Language of document :

Zahtjev za prethodnu odluku koji je 3. lipnja 2020. uputio Landesarbeitsgericht Berlin-Brandenburg (Njemačka) – NP protiv Daimler AG

(predmet C-232/20)

Jezik postupka: njemački

Sud koji je uputio zahtjev

Landesarbeitsgericht Berlin-Brandenburg

Stranke glavnog postupka

Tužitelj: NP

Tuženik: Daimler AG, Mercedes-Benz Werk Berlin

Prethodna pitanja

Treba li ustupanje radnika zaposlenog kod poduzeća za privremeno zapošljavanje poduzeću korisniku tumačiti na način da to ustupanje više nije „na određeno vrijeme” u smislu članka 1. Direktive o radu preko poduzeća za privremeno zapošljavanje1 ako se radnika zapošljava na radno mjesto koje je stalno i ako nije riječ o zamjeni na radnom mjestu?

Treba li ustupanje radnika zaposlenog kod poduzeća za privremeno zapošljavanje na razdoblje kraće od 55 mjeseci tumačiti na način da to ustupanje više nije „na određeno vrijeme” u smislu članka 1. Direktive o radu preko poduzeća za zapošljavanje?

Ako je odgovor na prvo i/ili drugo pitanje potvrdan postavljaju se sljedeća dodatna pitanja:

Ima li radnik poduzeća za privremeno zapošljavanje pravo na sklapanje ugovora o radnom odnosu s poduzećem korisnikom, iako se nacionalnim pravom ne predviđa takva mjera prije 1. travnja 2017.?

Protivi li se stoga nacionalna odredba kao što je članak 19. stavak 2. Arbeitnehmerüberlassungsgesetza (Zakon o ustupanju radnika) članku 1. Direktive o radu preko poduzeća za privremeno zapošljavanje ako se tom odredbom tek od 1. travnja 2017. propisuje maksimalno pojedinačno trajanje ustupanja od 18 mjeseci, ali se izričito navodi da se prethodna razdoblja ustupanja ne uzimaju u obzir, ako se u slučaju uzimanja u obzir prethodnih razdoblja više ne može smatrati da je riječ o ustupanju na određeno vrijeme?

Može li se odluka o produljenju maksimalnog pojedinačnog trajanja ustupanja prepustiti stranama kolektivnog ugovora? U slučaju potvrdnog odgovora: Vrijedi li to i za strane kolektivnog ugovora koje nisu nadležne za radni odnos dotičnog radnika zaposlenog kod poduzeća za privremeno zapošljavanje, nego za sektor djelatnosti poduzeća korisnika?

____________

1     Direktiva 2008/104/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 19. studenoga 2008. o radu preko poduzeća za privremeno zapošljavanje (SL 2008., L 327, str. 9.) (SL, posebno izdanje na hrvatskom jeziku, poglavlje 5., svezak 4., str. 280.)