Language of document :

Zahtjev za prethodnu odluku koji je 23. srpnja 2018. uputio Pesti Központi Kerületi Bíróság (Mađarska) – PannonHitel Pénzügyi Zrt. protiv WizzAir Hungary Légiközlekedési Kft.

(predmet C-476/18)

Jezik postupka: mađarski

Sud koji je uputio zahtjev

Pesti Központi Kerületi Bíróság

Stranke glavnog postupka

Tužitelj: PannonHitel Pénzügyi Zrt.

Tuženik: WizzAir Hungary Légiközlekedési Kft.

Prethodna pitanja

1.    Treba li članke 5. do 7. Uredbe (EZ) br. 261/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. veljače 2004. o utvrđivanju općih pravila odštete i pomoći putnicima u slučaju uskraćenog ukrcaja i otkazivanja ili dužeg kašnjenja leta u polasku te o stavljanju izvan snage Uredbe (EEZ) br. 295/91 (u daljnjem tekstu: Uredba)1 tumačiti na način da se putnici na letu čiji je raspored promijenjen mogu izjednačiti s putnicima čiji je let otkazan kako bi se i na njih primijenilo pravo na naknadu štete i da se, prema tome, mogu pozvati na to pravo – predviđeno u članku 7. navedene uredbe – kada ih zračni prijevoznik obavijesti o promjeni rasporeda dan prije polaska predviđenog prvotnim rasporedom i kada zbog te promjene oni izgube tri sata ili više u odnosu na sat prvotno predviđenog dolaska, odnosno kada na krajnje odredište stignu s najmanje tri sata zakašnjenja u odnosu na raspored koji je prvotno dostavio zračni prijevoznik?

2.    Treba li članke 5. do 7. Uredbe tumačiti na način da se putnici na letu čiji je raspored promijenjen mogu izjednačiti s putnicima čiji let kasni kako bi se i na njih primijenilo pravo na naknadu štete i da se, prema tome mogu pozvati na to pravo – predviđeno u članku 7. navedene uredbe – kada zbog promjene rasporeda izgube tri sata ili više, odnosno kada na krajnje odredište stignu s najmanje tri sata zakašnjenja u odnosu na raspored koji je prvotno dostavio zračni prijevoznik?

____________

1 SL 2004., L 46, str. 1. (SL, posebno izdanje na hrvatskom jeziku, poglavlje 7., svezak 26., str. 21.)