβολής ενστάσεως και ασκήσεως προσφυγής κατά διοικητικής αποφάσεως, εφόσον από το σημείωμα προκύπτει σαφώς η ύπαρξη της πράξεως αυτής. Τούτο ισχύει στην περίπτωση μηνιαίου εκκαθαριστικού σημειώματος αποδοχών από το οποίο προκύπτει η ύπαρξη αποφάσεως της διοικήσεως σχετικά με την κατάταξη σε κλιμάκιο υπαλλήλου.

(βλ. σκέψεις 26 και 27)

Παραπομπή:

ΔΕΕ: 27 Ιουνίου 1989, 200/87, Giordani κατά Επιτροπής, σκέψεις 13 και 14

ΔΔΔΕΕ: 23 Απριλίου 2008, F‑103/05, Pickering κατά Επιτροπής, σκέψη 72 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία