Posjeti

Svake godine Sud posjeti oko 4000 pravnika: nacionalnih sudaca i državnih odvjetnika, odvjetnika, sveučilišnih profesora, korporativnih pravnika itd. Različiti programi omogućavaju tim osobama produbljivanje znanja o sudbenoj instituciji Unije kao i o njezinoj sudskoj praksi.

Također, Sud svake godine posjeti oko 10.000 ostalih posjetitelja (većinom studenata prava).

Posjeti koje organizira odjel za seminare i posjete besplatni su i održavaju se na svim službenim jezicima Europske unije.

Posjeti Sudu ograničeni su na razdoblja u kojima Sud zasjeda i odvijaju se radnim danom od 8 do 17.30 sati.

 

 Pojedinačni posjetitelji / Turistički posjeti

Razgledavanje zgrada i umjetnina uz vodiča (Art’ tour)

Grupe posjetitelja / Programi posjeta

Seminari

Zahtjev za posjed Sudu Europske unije / Poveznica na My Visit

Opći uvjeti za posjet Sudu

Kontakt - Posjeti

Adresa i karte

Pojedinačni posjetitelji / Turistički posjeti

Pojedinačni posjetitelj koji želi prisustvovati javnoj raspravi na Sudu ili Općem sudu treba doći na ulaz za posjetitelje (karta) sa svojom osobnom iskaznicom, putovnicom ili vozačkom dozvolom kako bi mogao dobiti identifikacijsku iskaznicu. Javne rasprave u pravilu počinju u 9:30 sati. Preporučuje se doći najkasnije 15 minuta prije početka rasprave. Broj raspoloživih mjesta je ograničen i nije ih moguće unaprijed rezervirati. Posjetitelji su za vrijeme rasprave dužni poštovani sigurnosne upute i pravila o ponašanju. Prethodna prijava nije potrebna. Za odabir rasprave molimo konzultirajte kalendar rasprava.

Tijekom vikenda i sudskih praznika Turistički ured grada Luxembourga organizira posjete Sudu uz pratnju vodiča. Točne termine posjeta moguće je, najavom četiri tjedna unaprijed, dogovoriti s Turističkim uredom grada Luxembourga - 30, Place Guillaume II, L-1648 Luxembourg, B.P. 181 - L-2011 Luxembourg, tel.: +352 22 28 09 - faks: +352 46 70 70 - e-mail: guides@lcto.luwww.luxembourg-city.com.

 

Razgledavanje zgrada i umjetnina uz vodiča (Art’ tour)

Zahvaljujući potpori država članica Sud Europske unije raspolaže zbirkom umjetnina koja predstavlja europsku kulturnu baštinu. Nove prostorije Palače Suda, otvorene u 2012., omogućile su bolje prikazivanje vrijednosti zbirke i mogućnost njezinog obogaćivanja novim umjetninama putem donacija ili posudbi. Služba za posjete Suda u redovitim vremenskim razmacima organizira besplatne razglede umjetnina i zgrada Suda uz vodiča. Ti su razgledi, prema unaprijed utvrđenom rasporedu (vidi tablicu), organizirani na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku, u grupama od najviše 35 posjetitelja.

U vezi s tim, molimo zainteresirane osobe da se prijave najmanje dva radna dana unaprijed, i to putem obrasca za prijavu. Posjetitelji čija je prijava potvrđena trebaju doći na ulaz za posjetitelje, (karta) te ponijeti sa sobom identifikacijsku ispravu. Dodatno razgledavanje uz vodiča moguće je organizirati isključivo za grupe (od najmanje 7 posjetitelja), za što je potrebno uputiti zahtjev Službi za posjete ( obrazac za kontakt).

warningZbog zdravstvene krize koja je u tijeku, ti se posjeti trenutačno obustavljaju !

 

 pixel

Grupe posjetitelja / Programi posjeta

 • S niže predloženog popisa možete odabrati elemente programa koji najbolje odgovaraju vašim interesima i vašem poznavanju prava i to u okviru vaših vremenskih mogućnosti.
 • Rasprava u predmetu pred Sudom / Općim sudom, kojoj prethodi sažetak predmeta o kojemu je riječ (u pravilu utorkom, srijedom i četvrtkom od 8:20 do 11 :30 sati; u trajanju od otprilike 3 sata)
 • Opći prikaz Suda/Općeg suda (trajanje: 45 minuta)
 • Predstavljanje zanimanja pravnika lingvista (trajanje: 45 minuta)
 • Predstavljanje višejezičnosti Suda (prevođenje, usmeno prevođenje) (trajanje: 45 minuta)
 • Posjet knjižnici (trajanje: 30 minuta)
 • Posjet zgradama uz vodiča (trajanje: 45 minuta)

Ti elementi programa moguće je odabrati u upitniku koji valja ispuniti u aplikaciji „My Visit“ (vidjeti poglavlje „Spajanje na My Visit“). Služba za posjete će se potruditi; u okviru materijalnih mogućnosti Suda i ljudske raspoloživosti; što je više moguće poštovati vaše odabire.

Seminari

Seminari koji se održavaju kroz nekoliko dana i sadržavaju specijaliziranije programe u skladu s interesima sudionika mogu se organizirati na zahtjev grupe pravnika.

pixel

Zahtjev za posjed Sudu Europske unije / Poveznica na My Visit

Odjel za seminare i posjete organizira posjete samo za grupe (7-35 osoba). Za pojedinačne posjete ili turističke posjete, molimo vas da konzultirate poglavlje koje se na to odnosi.

Prije podnošenja zahtjeva za posjet Sudu, molimo vas da pažljivo pročitate informacije o uvjetima za prijavu i organizacijskim pravilima.

Za podnošenje zahtjeva za posjet, molimo vas da koristite aplikaciju My Visit. Ona vam omogućava da uputite online zahtjev za posjet. U tu svrhu potrebno je posjedovati valjanu adresu elektroničke pošte.

Nakon što ste stvorili vlastiti osobni prostor u aplikaciji My Visit, moći ćete podnijeti ili izmijeniti zahtjev za posjet, ali i:

 • stvoriti vašu grupu posjetitelja kako biste to ponovno upotrijebili prilikom vaših idućih posjeta;
 • pronaći raspoložive datume posjeta prije podnošenja zahtjeva;
 • odabrati vrstu posjeta.

Jednom kada ste podnijeli zahtjev, moći ćete, spajajući se na vaš osobni prostor:

 • pratiti tretman vašeg zahtjeva za posjet;
 • izmijeniti određene podatke vezano za vaš zahtjev za posjet prije nego što ga se odobri;
 • pregled ili ispis dopisa vezano za spis koji se odnosi na vaš posjet;
 • spremiti povijesne podatke svih vaših posjeta Sudu.

Ako prilikom upotrebe aplikacije My Visit naiđete na teškoće, možete konzultirati priručnik za upotrebu dostupan na internetu klikom na „?“ ili koristiti obrazac za kontakt.

 

fleche D Poveznica na My Visit

Ako nemate elektroničku poštu, upućujemo vas na Kontakt.

Uvjeti za prijavu

 • Zbog specifične prirode djelatnosti Suda prednost imaju grupe osoba koje se bave pravnom praksom ili grupe studenata prava. Minimalna dob za sudjelovanje je navršenih 18 godina. Glede zahtjeva koji se tiču grupa studenata koji nisu upisani na sveučilište, molimo vas da se obratite Službi za posjete (obrazac za kontakt).
 • Zbog velikog interesa pravnika i studenata prava zahtjev za posjet Sudu potrebno je podnijeti pet do šest mjeseci unaprijed.
 • Posjeti se organiziraju za grupe od najmanje 7, a najviše 35 osoba. Ako je grupa manja ili veća od navedenog okvira, molimo vas da se obratite Odjelu za seminare i posjete (obrazac za kontakt).
 • Osobu odgovornu za grupu posjetitelja (voditelja grupe) moli se da podnese zahtjev za prethodnu rezervaciju.

  

Organizacijska pravila

 • Voditelj skupine posjetitelja dužan je najkasnije dva tjedna prije posjeta putem aplikacije My Visit dostaviti popis sudionika i datume njihova rođenja.
 • Služba za posjete će oko dva tjedna prije samog posjeta preko osobnog korisničkog prostora My Visit kontakt osobe poslati prijedlog programa, a tjedan dana prije i konačni program.
 • Grupa posjetitelja se moli da na dan posjeta dođe na ulaz u vrijeme naznačeno u programu. Molimo strogo poštovati naznačeno vrijeme. Posjetitelji se upozoravaju na gust promet u Luksemburgu koji na autocestama i cestama glavnog grada uzrokuje česte jutarnje zastoje.
 • Vodič iz Odjela za seminare i posjete dočekat će grupu posjetitelja na ulazu u Sud. Ta osoba prati grupu i vodi je tijekom cijelog posjeta Sudu. Voditelji grupa također moraju pripaziti na članove svoje grupe i pomagati vodiču.
 • Svaki sudionik mora kod sebe imati osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu.
 • Načelno, pristup samoposlužnom restoranu ili kafeteriji Suda rezerviran je za osoblje Suda.
 • Od voditelja grupe traži se da na kraju posjeta Sudu ispuni obrazac za ocjenu posjeta.
 • Napominjemo da u iznimnim okolnostima Sud ima pravo otkazati zakazani posjet.

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer