Language of document : ECLI:EU:F:2007:32

A KÖZSZOLGÁLATI TÖRVÉNYSZÉK ÍTÉLETE

(második tanács)

2007. március 1.

F‑72/05. sz. ügy

Mohammad Reza Fardoom és Michael Ashbrook

kontra

az Európai Közösségek Bizottsága

„Tisztviselők – Költségtérítés – Kiküldetési költségek – A szakszervezeti tevékenységgel kapcsolatos kiküldetési megbízások aláírásának megtagadása – Eljáráshoz fűződő érdek – Elfogadhatatlanság”

Tárgy: Az EK 236. és az EA 152. cikk alapján benyújtott kereset, amelyben M. R. Fardoom és M. Ashbrook a Személyzeti és Igazgatási Főigazgatóság Társadalmi párbeszéd, kapcsolat a nemzeti közszolgálatokkal és a bővítésre vonatkozó horizontális kérdések egység vezetőjének a Bizottság adminisztrációval, könyvvizsgálattal és a csalások megelőzésével megbízott tagjával 2004. szeptember 13‑ára szervezett találkozón való részvétel érdekében benyújtott kiküldetési megbízások aláírását megtagadó 2004. november 4‑i határozatainak megsemmisítését kérik.

Határozat: A Közszolgálati Törvényszék a keresetet elutasítja. A felek maguk viselik saját költségeiket.

Összefoglaló

Tisztviselők – Kereset – Az eljáráshoz fűződő érdek

(Személyzeti szabályzat, 60. cikk, első bekezdés, 90. és 91. cikk)

A tisztviselő nem igazolja a „költségtérítés nélküli” – azaz sem az utazási költségek sem a napidíj megtérítését nem tartalmazó – kiküldetési megbízatás aláírását megtagadó határozat megsemmisítésére vonatkozó létrejött és fennálló érdekét, amennyiben ez a megtagadás nem eredményezte a távollétnek a tisztviselő éves szabadságából való levonását. Ugyanis mivel a vitatott határozat megsemmisítése egyáltalán nincs hatással a tisztviselő pénzügyi helyzetére, az utóbbi egyáltalán nem hivatkozhat valamely pusztán – és a jelen esetben nagy mértékben – hipotetikus érdekre azon lehetőség miatt, hogy az adminisztráció a jövőben elvégezheti a levonást.

(lásd a 35–37. pontot)