Language of document :

2013. július 15-én benyújtott kereset – ZZ és társai kontra EBA

(F-72/13. sz. ügy)

Az eljárás nyelve: francia

Felek

Felperesek: ZZ és társai (képviselő: L. Levi ügyvéd)

Alperes: Európai Beruházási Alap (EBA)

A jogvita tárgya és leírása

Az illetmény-elszámolásokban foglalt azon határozatok megsemmisítése, amelyek értelmében a felperesekre alkalmazni kell az EBA igazgatótanácsának a bérfejlesztés 2,3%-ra korlátozásáról szóló és az EBA főigazgatójának a felperesek szerint 1–2%-os jövedelemveszteséget eredményező érdemjutalmazási sémáról szóló határozatát, továbbá az Európai Beruházási Bank igazgatási bizottságának a felperesek szerint 1–2%-os jövedelemveszteséget eredményező érdemjutalmazási sémáról szóló határozatát, valamint – a fentiekből következően – az EBA arra kötelezése, hogy fizesse meg az illetménykülönbözetet, és fizessen kártérítést.

Kereseti kérelmek

A Közszolgálati Törvényszék semmisítse meg az EBA azon határozatait, amelyek értelmében a felperesekre alkalmazni kell az EBA igazgatótanácsának a bérfejlesztés 2,3%-ra korlátozásáról szóló és az EBA főigazgatójának a felperesek szerint 1–2%-os jövedelemveszteséget eredményező érdemjutalmazási sémáról szóló 2013. február 4-i határozatát, amely határozatok az Európai Beruházási Bank igazgatótanácsának 2012. december 18-i, a bérfejlesztés 2,3%-ra korlátozásáról szóló határozatán és az Európai Beruházási Bank igazgatási bizottságának 2013. január 29-i, a felperesek szerint 1–2%-os jövedelemveszteséget eredményező érdemjutalmazási sémáról szóló határozatán alapulnak (az EBA fent említett határozatait a 2013. áprilisi illetmény-elszámolások tartalmazzák), valamint ugyanezen részükben semmisítse meg az EBA-nak a későbbi illetmény-elszámolásokban foglalt összes határozatát.

A Közszolgálati Törvényszék kötelezze az alperest az EBA igazgatótanácsának és főigazgatójának 2013. április 4-i, illetve az EBB igazgatótanácsának 2012. december 18-i és igazgatási bizottságának 2013. január 29-i, fent hivatkozott határozatán alapuló, a 4-3-2-1-0-ás érdemjutalmazási séma és az „új alkalmazottakra” megállapított 5-4-3-1-0-ás érdemjutalmazási séma alkalmazásából, illetve másodlagosan egyrészt az „A” minősítést szerzett felperesek vonatkozásában a 3-2-1-0-0-ás érdemjutalmazási séma alkalmazásából, másrészt az „új alkalmazottakra” megállapított sémába tartozó felperesek vonatkozásában az ugyanezen alkalmazottakra megállapított 4-3-2-0-0-ás érdemjutalmazási séma alkalmazásából eredő illetménykülönbözet megfizetésére; e különbözet összegét 2013. április 15-től kezdődően, minden hónap 15-én növelje késedelmi kamatokkal az összeg teljes megfizetéséig, amely kamat mértékét az EKB által használt kamatlábat 3 ponttal meghaladó szinten rögzítse.

A Közszolgálati Törvényszék kötelezze az alperest a vásárlóerő csökkenése miatt keletkezett kár megtérítésére, amelyet az egyes felperesek méltányossági alapon ideiglenesen a havi díjazásuk 1,5%-ára becsülnek.

Mivel az alperes magától nem tette meg, a Közszolgálati Törvényszék pervezető intézkedésként kötelezze őt a következő dokumentumok benyújtására:

–    az EBA igazgatótanácsának az EBA alkalmazottai személyzeti szabályzatának kiigazításáról szóló 2001. szeptember 24-i határozata;

–    az EBA azon határozata, amelyben szabályozza az EBA igazgatótanácsának az EBA alkalmazottai személyzeti szabályzatának kiigazításáról szóló 2001. szeptember 24-i határozatában említett „megfelelő eljárást”;

–    az EBA igazgatótanácsának a 2013-as személyzeti költségvetést megállapító, elvben 2013. február 4-i határozata;

–    az EBA főigazgatójának a 2013-as új érdemjutalmazási sémát megállapító határozata;

–    az EBB igazgatótanácsa 2012. december 18-i ülésének jegyzőkönyve;

–    az EBB igazgatási bizottsága 2013. január 29-i ülésének jegyzőkönyve;

–    az EBB személyzeti igazgatóságának 2013. január 29-i, personnel/ASP/2013-5 sz. közleménye;

–    az EBB, illetve az EBA „Corporate Operational Plan 2013–2015” című dokumentuma.

A Közszolgálati Törvényszék kötelezze az EBA-t a költségek viselésére.