Látogatások

Az Európai Unió Bírósága minden évben hozzávetőleg 4000 jogászt fogad Luxembourgban: nemzeti bíróságok bíráit, ügyvédeket, egyetemi oktatókat, vállalati jogászokat stb. A programok lehetővé teszik e jogászok számára, hogy elmélyítsék az uniós igazságszolgáltatási intézménnyel és ítélkezési gyakorlattal kapcsolatos ismereteiket.

A Bíróság továbbá minden évben hozzávetőleg 10 000 egyéb látogatót (többségükben jogászhallgatókat) fogad.

A szeminárium-és látogatásszervezési szolgálat által szervezett látogatások ingyenesek, és azok lebonyolítására az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén lehetőség van.

A Bíróság csak az ítélkezési időszakokban, munkanapokon 8 óra és 17 óra 30 perc között látogatható.

 

Egyéni látogatók / Turistacsoportok

Az épületek és műalkotások idegenvezetés keretében történő megtekintése (Art’ tour)

Látogatócsoportok / Programtípusok

Szemináriumok

Az Európai Unió Bíróságára történő látogatás iránti kérelem / My Visit

A bírósági látogatás általános feltételei

Elérhetőség - Látogatások

Cím és térkép

 

 Egyéni látogatók / Turistacsoportok   

Ha valaki egyéni látogatóként szeretne részt venni a Bíróság vagy a Törvényszék valamelyik nyilvános tárgyalásán, kérjük, a látogatók részére fenntartott bejáratnál (térkép) jelenjen meg, és hozza magával személyazonosító igazolványát, útlevelét vagy jogosítványát annak érdekében, hogy belépőkártyát kaphasson. A nyilvános tárgyalások általában 9 óra 30 perckor kezdődnek. Azt tanácsoljuk, hogy a látogatók legkésőbb 15 perccel a tárgyalás kezdete előtt jelenjenek meg. A rendelkezésre álló helyek száma korlátozott, előzetes foglalásra pedig nincs lehetőség. A tárgyalás során a látogatóknak be kell tartaniuk a Bíróság biztonsági előírásait és magatartási szabályait. Előzetes bejelentkezésre nincs szükség. A tárgyalás kiválasztása érdekében kérjük, tekintse meg a tárgyalási jegyzéket.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy Luxembourg város idegenforgalmi irodája hétvégenként és az ítélkezési szünetek idején idegenvezetést szervez a Bíróságon. E látogatásokra a tervezett időpont előtt 4 héttel az alábbi címen lehet jelentkezni: Syndicat d'Initiative et de Tourisme - 30, Place Guillaume II, L-1648 Luxembourg, B.P. 181 - L-2011 Luxembourg, Tel.: +352 22 28 09 - Fax: +352 46 70 70 - E-mail: guides@lcto.luwww.luxembourg-city.com.

Az épületek és műalkotások idegenvezetés keretében történő megtekintése (Art’ tour)

Az Európai Unió Bírósága a tagállamok hozzájárulásainak köszönhetően az európai művészeti örökség részét képező műalkotás-gyűjteménnyel rendelkezik. A Bíróság 2008-ban felavatott új épülete megfelelő teret biztosított e gyűjtemény méltó körülmények közé helyezéséhez és lehetővé tette, hogy azt adományok vagy kölcsönzések útján újabb alkotásokkal gazdagítsuk. A Bíróság Látogatásszervezési szolgálata rendszeres időközönként ingyenes idegenvezetéseket szervez, amelyek során megtekinthetők a Bíróság műalkotásai és épületei. E látogatásokat előre meghatározott beosztás szerint, angol, francia vagy német nyelven, egyszerre legfeljebb 35 látogató számára szervezzük.

Ezzel összefüggésben kérjük az érdeklődőket, hogy a jelentkezési formanyomtatvány segítségével legalább 2 munkanappal előre jelentkezzenek be. Mindazon látogatókat, akiknek a jelentkezését visszaigazoltuk, kérjük, hogy a látogatók részére fenntartott bejáratnál (térkép) jelenjenek meg, és hozzák magukkal személyazonosító igazolványukat. A Látogatásszervezési szolgálathoz benyújtott kérelem alapján további, kizárólag csoportos idegenvezetések szervezhetők legalább 7 résztvevőből álló csoportok részére (kapcsolatfelvételre szolgáló formanyomtatvány).

warning A Bíróság az egészségügyi válsághelyzet miatt e látogatásokat jelenleg szünetelteti !

 

pixel 

Látogatócsoportok / Programtípusok  

 • Az alábbi listáról választhatóak ki az érdeklődési körének, a jogi ismereteinek, valamint az időbeosztásának leginkább megfelelő programok.
 • A Bíróság / Törvényszék előtti tárgyalás, amelyet az adott ügy bemutatása előz meg (általában keddi, szerdai és csütörtöki napokon 8:20-tól 11:30-ig; hozzávetőleg háromórás program)
 • A Bíróság / Törvényszék általános bemutatása (45 perc)
 • A jogász-nyelvész hivatás bemutatása (45 perc)
 • A könyvtár bemutatása (30 perc)
 • Az épületek megtekintése csoportvezető kíséretében (45 perc)

Az egyes programokat a „My Visit” alkalmazáson keresztül kitöltendő kérdőívben lehet kiválasztani (lásd: „My Visit” fejezet). Az anyagi és személyzeti erőforrások függvényében a Látogatásszervezési szolgálat igyekszik a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben tartani az Ön választását.

Szemináriumok

- Igény esetén jogászcsoportok számára lehetőség van többnapos, a látogatók érdeklődési köréhez még jobban illeszkedő szemináriumok szervezésére is.

pixel

Az Európai Unió Bíróságára történő látogatás iránti kérelem / My Visit

A szeminárium-és látogatásszervezési szolgálat kizárólag csoportok részére (7-35 fő) szervez látogatásokat. Az egyéni látogatók vagy a turistacsoportok tekintetében a vonatkozó fejezetben találnak információkat. 

A Bíróságra történő látogatás iránti kérelem benyújtása előtt, kérjük, olvassa el figyelmesen a jelentkezés feltételeit és a szervezéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A látogatás iránti kérelem benyújtásához, kérjük, használja a My Visit alkalmazást. Ezen keresztül van lehetőség a látogatás iránti kérelem on-line benyújtására. E célból érvényes e-mail címre van szükség.

A My Visit alkalmazásban saját internetes felület létrehozását követően benyújthatja vagy módosíthatja a látogatás iránti kérelmét, továbbá:

 • létrehozhatja látogatócsoportjait a későbbi látogatásokhoz való ismételt felhasználás céljából,
 • egy kérelem benyújtása előtt megtekintheti a szabad látogatási időpontokat,
 • látogatástípust választhat.

A kérelem benyújtását követően a saját internetes felületen:

 • nyomon követheti a látogatás iránti kérelem kezelését,
 • véglegesítése előtt módosíthatja a látogatás iránti kérelme egyes adatait,
 • megtekintheti vagy kinyomtathatja a látogatási dossziéjával kapcsolatos szövegeket,
 • megőrizheti a Bíróságon tett valamennyi látogatásával kapcsolatos adatokat.

Amennyiben a My Visit alkalmazás használata során probléma merülne fel, a „?”-re kattintva elolvashatja az Interneten rendelkezésre álló használati útmutatót vagy használja a kapcsolatfelvételre szolgáló formanyomtatványt.

 

fleche D My Visit

Amennyiben nincs e-mail címe, kattintson az Elérhetőségre.

  

A jelentkezés feltételei

 • A Bíróság tevékenységének sajátossága miatt a látogatók közül előnyt élveznek a gyakorló jogászokból és joghallgatókból álló csoportok. A résztvevők minimális életkora 18 év. Nem egyetemi szintű képzésben részt vevő diákcsoportokra vonatkozó kérelmek esetében kérjük, forduljanak a Látogatásszervezési szolgálathoz (kapcsolatfelvételre szolgáló formanyomtatvány).
 • Tekintettel a jogászok és a joghallgatók Bírósággal kapcsolatos nagy érdeklődésére, kérjük, hogy a látogatási kérelmet legalább öt vagy hat hónappal előre nyújtsák be.
 • A látogatócsoportoknak legalább 7 főből kell állniuk, azonban a résztvevők száma nem haladhatja meg a 35 főt. Ha a csoport tervezett létszáma ettől eltérő, kérjük, forduljanak a szeminárium- és látogatásszervezési szolgálathoz (kapcsolatfelvételre szolgáló formanyomtatvány).
 • Kérjük, hogy a látogatócsoport felelőse nyújtson be egy előzetes foglalási kérelmet.

A szervezéssel kapcsolatos tudnivalók

 • Kérjük, hogy a látogatócsoport felelőse legkésőbb két héttel a látogatás előtt a My Visit alkalmazáson keresztül küldje meg a látogatók listáját, feltüntetve születési idejüket.
 • A Látogatásszervezési szolgálat a programjavaslatot hozzávetőleg két héttel, a végleges programot pedig hozzávetőleg egy héttel a látogatás előtt közli a kapcsolattartó személy My Visit internetes felületén keresztül.
 • A látogatás napján kérjük, hogy a látogatócsoport a programban megjelölt bejáratnál és a megadott időpontban jelenjen meg. Kérjük, legyenek különösen pontosak. Felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy Luxemburgban az utakon nagy a forgalom, ami miatt reggelenként az autópályákon és a fővárosban gyakoriak a forgalmi torlódások.
 • A Bíróság bejáratánál a szeminárium-és látogatásszervezési szolgálat egy csoportvezetője fogadja a látogatócsoportokat. E személy a bírósági látogatás során mindvégig a csoporttal marad, és segíti a tájékozódást. A csoportfelelősnek szintén végig a csoporttal kell maradnia és segítenie kell a csoportvezetőt.
 • Minden látogatónak magával kell hoznia személyazonosító igazolványát, útlevelét vagy jogosítványát.
 • Főszabály szerint a Bíróság önkiszolgáló étterme vagy kávézója a személyi állomány számára van fenntartva.
 • Kérjük a csoportfelelőst, hogy a Bíróságon tett látogatás végén töltse ki a látogatás értékelésére szolgáló formanyomtatványt.

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer