Language of document :

Zahtjev za prethodnu odluku koji je 18. listopada 2019. uputio Sąd Apelacyjny w Krakowie (Poljska) – D.S. protiv S.P., A.P., D.K., Sz. w K.

(predmet C-763/19)

Jezik postupka: poljski

Sud koji je uputio zahtjev

Sąd Apelacyjny w Krakowie

Stranke glavnog postupka

Tužitelj: D.S.

Tuženici: S.P., A.P., D.K., Sz. w K.

Prethodna pitanja

Treba li članak 19. stavak 1. drugi podstavak, članak 2., članak 4. stavak 3. i članak 6. stavak 3. Ugovora o Europskoj uniji u vezi s člankom 47. Povelje Europske unije o temeljnim pravima i člankom 267. Ugovora o funkcioniranju Europske unije tumačiti na način da neovisni sudac u smislu prava Europske unije nije osoba koja je na dužnost suca imenovana uslijed teške povrede pravnih pravila države članice koja se odnose na imenovanje sudaca, a koja se prije svega sastoji od imenovanja te osobe na dužnost suca jer ga je odredilo tijelo koje ne jamči neovisnost o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i nepristranost, uz sustavno isključenje sudskog nadzora zakonitosti postupka imenovanja, kao i imenovanja te osobe na dužnost suca unatoč tomu što je nadležnom nacionalnom sudu (Naczelnom Sądu Administracyjnom (Visoki upravni sud, Poljska)) prethodno podnesena žalba protiv odluke nacionalnog tijela (Krajowe Rade Sądownictwa (Državno sudbeno vijeće, Poljska)) koja obuhvaća zahtjev za njezino imenovanje na dužnost suca, unatoč tomu što je izvršenje te odluke obustavljeno u skladu s nacionalnim pravom te unatoč tomu što postupak pred nadležnim nacionalnim sudom (Naczelnim Sądom Administracyjnim (Visoki upravni sud)) nije okončan prije dostave akta o imenovanju?

– te stoga sud u čijem sastavu zasjedaju osobe imenovane u navedenim uvjetima nije zakonom prethodno ustanovljeni neovisni i nepristrani sud u smislu prava Europske unije??

U slučaju potvrdnog odgovora na prvo prethodno pitanje, treba li članak 19. stavak 1. drugu rečenicu , članak 2., članak 4. stavak 3. i članak 6. stavak 3. Ugovora o Europskoj uniji u vezi s člankom 47. Povelje Europske unije o temeljnim pravima i člankom 267. Ugovora o funkcioniranju Europske unije tumačiti na način da odluka koju je donio sudac i sud posljednjeg stupnja uspostavljen kako je opisano u točki 1. nije odluka u pravnom smislu (to je nepostojeća odluka) i u smislu odredbi prava Unije, a ocjenu u tom pogledu može donijeti redovni sud koji ispunjava uvjete za sud u smislu propisa Unije?

____________