Επισκέψεις

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο επισκέπτονται κατ' έτος περίπου 4 000 επαγγελματίες νομικοί: δικαστές, δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου, νομικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ. Τα προγράμματα επισκέψεων παρέχουν στα εν λόγω άτομα τη δυνατότητα να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το δικαιοδοτικό όργανο και τη νομολογία του.

Επίσης, το Δικαστήριο επισκέπτονται κατ' έτος περίπου 10 000 άλλοι επισκέπτες (φοιτητές νομικής ως επί το πλείστον).

Οι επισκέψεις που διοργανώνονται από την υπεύθυνη για τα σεμινάρια και τις επισκέψεις  μονάδα είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επισκέψεις στο Δικαστήριο πραγματοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους και πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες από τις 8 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ.

 

 Μεμονωμένοι επισκέπτες / Τουριστικές επισκέψεις

Τουριστικές επισκέψεις στα κτίρια και έργα τέχνης (Art’ tour)

Ομάδες επισκεπτών / Είδη προγραμμάτων

Σεμινάρια

Αίτημα επισκέψεως στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Σύνδεση με το My Visit

Γενικοί κανόνες για τις επισκέψεις στο Δικαστήριο

Επικοινωνία - Επισκέψεις

Διεύθυνση και σχεδιάγραμμα προσβάσεως

 
Μεμονωμένοι επισκέπτες / Τουριστικές επισκέψεις  

Οι μεμονωμένοι επισκέπτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν δημόσια συνεδρίαση του Δικαστηρίου ή του Γενικού Δικαστηρίου πρέπει να προσέρχονται στην είσοδο επισκεπτών (σχεδιάγραμμα), με το δελτίο ταυτότητάς τους, το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης, προκειμένου να λάβουν δελτίο εισόδου. Οι δημόσιες συνεδριάσεις αρχίζουν, κατά κανόνα, στις 9.30. Συνιστάται στους επισκέπτες να βρίσκονται στον χώρο του Δικαστηρίου το αργότερο 15 λεπτά πριν από τη συνεδρίαση. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες και δεν είναι δυνατή η κράτηση θέσης. Κατά τη συνεδρίαση, οι επισκέπτες υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και συμπεριφοράς που ισχύουν στο Δικαστήριο. Δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη εγγραφή εκ μέρους τους. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμβουλεύονται το πρόγραμμα συνεδριάσεων προκειμένου να προβούν στην επιλογή τους.

Σημειωτέον ότι ο Οργανισμός Τουρισμού του Λουξεμβούργου διοργανώνει επισκέψεις με ξενάγηση στο Δικαστήριο κατά τα Σαββατοκύριακα και κατά τις δικαστικές διακοπές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τις επισκέψεις αυτές 4 εβδομάδες πριν στο Luxembourg City Tourist Office - 30, Place Guillaume II, L‑1648 Luxembourg, B.P. 181 – L‑2011 Luxembourg, Τηλ.: +352 22 28 09 - Fax: +352 46 70 70 – E‑mail: guides@lcto.luwww.luxembourg-city.com.

Τουριστικές επισκέψεις στα κτίρια και έργα τέχνης (Art’ tour)

Χάρη στην υποστήριξη των κρατών μελών, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο θεματοφύλακας μιας συλλογής έργων τέχνης, αντιπροσωπευτικής της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι χώροι του νέου Μεγάρου του Δικαστηρίου, που εγκαινιάστηκε το 2008, έδωσαν την ευκαιρία για να αναδειχθεί η συλλογή αυτή, καθώς και για να εμπλουτιστεί της με νέα έργα, από δωρεές ή δάνεια. Η υπηρεσία επισκέψεων του Δικαστηρίου διοργανώνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, δωρεάν ξεναγήσεις για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τα κτίρια του Δικαστηρίου και να περιηγηθούν στους χώρους με τα έργα τέχνης. Οι ξεναγήσεις αυτές διοργανώνονται σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα, είτε στα αγγλικά, είτε στα γαλλικά, είτε στα γερμανικά, με όριο 35 επισκέπτες κάθε φορά.

Προς τούτο, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να εγγράφονται τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν, χρησιμοποιώντας τη φόρμα εγγραφής. Κάθε επιβεβαιωμένος επισκέπτης καλείται να παρουσιαστεί στην είσοδο επισκεπτών (χάρτης), με το δελτίο ταυτότητάς του ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο. Μπορούν να διοργανώνονται επιπλέον ξεναγήσεις, αποκλειστικά για ομάδες επισκεπτών (αποτελούμενες από 7 τουλάχιστον άτομα) κατόπιν σχετικού αιτήματος στην υπηρεσία επισκέψεων (φόρμα επικοινωνίας).

warningΛόγω της υγειονομικής κρίσης, οι επισκέψεις αυτές επί του παρόντος αναστέλλονται !

 

pixel 

Ομάδες επισκεπτών / Είδη προγραμμάτων  

 • Στον κάτωθι κατάλογο μπορείτε να επιλέξετε τα στοιχεία του προγράμματος που αντιστοιχούν καλύτερα στα ενδιαφέροντά σας και στις νομικές σας γνώσεις, στο πλαίσιο των χρονικών δυνατοτήτων σας.
 • Επ' ακροατηρίου συζήτηση σε μια υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου / του Γενικού Δικαστηρίου, της οποίας προηγείται μια ενημέρωση για την εν λόγω υπόθεση (συνήθως κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 8.20 έως τις 11.30· διάρκεια περίπου 3 ώρες)
 • Γενική παρουσίαση του Δικαστηρίου / του Γενικού Δικαστηρίου (διάρκεια: 45 λεπτά)
 • Παρουσίαση σχετικά με το επάγγελμα του γλωσσομαθούς νομικού (διάρκεια: 45 λεπτά)
 • Παρουσίαση του καθεστώτος χρησιμοποιήσεως όλων των γλωσσών της Ένωσης στο Δικαστήριο (μετάφραση, διερμηνεία) (διάρκεια: 45 λεπτά)
 • Επίσκεψη της Βιβλιοθήκης (διάρκεια: 30 λεπτά)
 • Ξενάγηση στα κτίρια (διάρκεια: 45 λεπτά)

Τα στοιχεία αυτά του προγράμματος μπορούν να επιλεγούν στο προς συμπλήρωση ερωτηματολόγιο στην εφαρμογή "My Visit" (βλέπε "Σύνδεση με το My Visit"). Υπό την επιφύλαξη της διαθεσιμότητας των υλικών και ανθρώπινων πόρων του Δικαστηρίου, η Υπηρεσία Επισκέψεων θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις επιλογές σας.

Σεμινάρια 

Είναι δυνατή η διοργάνωση σεμιναρίων διαρκείας μερικών ημερών με πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των μετεχόντων, κατόπιν αιτήματος ομάδας νομικών.

pixel

Αίτημα επισκέψεως στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Σύνδεση με το My Visit   

Η Υπηρεσία Σεμιναρίων και Επισκέψεων οργανώνει επισκέψεις μόνο για ομάδες επισκεπτών (7-35 άτομα). Αν πρόκειται για μεμονωμένους επισκέπτες ή για τουριστικές επισκέψεις, παρακαλείστε να συμβουλευθείτε το σχετικό κεφάλαιο.

Πριν υποβάλετε αίτημα επισκέψεως στο Δικαστήριο, σας παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής και τα οργανωτικά ζητήματα.

Για την υποβολή αιτήματος επισκέψεως, καλείστε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική εφαρμογή My Visit. Μέσω αυτής θα μπορέσετε να υποβάλετε το αίτημά σας on line. Για τη χρησιμοποίηση της εφαρμογής αυτής απαιτείται σύνδεση με το Διαδίκτυο και μια υφιστάμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Αφού δημιουργήσετε προσωπικό λογαριασμό στην εφαρμογή My Visit, μπορείτε να υποβάλετε ή να τροποποιήσετε αίτημα επισκέψεως, καθώς επίσης:

 • να γνωστοποιήσετε κατάλογο επισκεπτών που να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για μελλοντικές επισκέψεις·
 • να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες ημερομηνίες επισκέψεων πριν υποβάλετε το αίτημά σας·
 • να επιλέξετε ένα είδος επισκέψεως.

Μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, μέσω του προσωπικού σας λογαριασμού μπορείτε:

 • να παρακολουθείτε το στάδιο εξετάσεως του αιτήματος επισκέψεως·
 • να μεταβάλλετε ορισμένα στοιχεία του αιτήματός σας πριν οριστικοποιηθούν·
 • να συμβουλεύεστε ή να εκτυπώνετε τα σχετικά με τον φάκελο της επισκέψεώς σας έντυπα·
 • να έχετε αντίγραφο του ιστορικού όλων των επισκέψεών σας στο Δικαστήριο.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη χρησιμοποίηση της εφαρμογής My Visit, μπορείτε να συμβουλευθείτε τις οδηγίες χρήσεως που είναι διαθέσιμες on line κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο "?" ή να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας.

 

fleche D Σύνδεση με το My Visit

Αν δεν διαθέτετε σύνδεση με το Διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήστε άλλο τρόπο επικοινωνίας.

  

Προϋποθέσεις εγγραφής

 • Λόγω του ειδικού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του Δικαστηρίου, προτεραιότητα έχουν οι ομάδες που απαρτίζονται από νομικούς ή φοιτητές νομικής. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για ομαδικές επισκέψεις σπουδαστών μη πανεπιστημιακού επιπέδου, παρακαλείσθε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία Επισκέψεων (φόρμα επικοινωνίας).
 • Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των επαγγελματιών νομικών και των φοιτητών νομικής για το Δικαστήριο, το αίτημα επίσκεψης πρέπει να υποβάλλεται πέντε έως έξι μήνες πριν από την επίσκεψη.
 • Οι επισκέψεις διοργανώνονται για ομάδες απαρτιζόμενες από 7 έως 35 το πολύ άτομα. Για ομάδες με μικρότερο ή μεγαλύτερο αριθμό μετεχόντων, παρακαλείσθε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία Επισκέψεων (φόρμα επικοινωνίας).
 • Ο υπεύθυνος της ομάδας επισκεπτών πρέπει να υποβάλει προηγουμένως σχετικό αίτημα.

Οργανωτικά ζητήματα

 • Ζητείται από τον υπεύθυνο της ομάδας των επισκεπτών να διαβιβάσει, το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη, κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και την ημερομηνία γεννήσεώς τους, μέσω της εφαρμογής My Visit.
 • Η Υπηρεσία Επισκέψεων γνωστοποιεί το πρόγραμμα της επίσκεψης περίπου δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη, καθώς και το οριστικό πρόγραμμα περίπου μία εβδομάδα πριν, μέσω του προσωπικού λογαριασμού My Visit του υπεύθυνου της ομάδας.
 • Την ημέρα της επίσκεψης οι επισκέπτες πρέπει να βρίσκονται στην είσοδο την ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα πρέπει να τηρείται με απόλυτη ακρίβεια. Εφιστάται η προσοχή των επισκεπτών στο γεγονός ότι η κυκλοφορία οχημάτων στο Λουξεμβούργο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με συνέπεια να δημιουργείται συχνά, κατά τις πρωινές ώρες, συμφόρηση στους αυτοκινητοδρόμους και στους δρόμους της πρωτεύουσας.
 • Τους επισκέπτες υποδέχεται στην είσοδο του Δικαστηρίου ξεναγός, συνεργάτης της Υπηρεσίας Επισκέψεων. Ο ξεναγός συνοδεύει την ομάδα των επισκεπτών και φροντίζει για την τήρηση του προγράμματος καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στο Δικαστήριο. Οι υπεύθυνοι των ομάδων πρέπει επίσης να μεριμνούν για την τήρηση του προγράμματος από τους επισκέπτες.
 • Κάθε επισκέπτης πρέπει να έχει μαζί του δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.
 • Καταρχήν, η πρόσβαση στο εστιατόριο ή στην καφετέρια του Δικαστηρίου επιτρέπεται μόνον στο προσωπικό του οργάνου.
 • Στο τέλος της επίσκεψης στο Δικαστήριο, ζητείται από τον υπεύθυνο της ομάδας να συμπληρώσει έντυπο αξιολόγησης της επίσκεψης.
 • Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το Δικαστήριο επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ακυρώσει μια προγραμματισμένη επίσκεψη.

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer