Presentatie van de leden

Koen Lenaerts
Koen Lenaerts
President
Biografie en loopbaan

Koen Lenaerts, geboren in 1954 te Mortsel (België), behaalde in 1977 het diploma van licentiaat in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven (België) alvorens zijn studie voort te zetten aan Harvard University (Harvard-universiteit te Cambridge, Verenigde Staten). Daar behaalde hij in 1978 een Master of Laws en in 1979 een Master of Public Administration. Na zijn terugkeer naar de Katholieke Universiteit Leuven promoveerde hij in 1982 tot doctor in de rechtsgeleerdheid.

Hij begon zijn professionele loopbaan aan diezelfde universiteit, waar hij in 1979 werd aangesteld als assistent en in 1983 benoemd tot hoogleraar Europees recht. Tijdens zijn academische loopbaan doceerde hij ook aan het Europacollege te Brugge (België) (1984-1989) en was hij gasthoogleraar aan Harvard Law School (rechtenfaculteit van Harvard University) (1989).

Koen Lenaerts trad in 1984 in dienst van het Hof van Justitie als referendaris van rechter René Joliet, een functie die hij bekleedde tot 1985. Van 1986 tot 1989 was hij werkzaam als advocaat aan de balie van Brussel.

Hij werd benoemd tot rechter in het Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen (thans Europese Unie) op 25 september 1989, de dag waarop deze nieuw opgerichte rechterlijke instantie werd geïnstalleerd. Hij was meer dan veertien jaar rechter in het Gerecht, voordat hij op 7 oktober 2003 werd benoemd tot rechter in het Hof van Justitie van de Europese Unie. Van 9 oktober 2006 tot 8 oktober 2012 was hij door zijn ambtgenoten voor twee opeenvolgende termijnen verkozen tot kamerpresident en vervolgens, vanaf 9 oktober 2012, tot vicepresident van het Hof van Justitie.

Op 8 oktober 2015 werd hij verkozen tot president van het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Academia Europaea (Londen, Verenigd Koninkrijk)
  • Lid van de adviesraad van het British Institute of International and Comparative Law (Brits instituut voor internationaal en vergelijkend recht)
  • Lid van de adviescommissie van het Centre of Law and Governance in Europe (centrum voor recht en bestuur in Europa), University College London
  • Bestuurslid van de Europäische Rechtsakademie (ERA) (Academie voor Europees Recht te Trier, Duitsland)
  • Lid van het curatorium van het Max-Planck-Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht (Max Planck Instituut voor vergelijkend publiekrecht en internationaal recht) (Heidelberg, Duitsland)
  • Lid van het redactiecomité van Europarecht
  • Lid van het redactiecomité van European Law Review
  • Lid van het redactiecomité van International Comparative Jurisprudence, Mykolo Romerio universitetas (Mykolas Romeris universiteit te Kaunas, Litouwen)
  • Lid van het redactiecomité van SEW - Tijdschrift voor Europees en economisch recht
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Cahiers de droit européen
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Columbia Journal of European Law
  • Lid van het wetenschappelijk comité van European Constitutional Law Review
  • Lid van het wetenschappelijk comité van European Public Law
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Europejski Przegląd Sądowy
  • Lid van het redactiecomité van Actualidad Administrativa
  • Lid van het redactiecomité van EStAL (European State Aid Law Quarterly)
  • Lid van het wetenschappelijk comité van European Journal of Human Rights
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Lex ET Scientia International Journal (LESIJ), Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Concurrences, Revue des droits de la concurrence
  • Lid van het wetenschappelijk comité van World Competition Law and Economics Review
  • Lid van de adviescommissie van EU Tax Review
  • Lid van het erecomité van Revista Română de Drept European
Titels en onderscheidingen
  • Adellijke titel: baron (2005)
  • Distinguished Helen DeRoy Fellow, University of Michigan Law School (2005)
  • Honorary Master of the Bench of the Inner Temple, Londen (2010)
  • Doctor honoris causa, Université de Poitiers (2016)
  • Doctor honoris causa, Mykolo Romerio universitetas (2017)
  • Doctor honoris causa, Université de Namur (2017)
  • Doctor honoris causa, Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti (Nicolae Titulescu universiteit van Boekarest, Roemenië) (2017)
  • All European Academies Madame de Staël Prize for Cultural Values (2017)
  • Doctor honoris causa, Sofiyski universitet „Sveti Kliment Ohridski” (heilige Clemens van Ohrid universiteit van Sofia, Bulgarije) (2018)
  • Doctor honoris causa, Universiteti Europian i Tiranës (Europese universiteit van Tirana, Albanië) (2018)
  • Doctor honoris causa, Vilniaus universitetas (2022)
  • Doctor honoris causa, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (Alexander Jan Cuza-universiteit van Iasi, Roemenië) (2023)
Lars Bay Larsen
Lars Bay Larsen
Vicepresident
Biografie en loopbaan

Lars Bay Larsen, geboren in 1953 te Gladsaxe, Kopenhagen (Denemarken), studeerde aan de Københavns Universitet (universiteit van Kopenhagen, Denemarken). Hij behaalde er zijn diploma politieke wetenschappen in 1976. In 1978 schreef hij zich opnieuw in aan dezelfde universiteit, ditmaal aan de faculteit rechtsgeleerdheid, en in 1983 behaalde hij zijn rechtendiploma.

Na zijn studie werd hij aangesteld als ambtenaar bij het Deense ministerie van Justitie, waar hij van 1983 tot 1985 werkzaam was. Van 1985 tot 1986 was hij afdelingshoofd bij het Advokatsamfund (Deense orde van advocaten). Daarna keerde hij terug naar het Deense ministerie van Justitie, waar hij achtereenvolgens van 1986 tot 1991 diensthoofd was, van 1991 tot 1995 afdelingshoofd, van 1995 tot 1999 hoofd van het departement politie en van 2000 tot 2003 hoofd van het juridisch departement. In die periode was hij ook werkzaam als vertegenwoordiger van Denemarken in het Comité K-4 (1995‑2000), in de Centrale Groep van Schengen (1996‑1998) en in de raad van bestuur van Europol (1998‑2000). In 1991 werd hij toegelaten tot de balie in Denemarken en in 2003 verlegde hij zijn loopbaan naar de rechterlijke macht. In dat jaar trad hij toe tot de Højesteret (hooggerechtshof van Denemarken), waar hij tot 2006 rechter was.

Zijn loopbaan getuigt ook van een vruchtbare wisselwerking tussen praktijk en onderwijs, aangezien hij van 1984 tot 1991 universitair docent en vervolgens, van 1991 tot 1996, universitair hoofddocent familierecht was aan de Københavns Universitet. Sinds 2008 is hij universitair docent Europees strafrecht aan de Université du Luxembourg (universiteit van Luxemburg).

Lars Bay Larsen is rechter in het Hof van Justitie sedert 11 januari 2006. Van 9 oktober 2012 tot 8 oktober 2018 was hij door zijn collega’s voor twee opeenvolgende termijnen verkozen tot kamerpresident. Sedert 8 oktober 2021 is hij vicepresident van de instelling.

Titels en onderscheidingen
  • Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen (ridder eerste klasse in de orde van de Dannebrog) (2002)
Alexander Arabadjiev
Alexander Arabadjiev
President van de Eerste kamer
Biografie en loopbaan

Alexander Arabadjiev, geboren in 1949 te Blagoëvgrad (Bulgarije), studeerde aan de Sofiyski universitet „Sveti Kliment Ohridski” (heilige Clemens van Ohrid universiteit van Sofia, Bulgarije), waar hij in 1972 zijn rechtendiploma behaalde.

In 1975 werd hij benoemd tot rechter in de Rayonen sad Blagoevgrad (rechtbank van eerste aanleg van Blagoëvgrad) en in 1983 tot rechter in de Okrazhen sad Blagoevgrad (regionaal hof te Blagoëvgrad), waar hij tot 1986 werkzaam was. Vervolgens zetelde hij van 1986 tot 1991 in de Varhoven Sad (hooggerechtshof van Bulgarije) en van 1991 tot 2000 in de Konstitutsionen sad (grondwettelijk hof van Bulgarije). Van 1997 tot 1999 was hij lid van de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens.

Van 2001 tot 2006 onderbrak hij zijn gerechtelijke loopbaan tijdelijk om zich te wijden aan het proces van toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie, waaraan hij niet alleen als lid van het Bulgaarse parlement, maar van augustus 2005 tot december 2006 ook als waarnemer bij het Europees Parlement actief heeft deelgenomen. Van 2002 tot 2003 werkte hij als lid van de Conventie over de toekomst van Europa mee aan de ontwikkeling van oplossingsstrategieën voor de uitdagingen waarvoor de Europese Unie zich in het kader van de uitbreiding van 2004 geplaatst zag.

Op 12 januari 2007, enkele dagen na de toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie, werd hij benoemd tot rechter in het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie tot op heden. Vanaf 9 oktober 2018 fungeert hij, na hiertoe door zijn ambtgenoten te zijn verkozen, als kamerpresident.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Voorzitter van de raad van bestuur van de Balgarska asotsiatsia po pravo na Evropeyskia sayuz (Bulgaarse vereniging voor het recht van de Europese Unie)
  • Voorzitter van het organisatiecomité van het congres „2022” van de Internationale Federatie voor Europees Recht (FIDE) in Bulgarije
Titels en onderscheidingen
  • Eerste graad in de orde „Stara Planina” („Balkangebergte”) bij besluit van 18 december 2009 van de president van de Republiek Bulgarije
Alexandra (Sacha) Prechal
Alexandra (Sacha) Prechal
President van de Tweede kamer
Biografie en loopbaan

Alexandra (Sacha) Prechal, geboren in 1959 te Praag (Tsjechoslowakije), studeerde in 1983 af in het Nederlands publiekrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (Nederland). In 1995 behaalde zij een doctoraat in de rechten aan de Universiteit van Amsterdam (Nederland).

Haar academische loopbaan begon in 1983. Na haar rechtenstudie was zij tot 1987 docent aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht (Nederland), een functie die ze van 1991 tot 1995 eveneens vervulde aan het Europa Instituut van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Van 1995 tot 2003 was zij hoogleraar Europees recht, eerst, van 1995 tot 2003, aan de rechtenfaculteit van Tilburg University (Nederland) en vervolgens aan die van de Universiteit Utrecht (Nederland). Daar heeft zij sinds 2003 lesgegeven aan een groot aantal studenten, en onderzoek verricht op verschillende gebieden van het EU-recht. Sindsdien is ze ook actief betrokken bij het beheer van hoger onderwijs en onderzoek, onder meer als lid van de raad van bestuur van het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht. Van 1992 tot 2007 was zij wetenschappelijk coördinator van het Europees netwerk van juridische deskundigen op het gebied van gendergelijkheid van de Europese Commissie.

Haar grote deskundigheid blijkt niet alleen uit een lange reeks gepubliceerde artikelen, maar ook uit haar inzet voor het recht als lid van het redactiecomité van verschillende nationale en internationale juridische tijdschriften. Als erkenning voor haar expertise werd haar in 2008 het lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen verleend.

Tussen 1987 en 1991 was zij bij het Hof van Justitie werkzaam als referendaris bij achtereenvolgens rechter Thijmen Koopmans en rechter Paul Kapteyn.

Alexandra Prechal is rechter in het Hof van Justitie sedert 10 juni 2010. Op 9 oktober 2018 werd zij door haar ambtgenoten tot kamerpresident gekozen, welke functie zij tot op heden vervult.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
  • Lid van de European Women Lawyers Association
  • Lid van de Societas Iuris Publici Europaei (vereniging Europees publiekrecht)
  • Lid van het redactiecomité van Sociaal Economische Wetgeving
  • Lid van het redactiecomité van Review of European Administrative Law
  • Lid van het adviescomité van Common Market Law Review
  • Lid van het adviescomité van European Constitutional Law Review
  • Lid van het redactiecomité van het handboek Europees recht, Algemeen deel
  • Lid van het redactiecomité van het handboek Europeanisation of Public Law en van het Nederlandse equivalent Inleiding tot Europees bestuursrecht
  • Lid van het comité van aanbeveling van het Europa Instituut (Universiteit Utrecht)
  • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht
  • Lid van de Nederlandse Juristenvereniging
Titels en onderscheidingen
  • Doctor honoris causa, Tilburg University
Küllike Jürimäe
Küllike Jürimäe
President van de Derde kamer
Biografie en loopbaan

Küllike Jürimäe, geboren in 1962 te Haapsalu (Estland), behaalde in 1986 haar rechtendiploma aan de Tartu ülikool (universiteit van Tartu, Estland). Ze volgde een postdoctorale studie aan de Estlandse school voor diplomatieke wetenschappen, waarvan ze in 1992 het diploma behaalde. In 2003 behaalde zij, na een studie aan de Università degli Studi di Padova (universiteit van Padua, Italië) en de University of Nottingham (universiteit van Nottingham, Verenigd Koninkrijk) een Europese master in mensenrechten en democratisering.

Vanaf 1986 werkte ze gedurende vijf jaar als officier van justitie in Tallinn, Estland. Van 1991 tot 1993 was zij juridisch adviseur en van 1992 tot 1993 algemeen adviseur van de Eesti Kaubandus-Tööstuskoda (Estse kamer van koophandel en industrie). Tussen 1993 en 2004 was zij rechter in de Tallinna Ringkonnakohus (hof van beroep van Tallinn).

Küllike Jürimäe werd op 12 mei 2004 benoemd tot rechter in het Gerecht van de Europese Unie. Zij is rechter in het Hof van Justitie sedert 23 oktober 2013, waarin zij vanaf 8 oktober 2021 zetelt als kamerpresident.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de raad van bestuur en directeur van de vereniging van Europese mededingingsrechters
  • Lid van Eesti Kohtunike Ühing (Estse vereniging van rechters)
  • Lid van Eesti Juristide Liit (Estse vereniging van advocaten)
Titels en onderscheidingen
  • Onderscheiding Valgetähe III klassi ordeni kavaler (witte ster van Estland, derde klasse) (2021)
Constantinos Lycourgos
Constantinos Lycourgos
President van de Vierde kamer
Biografie en loopbaan

Constantinos Lycourgos, geboren in 1964 te Nicosia (Cyprus), behaalde in 1985 zijn rechtendiploma en in 1987 zijn diplôme d’études approfondies (postuniversitair diploma) (DEA) Gemeenschapsrecht aan de universiteit Paris II Panthéon-Assas (Frankrijk), waar hij in 1991 zijn doctoraatsproefschrift in de rechten verdedigde.

Hij werd in 1993 toegelaten tot de balie in Cyprus en was advocaat bij de balie van Nicosia tot 1996. In dat jaar werd hij benoemd tot bijzonder adviseur voor Europese aangelegenheden van de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken. Hij bekleedde deze functie tot 1999 en was vervolgens van 1999 tot 2002 adviseur voor Unierecht bij de juridische dienst van de Republiek Cyprus. Van 1998 tot 2003 maakte hij deel uit van het onderhandelingscomité voor de toetreding van Cyprus tot de Europese Unie en van 2002 tot 2014 was hij lid van de Grieks-Cypriotische delegaties bij de onderhandelingen voor een algehele regeling van de kwestie Cyprus.

Wegens zijn deskundigheid was hij van 2002 tot 2007 hoofdjurist en vervolgens, van 2007 tot 2014, eerste advocaat van de Republiek Cyprus. Hij was van 2003 tot 2014 directeur van de afdeling Europees recht van de juridische dienst van de Republiek Cyprus, en daarnaast, van 2004 tot 2014, gemachtigde van de Cypriotische regering bij de rechterlijke instanties van de Europese Unie.

Constantinos Lycourgos werd op 8 oktober 2014 benoemd tot rechter in het Hof van Justitie, waarin hij sedert 8 oktober 2021 de functie van kamerpresident bekleedt.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Stichtend lid van de Cypriotische vereniging voor energierecht
  • Lid van de European Group of Public Law (EGPL)
Eugene Regan
Eugene Regan
President van de Vijfde kamer
Biografie en loopbaan

Eugene Regan, geboren in 1952 te Kilcoon (Ierland), studeerde aan het University College Dublin (universitair college, Dublin, Ierland) waar hij in 1974 een diploma politieke en economische wetenschappen behaalde en in 1975 een master in de politieke economie. In 1979 rondde hij zijn studie af met een master internationaal en vergelijkend recht aan de Université libre de Bruxelles (franstalige vrije universiteit Brussel, België).

In 1975 werkte hij als economisch analist bij de Irish Farmers’ Association (IFA) (Ierse vereniging van landbouwers, Dublin). Van 1975 tot en met 1979 zette hij zich als directeur van het bureau van de IFA bij de Europese Economische Gemeenschap in voor de bescherming van de Ierse landbouwsector. Van 1980 tot en met 1984 was hij directeur-generaal van de Irish Meat Exporters Association (Ierse vereniging van vleesexporteurs). Na een periode te hebben gewerkt als politiek adviseur van Peter Sutherland, commissaris voor de mededinging in de Europese Commissie, keerde hij terug naar de landbouwsector, waar hij van 1989 tot en met 1995 directeur-generaal was van een groot Iers vleeshandelsbedrijf.

Hij was sedert 1985 Barrister bij de Honourable Society of King’s Inns (Dublin), en in die hoedanigheid actief in de praktijk als lid van de balie van Ierland tussen 1995 en 2005, en als Senior Counsel van 2005 tot en met 2015. Van 2007 tot en met 2011 was hij tevens lid van de Seanad (senaat, Ierland).

Eugene Regan werd als rechter benoemd in het Hof van Justitie op 7 oktober 2015. Op 9 oktober 2018 werd hij door zijn collega’s verkozen tot kamerpresident.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Bencher of the Honorable Society of King’s Inns, Dublin (bestuurslid van de Honorable Society of King’s Inns)
  • Directeur van het Irish Centre for European Law, Dublin (Iers centrum voor Europees recht)
Maciej Szpunar
Maciej Szpunar
Eerste advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Maciej Szpunar, geboren in 1971 te Krakow (Polen), is in 1995 aan de Uniwersytet Śląski (universiteit van Silezië, Polen) en in 1996 aan het Europacollege (België) afgestudeerd in de rechten. In 2000 verdedigde hij zijn doctoraal proefschrift en in 2009 werd hij doctor met doceerbevoegdheid in de rechtsgeleerdheid. Vervolgens werd hij in 2013 hoogleraar aan de Uniwersytet Śląski. In het kader van zijn universitaire werkzaamheden was hij Visiting Scholar aan het Jesus College van Cambridge University (Verenigd Koninkrijk) (1998), aan de Université de Liège (universiteit van Luik, België) (1999), en aan het Europees Universitair Instituut te Firenze (Italië) (2003).

In 2001 trad hij toe tot de balie van Katowice, waarna hij tot 2008 het beroep van advocaat uitoefende. In diezelfde periode was hij lid van het comité internationaal privaatrecht van de commissie voor de codificatie van het burgerlijk recht bij het Poolse ministerie van Justitie.

Van 2008 tot en met 2009 bekleedde hij de functie van ondersecretaris van staat bij het bureau van het comité voor Europese integratie (Polen). Van 2010 tot en met 2013 werkte hij bij het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens die drie jaren vertegenwoordigde hij de Poolse regering als gemachtigde in een groot aantal zaken voor de rechterlijke instanties van de Unie.

Van zijn voortdurende belangstelling voor universitair onderzoek getuigt zijn lidmaatschap van de redactiecomités van meerdere juridische tijdschriften. Hij publiceerde ook veelvuldig over Europees recht en internationaal privaatrecht.

Maciej Szpunar werd op 23 oktober 2013 benoemd als advocaat-generaal bij het Hof van Justitie en bekleedt sedert 11 oktober 2018 de functie van eerste advocaat-generaal.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van het adviescomité van de Academie voor Europees Recht (AER, Trier)
  • Toegevoegd lid van de Internationale Academie voor Vergelijkend Recht
  • Lid van de Europese groep voor internationaal privaatrecht
  • Lid van de onderzoeksgroep inzake het geldende privaatrecht van de Unie, de zogeheten „Acquis Group”
  • Lid van het European Law Institute (instituut voor Europees recht)
  • Lid van de commissie voor juridische en economische wetenschappen van de Poolse wetenschapsacademie
  • Lid van de raad van bestuur van de stichting van het Europacollege, Europacollege Natolin (Polen)
  • Lid van het wetenschappelijk adviescomité van het project „Le droit procédural comparé et la justice” (vergelijkend procesrecht en justitie), van het Max Planck Institute Luxembourg for International, European and Regulatory Procedural Law (Max Planck Instituut Luxemburg voor internationaal, Europees en bestuursprocesrecht); lid van Segment 15 „Cross-border and International Dimensions” (grensoverschrijding en internationale dimensies)
  • Adviseur voor het project van het European Law Institute „Concept and Role of Courts in Family and Succession Matters” (concept en rol van de rechter in familie- en erfrechtzaken)
  • Lid van het redactiecomité van de volgende juridische tijdschriften: Europejski Przegląd Sądowy, Kwartalnik Prawa Prywatnego, Nowa Europa – Przegląd Natoliński, University of Warsaw Journal of Comparative Law, Problemy Współczesnego Prawa Międzynarodowego, Europejskiego i Porównawczego, ERA Forum – Journal of the Academy of European Law, The e-Competition Bulletin, Polski Proces Cywilny en Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego – Prace z Prawa Własności Intelektualnej
Titels en onderscheidingen
  • Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski (kruis van officier in de orde Polonia Restituta)
Thomas von Danwitz
Thomas von Danwitz
President van de Zesde kamer
Biografie en loopbaan

Thomas von Danwitz, geboren in 1962 te Bedburg/Erft (Duitsland), studeerde aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-universiteit te Bonn (Duitsland), waar hij in 1986 het eerste staatsexamen in de rechtsgeleerdheid aflegde, en aan de Université de Genève (universiteit van Genève, Zwitserland). Hij schreef een proefschrift aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-universiteit en verkreeg in 1988 de titel van doctor in de rechtsgeleerdheid. Vervolgens studeerde hij aan de École nationale d'administration (ENA) (nationale hogeschool voor bestuursambtenaren, Frankrijk), waar hij in 1990 een internationaal diploma overheidsadministratie behaalde. In 1992 voltooide hij zijn voorbereidende juridische stage in Keulen (Duitsland) met het tweede staatsexamen in de rechtsgeleerdheid, waarna hij in 1996 wetenschappelijk medewerker met doceerbevoegdheid werd aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-universiteit.

In zijn onderzoekswerk richtte hij zich voornamelijk op Duits publiekrecht en Europees recht. Van 1996 tot 2003 doceerde hij die vakken als hoogleraar aan de Ruhr-universiteit te Bochum (Duitsland). Van 2000 tot 2001 was hij er tevens decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid. Van 2003 tot 2006 doceerde hij aan de Universität zu Köln (universiteit van Keulen, Duitsland) en in 2006 werd hij aan die universiteit directeur van het Institut für Öffentliches Recht und Verwaltungslehre (instituut voor publiekrecht en bestuurswetenschappen).

Tijdens zijn academische loopbaan was hij in 2000 gasthoogleraar aan de Fletcher School of Law and Diplomacy (Fletcher-school voor recht en diplomatie) van de Tufts University (Verenigde Staten), van 2001 tot 2006 gasthoogleraar aan de universiteit François Rabelais te Tours (Frankrijk), en van 2005 tot 2006 gasthoogleraar aan de universiteit Paris I Panthéon-Sorbonne (Frankrijk). In 2005 doceerde hij en vervulde hij een onderzoeksopdracht aan de University of California, Berkeley (universiteit van Californië te Berkeley, Verenigde Staten). In 2004 trad hij toe als lid van de Ständige Deputation des Deutschen Juristentags (raad van bestuur van de Duitse juristendag), een functie die hij tot 2014 vervulde.

Thomas von Danwitz is rechter in het Hof van Justitie sedert 7 oktober 2006. Hij werd door zijn collega’s verkozen tot kamerpresident, welke functie hij heeft bekleed van 9 oktober 2012 tot 8 oktober 2018.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Il Diritto dell'Unione Europea
  • Lid van de Académie Internationale de droit comparé (AIDC) (internationale academie voor rechtsvergelijking)
  • Lid van het redactiecomité van Deutsches Verwaltungsblatt (DVBl)
  • Lid van het Kuratorium (raad van trustees) van het Max-Planck Instituts für ausländisches und internationales Strafrecht te Freiburg im Breisgau
  • Lid van de Versammlung der Kuratoren (raad van trustees) van het Institut für Europäische Politik (IEP) (instituut voor Europese politiek)
Titels en onderscheidingen
  • Chevalier de l’ordre national du Mérite de la République française (ridder in de nationale orde van Verdienste van de Franse Republiek) (2002)
  • Doctor honoris causa, universiteit François Rabelais te Tours (2010)
François Biltgen
François Biltgen
President van de Zevende kamer
Biografie en loopbaan

François Biltgen, geboren in 1958 te Luxemburg (Groothertogdom Luxemburg), behaalde in 1981 zijn rechtendiploma en vervolgens in 1982 een diploma voortgezette studies Europees recht aan de universiteit Paris II Panthéon-Assas (recht, economie en sociale wetenschappen) (Frankrijk). In datzelfde jaar behaalde hij een diploma aan het Institut d’études politiques de Paris (instituut voor politieke studies, Parijs, Frankrijk).

Van 1987 tot en met 1999 oefende hij het beroep van advocaat uit en was hij lid van de balie van het Groothertogdom Luxemburg. Tegelijkertijd bekleedde hij ook politieke functies, als secretaris van de parlementaire fractie van de Parti Chrétien social (christelijk-sociale partij) in het Luxemburgse parlement (1983‑1994) en als gemeenteraadslid van de stad Esch-sur-Alzette (Luxemburg) (1987‑1999), waar hij ook wethouder was. Als wethouder was hij van 1994 tot en met 1999 plaatsvervangend lid van de Luxemburgse delegatie in het Europees Comité van de Regio’s. In 1994 werd hij voor vijf jaar verkozen als lid van het Luxemburgse parlement. Hij nam actief deel aan wetgevende activiteiten, met name als rapporteur voor talrijke wetsvoorstellen op het gebied van het Unierecht.

Na de parlementaire verkiezingen van 1999 trad hij toe tot de Luxemburgse regering. Hij leidde verschillende ministeries. Hij was achtereenvolgens minister van Arbeid en Werkgelegenheid, minister van Geloofsgemeenschappen, minister voor betrekkingen met het Parlement en gedelegeerd minister van Communicatie (1999‑2004), minister van Arbeid en Werkgelegenheid, minister van Geloofsgemeenschappen en minister van Cultuur, Hoger Onderwijs en Onderzoek (2004‑2009), en minister van Justitie, minister van Openbare Dienst en Bestuurshervorming, minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek, minister van Communicatie en Media en minister van Geloofsgemeenschappen (2009‑2013).

Als minister had hij ook internationale verantwoordelijkheden. Zo was hij in 2005 voorzitter van verschillende formaties van de Raad van de Europese Unie. Tussen 2005 en 2009 was hij medevoorzitter van de ministeriële conferentie in het kader van het Bologna-proces, en in de periode 2012‑2013 van de interministeriële conferentie van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

François Biltgen is sedert 7 oktober 2013 rechter in het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Revue trimestrielle des droits de l'homme (België)
  • Lid van het adviescomité van de Jean-Monnet-leerstoel „EU Values & DIGitalization for our CommunNITY (DIGNITY)” van het Management Center Innsbruck (Oostenrijk)
  • Plaatsvervangend lid van het ethisch comité van de raad van state, Luxemburg (van januari 2021 tot en met december 2023)
Titels en onderscheidingen
  • Officier de l’Ordre du Mérite du Luxembourg (officier in de orde van verdienste) (1999)
  • Grand Officier de l’Ordre Grand-Ducal de la Couronne de Chêne (grootofficier in de orde van de Eiken Kroon van het Groothertogdom) (2004)
  • Grand Officier de l’Ordre de Mérite civil et militaire d’Adolphe de Nassau (grootofficier in de orde van burgerlijke en militaire verdienste van Adolf van Nassau) (2004)
  • Grã-Cruz da Ordem do Infante Dom Henrique (grootkruis in de orde van Infante Dom Henrique) (2005)
  • Suomen Leijonan Ritarikunnan suurristi (commandeur en grootkruis in de orde van de Leeuw van de Republiek Finland) (2009)
  • Ridder in de Orde van de Gouden Leeuw van Nassau (2012)
  • Grosser Tiroler Adler-Orden (grootkruis van de orde van de Tiroolse Adelaar) (2012)
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (commandeur in de orde van verdienste van de Republiek van Hongarije) (2012)
Nuno José Cardoso da Silva Piçarra
Nuno José Cardoso da Silva Piçarra
President van de Achtste kamer
Biografie en loopbaan

Nuno Piçarra, geboren in 1957 te Sintra (Portugal), studeerde rechten aan de Universidade de Lisboa (universiteit van Lissabon, Portugal), waar hij in 1980 zijn rechtendiploma en in 1986 een Master of Laws behaalde. In 2003 schreef hij aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universidade Nova de Lisboa (universiteit Nova van Lissabon, Portugal) een proefschrift waarop hij promoveerde tot doctor in de rechtsgeleerdheid.

Tijdens zijn academische loopbaan was hij eerst van 1981 tot 1986 medewerker aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universidade de Lisboa en vervolgens van 1987 tot 1996 gasthoogleraar bij het Europa-instituut van de Universität des Saarlandes (universiteit van Saarland, Duitsland). Hij was van 2003 tot 2008 docent rechtsgeleerdheid en van 2008 tot 2018 universitair hoofddocent rechtsgeleerdheid aan de Universidade Nova de Lisboa. Ook doceerde hij van 2014 tot 2018 als gastprofessor aan de Universidad Pontificia Comillas (Pauselijke Universiteit Comillas, Spanje). Zijn inzet voor wetenschappelijk onderzoek blijkt uit zijn talrijke publicaties over constitutioneel recht en Unierecht, met name over de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, het vrij verkeer van personen en over institutioneel recht.

In 1986 trad Nuno Piçarra voor het eerst in dienst van het Hof van Justitie. Hij werkte hier tot 1987 als jurist-linguïst en van 1987 tot 1990 als jurist-revisor. In 1990 werd hij referendaris in het kabinet van de president van het Gerecht van eerste aanleg, José Luís da Cruz Vilaça, met wie hij tot 1995 samenwerkte. Daarna was hij tot 1996 referendaris in het kabinet van rechter Rui Manuel Gens de Moura Ramos.

Van 1996 tot 1999 was hij in opdracht van de Portugese regering nationaal coördinator voor aangelegenheden betreffende het vrij verkeer van personen in de Europese Economische Ruimte bij het Portugese ministerie van Buitenlandse Zaken, en lid van het Comité K-4 van de Raad en van de centrale groep van de permanente overlegstructuur van de Schengenakkoorden.

Hij was Portugees lid van FreSsco, een netwerk van onafhankelijke deskundigen op de gebieden van vrij verkeer van werknemers en coördinatie van de sociale zekerheid binnen de Europese Unie, en van 2004 tot 2018 lid van het academisch netwerk Odysseus voor juridisch onderzoek over immigratie en asiel in Europa. Van 2015 tot 2018 zetelde hij in de raad van bestuur van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten te Wenen (Oostenrijk).

Nuno Piçarra werd op 8 oktober 2018 benoemd tot rechter in het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Medeorganisator en algemeen rapporteur van het XXVIIIe FIDE-congres, dat van 23 tot en met 26 mei 2018 plaatsvond in Estoril (Portugal)
Zoltán Csehi
Zoltán Csehi
President van de Tiende kamer
Biografie en loopbaan

Zoltán Csehi, geboren in 1965 te Boedapest (Hongarije), studeerde in 1990 af in de rechten aan de Eötvös Loránd Tudományegyetem (universiteit van Loránd Eötvös, Hongarije). In 1991 behaalde hij een Master of Laws aan de Ruprecht-Karls-universiteit Heidelberg (Duitsland). Hij volgde een doctoraatsopleiding aan de Eötvös Loránd Tudományegyetem en verdedigde in 2004 zijn proefschrift in de rechten. In 1992 studeerde hij ook af in de kunstgeschiedenis aan de Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Hij werd toegelaten tot de balie van Boedapest en oefende tussen 1995 en 2016 in Hongarije het beroep van advocaat uit. Naast zijn werkzaamheid als advocaat was hij van 2004 tot 2016 scheidsrechter en ad-hocscheidsrechter in de Pénz és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság (permanent hof van arbitrage voor financiële markten en kapitaalmarkten, Hongarije).

Zoltán Csehi doceerde tevens recht aan de Eötvös Loránd Tudományegyetem. Hij was daar van 1991 tot 2005 hoofddocent en van 2005 tot 2016 hoogleraar. Hij onderwees ook aan de Pázmány Péter Katolikus Egyetem (katholieke universiteit Péter Pázmány, Hongarije), waar hij van 2007 tot 2013 hoofd van het departement handelsrecht en vanaf 2013 hoogleraar was. Van 2013 tot 2016 was hij aan diezelfde universiteit hoofd van de sectie privaatrecht en handelsrecht. In 2017 werd hij er onderzoekshoogleraar privaatrecht en handelsrecht en in 2018 hoofd van de sectie burgerlijk recht. Sinds 2013 is hij gasthoogleraar aan de Université catholique de Lyon (katholieke universiteit van Lyon, Frankrijk).

Zoltán Csehi werd op 13 april 2016 benoemd tot rechter in het Gerecht, welk ambt hij gedurende vijf jaar bekleedde. Sedert 7 oktober 2021 is hij rechter in het Hof van Justitie.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Redacteur van Magyar Kereskedelmi Jogi Évkönyv (Hongaars jaarboek handelsrecht)
  • Coredacteur van het tijdschrift Polgári Jog (burgerlijk recht)
  • Lid van de raad van bestuur van de Alapítvány Az Új Polgári Törvénykönyvért (stichting voor het nieuw burgerlijk wetboek)
  • Lid van de Magyar Tudományos Akadémia Köztestülete (Hongaarse academie van wetenschappen, openbaar orgaan)
  • Lid van de Magyar-Német Jogász Egyesület (Hongaars-Duitse advocatenvereniging)
Octavia Spineanu-Matei
Octavia Spineanu-Matei
President van de Negende kamer
Biografie en loopbaan

Octavia Spineanu-Matei, geboren in 1967 te Vălenii de Munte (Roemenië), behaalde in 1990 haar rechtendiploma aan de Universitate „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (universiteit Alexandru Ioan Cuza te Iași, Roemenië) (diploma van verdienste) en in 1999 haar doctoraat in de rechtsgeleerdheid aan de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” (politieacademie Alexandru Ioan Cuza, Roemenië).

In 1991 begon zij haar beroepsloopbaan als rechter in de Judecătoria sectorului 4 București (rechtbank voor sector 4 van Boekarest, Roemenië), waar zij werkzaam was tot 1996. Van 1996 tot 1999 zetelde ze als rechter in de Tribunal București (arrondissementsrechtbank van Boekarest), waar zij van 1997 tot 1999 president van de civiele afdeling was. Van 1999 tot 2005 was zij rechter in de Curte de Apel București (hof van beroep van Boekarest), van 1999 tot 2003 als president van de civiele afdeling. Zij was van 2006 tot 2016 rechter in de Înalta Curte de Casație și Justiție (hoogste rechterlijke instantie, Roemenië).

Van 2006 tot 2016 was zij extern lid van de grote kamer van beroep van het Europees Octrooibureau te München, Duitsland.

Sinds 1997 was ze ook werkzaam als docent in de opleiding van Roemeense magistraten en gerechtsauditeurs aan het Institut Național al Magistraturii (nationaal instituut voor de magistratuur, Roemenië), waar zij ook lid was van de wetenschappelijke raad en van 2011 tot 2016 de functie vervulde van directeur. Zij zetelde bovendien in de raad van bestuur van de Școala Națională de Grefieri (nationale school voor griffiers, Roemenië). Van 2012 tot 2016 was zij lid van de raad voor doctoraalopleidingen van de Universitate din București (universiteit van Boekarest). Ze is medeauteur van verschillende boeken en auteur van talrijke artikelen op juridisch gebied, en spreekt regelmatig op nationale en internationale conferenties.

Op 19 september 2016 werd zij benoemd tot rechter in het Gerecht, welke functie zij gedurende vijf jaar bekleedde. Op 7 oktober 2021 is zij benoemd tot rechter in het Hof van Justitie.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van het comité van externe reviseurs van het juridische tijdschrift EuroQuod, dat wordt uitgegeven door het Institut Național al Magistraturii
  • Lid van de wetenschappelijke redactieraad van Revista română de dreptul proprietății intelectuale, uitgegeven door de Asociația Științifică de Dreptul Proprietății Intelectuale (wetenschappelijke vereniging voor intellectueel eigendomsrecht
  • Lid van het raadgevend comité van de Academie voor Europees Recht (AER)
Titels en onderscheidingen
  • Ridder in de Ordin Național „Pentru Merit” (nationale orde van verdienste) (titel verleend door de president van Roemenië voor haar verdiensten met betrekking tot de ontwikkeling van de jurisprudentie en de hervorming van justitie) (2000)
Juliane Kokott
Juliane Kokott
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Juliane Kokott, geboren in 1957 te Frankfurt am Main (Duitsland), studeerde van 1976 tot 1982 rechten aan de Universität Bonn (universiteit van Bonn, Duitsland) en aan de Université de Genève (universiteit van Genève, Zwitserland). Ze ontving een Fulbright-beurs en behaalde in 1983 een LL.M. aan de American University, Washington DC (Amerikaanse universiteit van Washington DC, Verenigde Staten). Terug in Europa schreef zij in 1985 aan de Universität Heidelberg (universiteit van Heidelberg, Duitsland) een proefschrift waarop zij promoveerde tot doctor in de rechten. In 1990 werd haar eveneens een doctorsgraad toegekend door Harvard University (universiteit van Harvard, Verenigde Staten). Bovendien behaalde zij in 1985 het diploma van de Académie Internationale de Droit Constitutionnel (internationale academie voor constitutioneel recht te Tunis, Tunesië).

Juliane Kokott begon haar academische loopbaan in 1991 als gasthoogleraar aan de University of California, Berkeley (universiteit van Californië te Berkeley, Verenigde Staten). Ze zette haar loopbaan voort in Duitsland, waar zij hoogleraar Duits recht en buitenlands publiekrecht, internationaal recht en Europees recht was aan achtereenvolgens de Universität Augsburg (universiteit van Augsburg) (1992), de Universität Heidelberg (1993) en de universiteit Heinrich-Heine te Düsseldorf (1994‑1999). In 1999 werd haar een leerstoel toegekend aan de Universität St. Gallen (universiteit van St. Gallen, Zwitserland), waar zij internationaal recht, internationaal economisch recht en Europees recht doceerde. Aan diezelfde universiteit was zij in 2000 ook directeur van het instituut voor Europees en internationaal economisch recht en van 2001 tot 2003 adjunct-directeur van het Master of Business Law-programma.

Vervolgens werkte ze voor de Duitse regering, die haar in 1995 benoemde tot plaatsvervangend rechter in het internationaal hof voor conciliatie en arbitrage van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). In 1996 was zij vicevoorzitter van de Wissenschaftliche Beirat Globale Umweltveränderungen der Bundesregierung (WBGU) (adviesraad van de federale regering inzake wereldwijde milieuverandering, Duitsland).

Juliane Kokott is op 7 oktober 2003 benoemd tot advocaat-generaal bij het Hof van Justitie. Van 2006 tot 2007 was zij eerste advocaat-generaal.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de stuurgroep van het masterprogramma van de faculteit rechtsgeleerdheid van de universiteit van Luxemburg
  • Oprichter en voorzitter (samen met hoogleraar Pasquale Pistone, IBDF) van de werkgroep internationaal belastingrecht van de International Law Association (ILA) (fase 1: rechten van de belastingplichtige; fase 2: nexus en het internationale belastingstelsel; fase 3: toepassing van het internationale belastingrecht)
  • Lid van de raadgevende organen van de Deutsche Steuerjuristische Gesellschaft (Duitse vereniging voor fiscaal recht), van de Berliner Steuergespräche (Berlijns forum voor vraagstukken inzake belastingrecht en -politiek) en van de Steuerrechtwissenschaftliche Vereinigung (vereniging fiscaal recht, Heidelberg) (stichtend lid)
  • Lid van de raad van bestuur van het Max-Planck-Institut für Steuerrecht und Öffentliche Finanzen (Max Planck Instituut voor fiscaal recht en overheidsfinanciën)
  • Deelname aan het mentorprogramma „Geh deinen Weg” van de Deutschlandstiftung Integration (Duitse stichting voor integratie) en aan het Minerva-Femmenet-programma (mentorprogramma van de Max Planck Vereniging voor jonge vrouwelijke wetenschappers)
  • „Saarland-Botschafterin“ (ambassadeur van Saarland)
Titels en onderscheidingen
  • Dr. Otto Schmidt-Preis zur Förderung der Europäisierung und Internationalisierung des Rechts (2020) (prijs voor de bevordering van de europeanisering en internationalisering van het recht)
Marko Ilešič
Marko Ilešič
Rechter
Biografie en loopbaan

Marko Ilešič, geboren in 1947 te Ljubljana (Slovenië), behaalde in 1970 zijn rechtendiploma aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Univerza v Ljubljani(universiteit van Ljubljana), waarna hij aan diezelfde universiteit ook een doctoraatsstudie volgde en in 1984 zijn proefschrift verdedigde. Hij verdiepte zijn kennis van het vergelijkend recht door het volgen van specialisatieprogramma’s aan de Université de Strasbourg (universiteit van Straatsburg, Frankrijk) en de Universidade de Coimbra (universiteit van Coimbra, Portugal). Hij behaalde er respectievelijk in 1978 en 1980 een diploma.

Hij begon zijn universitaire loopbaan in 1970 als docent aan de Univerza v Ljubljani, waar hij van 1984 tot en met 2004 hoogleraar burgerlijk recht, handelsrecht en internationaal privaatrecht was. Daarnaast speelde hij een actieve rol in het beheer van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Univerza v Ljubljani. Hij was er achtereenvolgens van 1995 tot 2001 vicedecaan en van 2001 tot 2004 decaan.

Na met succes het toelatingsexamen voor de magistratuur te hebben afgelegd, werd hij van 1975 tot en met 1986 rechter en vervolgens kamervoorzitter in de Sodišče združenega dela v Ljubljani (arbeidsrechtbank van Ljubljana). Hij is auteur van meerdere publicaties en werd in 1993 aangesteld als voorzitter van het verbond van verenigingen van Sloveense juristen. Hij bekleedde die functie tot 2005.

Zijn uitgesproken interesse voor het sportrecht, in het bijzonder met betrekking tot voetbal, kwam naar voren in zijn voorzitterschap, van 1978 tot 1986 van de Sodišče združenega dela za telesno kulturo (rechtbank voor sportaangelegenheden van Slovenië). Hij was tevens rechter in de beroepscommissie van de Union des associations européennes de football (UEFA) (Europese voetbalbond) en de Fédération internationale de football association (FIFA) (wereldvoetbalbond). Voorts bekleedde hij van 1985 tot en met 1989 bestuursfuncties als voorzitter van de Nogometna zveza Slovenije (Sloveense voetbalfederatie), in 1990 en 1991 als voorzitter van de Joegoslavische voetbalfederatie, en van 1991 tot en met 2005 als lid van het uitvoerend comité en vervolgens vicevoorzitter van het Sloveense Olympische comité.

Hij is bijzonder geïnteresseerd in het handelsrecht en was president van de arbitragekamer van de beurs van Ljubljana en arbiter bij de kamer van koophandel van Joegoslavië. Vervolgens was hij arbiter bij de Sloveense kamer van koophandel en bij de Internationale Kamer van Koophandel te Parijs.

Marko Ilešič werd op 11 mei 2004 benoemd als eerste Sloveense rechter in het Hof van Justitie. Hij werd door zijn collega’s voor twee opeenvolgende termijnen, van 9 oktober 2012 tot en met 8 oktober 2018, verkozen tot kamerpresident.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de International Law Association (internationale vereniging van juristen)
  • Lid van de International Maritime Committee (internationale maritieme commissie)
  • Lid van de Association internationale de droit comparé (internationale vereniging voor vergelijkend recht)
  • Lid van de vereniging van oud-medewerkers van de UEFA
Titels en onderscheidingen
  • Erelid van de Društvo za pomorsko pravo Slovenije (Sloveense vereniging voor maritiem recht)
  • Prijs voor al zijn verdiensten van de Zveza društev pravnikov Slovenije (Sloveense federatie van advocatenverenigingen)
  • Grande Ufficiale dell’ordine del merito della Repubblica Italiana (grootkruis van de orde van verdienste van de Republiek Italië)
  • Erelid van de Nogometna zveza Slovenije (Sloveense voetbalfederatie)
Jean-Claude Bonichot
Jean-Claude Bonichot
Rechter
Biografie en loopbaan

Jean-Claude Bonichot, geboren in 1955 te Metz (Frankrijk), behaalde in 1976 zijn rechtendiploma aan de Université de Metz (universiteit van Metz) en in 1977 het diploma van de Institut d’études politiques (IEP) van Parijs (instituut voor politieke studies, Frankrijk). Vervolgens studeerde hij aan de École nationale d’administration (ENA) (nationale hogeschool voor bestuursambtenaren) waar hij in 1982 afstudeerde (promotie Henri-François d’Aguesseau).

Na zijn afstuderen ging hij werken voor de Conseil d’État (raad van state) als auditeur en later als rapporteur bij de afdeling bestuursrechtspraak (tot 1985). Aangesteld als regeringscommissaris, zetelde hij tussen 1985 en 1987 in de algemene vergadering en in andere kamers van de afdeling bestuursrechtspraak van de Conseil d’État.

Vanwege zijn ervaring inzake administratiefrechtelijke geschillenbeslechting werden hem ook andere functies toebedeeld. In de loop van 1986 werd hij aangesteld als juridisch adviseur van de directeur-generaal Stadsplanning en Bouw op het Franse ministerie van Openbare Werken. Van 1987 tot 1991 werkte hij als referendaris bij het Hof van Justitie in het kabinet van rechter Yves Galmot, en vervolgens in het kabinet van rechter Fernand Grévisse. Terug in Frankrijk, werd hij aangesteld als chef van het kabinet van de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Beroepsopleiding, en daarna als chef van het kabinet van de minister van Openbare dienst en Bestuurshervorming.

Vanaf 1992 was hij opnieuw regeringscommissaris bij de Conseil d’État, waar hij in 1999 assessor werd. Tussen 2000 en 2006 was hij president van de zesde onderafdeling van de afdeling bestuursrechtspraak van de Conseil d’État (de onderafdelingen heten thans „kamers”). Tegelijkertijd vervulde hij van 2001 tot 2006 de functie van hoofd van de juridische vertegenwoordiging van de Conseil d’État bij de Caisse nationale d’assurance maladie des travailleurs salariés (nationale instelling voor de ziekteverzekering van werknemers).

Jean-Claude Bonichot heeft veelvuldig gepubliceerd over administratief recht, Unierecht en het Europees recht op het gebied van de rechten van de mens. In het kader van zijn gevarieerde academische loopbaan verzorgde hij ook onderwijs. Tussen 1988 en 2000 was hij universitair docent aan de Université de Metz, waar hij gedurende verschillende jaren voorzitter was van de afdeling publiekrecht. Ook was hij, in 1995, docent aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Université de Liège (universiteit van Luik, België). In 2000 werd hij benoemd tot deeltijdhoogleraar aan de universiteit Paris I Panthéon-Sorbonne (Parijs). Hij bekleedde die functie tot het einde van het academiejaar 2007. Op grond van deze academische loopbaan was hij in 2000 lid van de jury van het vergelijkend examen publiekrecht.

Hij was tevens adjunct-secretaris-generaal en vervolgens secretaris-generaal van het Institut français des sciences administratives (Frans instituut voor administratieve wetenschappen) en lid van het uitvoerend comité van het Institut international des sciences administratives (internationaal instituut voor administratieve wetenschappen).

Hij is mede-oprichter van twee juridische tijdschriften: het Bulletin de jurisprudence de droit de l’urbanisme (bulletin van rechtspraak op het gebied van stadsplanning), waar hij tevens voorzitter was van het redactiecomité, en het Bulletin juridique des collectivités locales (juridisch bulletin inzake lokale gemeenschappen).

Jean-Claude Bonichot is rechter in het Hof van Justitie sedert 7 oktober 2006. Hij was kamerpresident tussen 7 oktober 2009 en 9 oktober 2012 en bekleedde deze functie opnieuw van 9 oktober 2018 tot en met 8 oktober 2021.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Voorzitter van het redactiecomité van het Bulletin de jurisprudence de droit de l’urbanisme
  • Lid van de Académie du Morvan (intellectueel en cultureel centrum van Morvan, Frankrijk)
Titels en onderscheidingen
  • Officier dans l’Ordre national de la Légion d’Honneur (officier in de orde van het Legioen van Eer)
  • Officier dans l’Ordre national du Mérite (officier in de nationale orde van verdienste)
Siniša Rodin
Siniša Rodin
Rechter
Biografie en loopbaan

Siniša Rodin, geboren in 1963 te Zagreb (Kroatië,) behaalde in 1987 zijn rechtendiploma aan de Sveučilište u Zagrebu (universiteit van Zagreb). Hij zette zijn academische studie voort in de Verenigde Staten, waar hij in 1992 een Master of Laws behaalde aan de University of Michigan (universiteit van Michigan). Terug in Kroatië zette hij zijn studie voort aan de Sveučilište u Zagrebu, waar hij in 1995 promoveerde tot doctor in de rechten. Van 2001 tot 2002 was hij Fulbright Fellow en Visiting Scholar aan Harvard University (universiteit van Harvard, Verenigde Staten).

Hij begon zijn beroepsloopbaan in 1987 als universitair docent aan de Sveučilište u Zagrebu. Sinds 2003 is hij hoogleraar Unierecht aan de Sveučilište u Zagrebu en in 2006 werd hem de Jean Monnet-leerstoel toegekend, die hij vanaf 2011 ad personam bekleedde. In 2012 was hij gasthoogleraar aan Cornell Law School (faculteit der rechtsgeleerdheid van de universiteit Cornell, Verenigde Staten). Tijdens zijn academische loopbaan heeft Siniša Rodin talrijke werken gepubliceerd die hebben bijgedragen tot de verspreiding van het Unierecht in Kroatië.

Tussen 2006 en 2011 maakte Siniša Rodin deel uit van het Kroatische onderhandelingsteam voor de toetreding van Kroatië tot de EU, en van 2009 tot 2010 was hij lid van de Kroatische commissie voor grondwetsherziening en voorzitter van de werkgroep voor toetreding van Kroatië tot de Unie.

Siniša Rodin is de eerste Kroatische rechter in het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie sedert 4 juli 2013.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de adviesraad van de World Jurist Association (WJA) (Washington DC, Verenigde Staten)
  • Lid van de academische raad van de rechtenfaculteit van de Università del Salento (universiteit van Salento, Italië)
Manuel Campos Sánchez-Bordona
Manuel Campos Sánchez-Bordona
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Manuel Campos Sánchez-Bordona, geboren in 1950 te Zafra (Spanje), behaalde na afloop van studies aan de Universidad de Sevilla (universiteit van Sevilla, Spanje) en de Universidad de Granada (universiteit van Granada, Spanje) in 1972 zijn rechtendiploma. Hij begon zijn gerechtelijke loopbaan als openbaar aanklager bij de Audiencia Provincial de Palma de Mallorca (provinciale rechtbank Palma de Mallorca, Spanje) en bij de Audiencia Provincial de Sevilla (provinciale rechtbank Sevilla) (1977‑1982).

Vervolgens zette hij zijn loopbaan voort als rechter in de kamer voor administratiefrechtelijke geschillen van de Tribunal Superior de Justicia de Canarias (hoogste rechterlijke instantie van de autonome regio Canarische Eilanden, Spanje), in de Audiencia Nacional (rechtbank in eerste en tweede aanleg Spanje), in de Tribunal Superior de Justicia de Andalucía (hoogste rechterlijke instantie van de autonome regio Andalusië, Spanje) en in de Tribunal Superior de Justicia de Cantabria (hoogste rechterlijke instantie van de autonome regio Cantabrië, Spanje). Van 1989 tot 1994 was hij president van de kamer voor administratiefrechtelijke geschillen van deze rechterlijke instantie.

Nadat hij van 1995 tot 1999 referendaris was geweest bij advocaat-generaal Dámaso Ruiz-Jarabo Colomer in het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, was hij van 1999 tot 2015 rechter in de kamer voor administratiefrechtelijke geschillen van de Tribunal Supremo (hoogste rechterlijke instantie Spanje).

Naast deze laatstgenoemde functie was Manuel Campos Sánchez-Bordona van 2006 tot 2014 lid van de raad van bestuur van de Vereniging van de Raden van State en van de Hoge Administratieve Rechtscolleges van de Europese Unie (ACA-Europe).

Op 7 oktober 2015 werd hij benoemd tot advocaat-generaal bij het Hof van Justitie.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Junta Electoral Central (centrale verkiezingsraad) (Spanje) van 2012 tot 2015
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Revista de Derecho Comunitario Europeo
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Revista General de Derecho Europeo
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Revista Española de Derecho Europeo
Peter George Xuereb
Peter George Xuereb
Rechter
Biografie en loopbaan

Peter George Xuereb, geboren in 1954 te Sliema (Malta), behaalde in 1977 aan de L-Università ta' Malta (universiteit van Malta) zijn rechtendiploma. Hij zette zijn studie voort aan de University of London (universiteit van Londen, Verenigd Koninkrijk) waar hij in 1977 een master in de rechten behaalde. In 1982 verleende de University of Cambridge (universiteit van Cambridge, Verenigd Koninkrijk) hem een doctoraat in de rechten.

Hij begon zijn loopbaan aan het Ealing College of Higher Education (college voor hoger onderwijs Ealing, Verenigd Koninkrijk) waar hij van 1982 tot en met 1984 docent was. Daarna was hij van 1984 tot en met 1990 werkzaam aan de University of Exeter (universiteit van Exeter, Verenigd Koninkrijk) en vervolgens van 1990 tot en met 1993 aan de Queen Mary University of Londen. Tussen 1993 en 2016 doceerde hij als hoogleraar aan de L-Università ta' Malta waar hij hoofd was van het departement Europees en vergelijkend recht. Daarnaast was hij voorzitter van het Europees documentatie- en onderzoekscentrum van deze universiteit. In het kader van die functies was hij auteur van talrijke publicaties op diverse gebieden.

In 1979 werd hij als advocaat toegelaten tot de hoogste rechterlijke instanties van Malta. Tijdens de periode 1993‑2016 combineerde hij zijn academische activiteiten met een praktijk als juridisch adviseur in de particuliere sector. Tijdens diezelfde periode trad hij, eveneens als adviseur, in dienst van het parlement van Malta. Van 1995 tot en met 2016 droeg hij als voorzitter van de Maltese vereniging voor Europees recht bij tot de ontwikkeling van de verspreiding van het Unierecht.

Peter George Xuereb werd op 8 juni 2016 benoemd tot rechter in het Gerecht van de Europese Unie. Sedert 8 oktober 2018 is hij rechter in het Hof van Justitie.

Lucia Serena Rossi
Lucia Serena Rossi
Rechter
Biografie en loopbaan

Lucia Serena Rossi, geboren in 1958 te Bologna (Italië), heeft gestudeerd aan de Università di Bologna (universiteit van Bologna, Italië), waar zij in 1982 haar rechtendiploma behaalde, gevolgd door een doctoraat in het Europees recht in 1989.

Terwijl zij aan haar proefschrift werkte, was zij van 1982 tot 1987 werkzaam als juridisch onderzoeker bij een Italiaans onderzoeksinstituut. In 1985 werd zij toegelaten als advocaat in Italië.

Lucia Serena Rossi was van 1991 tot 1994 universitair docent internationaal recht aan de Università degli Studi di Urbino (universiteit van Urbino, Italië) en van 1994 tot 1997 universitair hoofddocent internationaal recht. Van 1997 tot 2000 doceerde zij als universitair hoofddocent internationaal en Europees recht aan de Università di Bologna. Benoemd tot hoogleraar recht van de Europese Unie aan laatstgenoemde universiteit, geeft zij daar sinds 2000 een cursus over dit onderwerp, terwijl zij er ook internationaal publiekrecht en internationaal privaatrecht doceert.

Zij heeft bijgedragen aan de verspreiding van het Unierecht aan verschillende andere universiteiten: van 2000 tot 2008 was zij gastdocent aan de universiteit Robert-Schuman in Straatsburg (Frankrijk), in 2004 aan de universiteit Nice Sophia-Antipolis (Frankrijk), in 2008 aan de universiteit Paris 1 Panthéon-Sorbonne (Frankrijk), in 2014 aan Boston University (Verenigde Staten) en van 2005 tot 2015 aan King’s College London (Verenigd Koninkrijk). In 2004 was zij ook gastdocent aan de Tōkyō daigaku (universiteit van Tokio, Japan) en de Universiteit Gent (België), en in 2002 en 2009 aan de University of Denver (universiteit van Denver, Verenigde Staten). Zij is ook de auteur van talrijke werken.

Van 1998 tot 2018 was Lucia Serena Rossi directeur van het internationaal onderzoekscentrum voor Europees recht van de Università di Bologna. Na van 2009 tot 2010 vicevoorzitter te zijn geweest van de Italiaanse vereniging voor internationaal recht en recht van de Europese Unie, was zij van 2011 tot 2013 lid van het gezamenlijk comité van beheer van de Chinees-Europese rechtenfaculteit van de Zhōngguó Zhèngfǎ Dàxué (Chinese universiteit voor politieke wetenschap en recht). Van 2014 tot 2018 was ze vertegenwoordiger van de Italiaanse regering bij de stuurgroep van de Academie voor Europees Recht (AER). Van 2014 tot 2017 was zij door de Italiaanse regering benoemd tot juridisch adviseur van het departement voor Europese aangelegenheden van het voorzitterschap van de Italiaanse ministerraad.

Lucia Serena Rossi is auteur en coauteur van talrijke juridische werken. Ze is ook docent aan het Europacollege in Brugge (België) en sinds 2019 aan de Université du Luxembourg (universiteit van Luxemburg).

Op 8 oktober 2018 werd Lucia Serena Rossi benoemd tot rechter in het Hof van Justitie. Zij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Società Italiana di Diritto Internazionale e Diritto dell'Unione Europea (SIDI), van de Associazione Italiana degli Studiosi di Diritto dell’Unione Europea (AISDUE), van het European Law Institute (ELI), van het Institut des Affaires Internationales (IAI), van de European Union Study Association (EUSA) en van de academie der wetenschappen van de Università di Bologna
  • Lid van het adviescomité (advisory board) van het centrum voor Europees recht van de rechtenfaculteit van King’s College London
  • Lid van het wetenschappelijk, bestuurs- of redactiecomité van: Il Foro Italiano, Il Diritto dell’Unione Europea, Studi sull’Integrazione europea, Diritto comunitario e degli Scambi internazionali, Freedom Security and Justice: European Legal Studies, Papers di diritto europeo, La Cittadinanza europea online, Bologna Law Review en European Foreign Affairs Review (2018-2021)
Titels en onderscheidingen
  • Houder van de Jean Monnet-leerstoel ad personam, toegekend door de Europese Commissie (2010-2017)
Irmantas Jarukaitis
Irmantas Jarukaitis
Rechter
Biografie en loopbaan

Irmantas Jarukaitis, geboren in 1973 te Prienai (Litouwen) behaalde in 1997 zijn rechtendiploma en in 2008 zijn doctorstitel aan de Vilniaus universitetas (universiteit van Vilnius, Litouwen). Hij doceerde van 1999 tot 2018 aan de Vilniaus Universitetas, eerst als assistent en vervolgens als universitair hoofddocent. Hij heeft ook andere opdrachten vervuld ten behoeve van het rechtswetenschappelijk onderzoek, zoals blijkt uit zijn talrijke publicaties op het gebied van Europees recht en constitutioneel recht. Naast zijn academische taken is hij actief lid van de mede door hem opgerichte Lietuvos Europos teisės asociacija (Litouwse vereniging voor Europees recht).

In 1997 trad hij in dienst van de afdeling Europees recht van het Litouwse ministerie van Justitie, waar hij achtereenvolgens de functies vervulde van hoofdspecialist, afdelingshoofd (2002‑2003), en vicedirecteur-generaal (2004‑2010). Van 2010 tot 2018 was hij rechter in de Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (hoogste bestuursrechtbank, Litouwen), waarvan hij van 2012 tot 2017 vicepresident was. Van 2015 tot 2017 was hij waarnemend president van deze rechterlijke instantie, terwijl hij tevens lid was van de Teisėjų taryba (raad voor de rechtspraak, Litouwen).

Irmantas Jarukaitis is rechter in het Hof van Justitie sedert 8 oktober 2018.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Lietuvos Europos teisės asociacija (Litouwse vereniging voor Europees recht)
  • Lid van de Association of European Competition Law Judges (Vereniging van Europese mededingingsrechters, AECLJ)
Priit Pikamäe
Priit Pikamäe
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Priit Pikamäe, geboren in 1973 te Tallinn (Estland), behaalde in 1997 zijn rechtendiploma aan de Tartu Ülikool (universiteit van Tartu, Estland). Hij zette zijn rechtenstudie voort aan de Université de Poitiers (universiteit van Poitiers, Frankrijk). In 2006 promoveerde hij tot doctor in de rechten aan de Tartu Ülikool.

Hij begon zijn professionele loopbaan als directeur van het 7e bureau van de afdeling consulaire zaken van het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij vervulde deze functie van 1995 tot 1996. Vervolgens werd hij benoemd tot directeur van de afdeling strafrecht van het Estse ministerie van Justitie, een functie die hij bekleedde van 1996 tot 2001.

Hij vulde zijn praktijkervaring verder aan met een gerechtelijke loopbaan, gedurende welke hij van 2001 tot 2002 rechter was in de Harju Maakohtu Tallinna kohtumaja (stadsrechtbank van Tallinn), van 2002 tot 2006 rechter in de Tallinna Ringkonnakohtus (hof van beroep van Tallinn) en van 2006 tot 2009 rechter in de Riigikohus (hooggerechtshof Estland). Van 2010 tot 2013 was hij president van de strafkamer van de Riigikohus. In 2013 werd hij door het Estse parlement voor de periode van 2013 tot 2019 benoemd tot president van de Riigikohus. Daarnaast was hij van 2010 tot 2016 benoemd als ad-hocrechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (Straatsburg, Frankrijk).

Naast zijn rechterlijke taken was hij van 2013 tot 2019 voorzitter van de Kohtute Haldamise Nõukoda (raad die belast is met het beheer van de rechtbanken en hoven van beroep, Estland), en van 2017 tot 2019 voorzitter van het netwerk van presidenten van de hoge rechtscolleges van de Europese Unie.

Van 2012 tot 2017 doceerde hij, als gasthoogleraar, rechten aan de Tartu Ülikool. Met name in dit verband heeft hij talrijke artikelen over strafrecht gepubliceerd.

Priit Pikamäe werd op 6 februari 2019 benoemd tot advocaat-generaal bij het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de academische raad van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Tartu Ülikool
  • Stichtend lid van de Estse vereniging voor de bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie
  • Lid van de academische vereniging voor Ests recht
Titels en onderscheidingen
  • Riigivapi III klassi teenetemärk (orde van het Rijkswapen, derde klasse) (2019)
Andreas Kumin
Andreas Kumin
Rechter
Biografie en loopbaan

Andreas Kumin, geboren in 1965 te Graz (Oostenrijk), studeerde aan de Karl-Franzens-Universität Graz (universiteit van Graz, Oostenrijk). Daar behaalde hij achtereenvolgens in 1987 zijn rechtendiploma en in 1990 een doctoraat in de rechten. Aan diezelfde universiteit behaalde hij in 1988 tevens een bachelordiploma vertaalwetenschappen. In het kader van zijn opleiding als ambtenaar koos hij er in 1991 voor om in Frankrijk zijn studie voort te zetten aan de École nationale d’administration (ENA) (nationale hogeschool voor bestuursambtenaren, Frankrijk), waar hij in 1992 het diploma „cycle international long d’administration publique” (uitgebreide internationale studie openbaar bestuur) behaalde.

Hij startte zijn professionele loopbaan in 1990 als ambtenaar bij het Oostenrijkse ministerie van buitenlandse zaken waar hij tot 1994 werkzaam was bij de juridische dienst en vervolgens bij het directoraat-generaal economisch en Europees integratiebeleid. Van 1994 tot en met 2000 was hij adviseur bij de permanente vertegenwoordiging van Oostenrijk bij de Verenigde Naties en de gespecialiseerde instellingen in Genève (Zwitserland). In de periode 2000‑2019 is hij blijven werken voor het Oostenrijkse ministerie van buitenlandse zaken, eerst als hoofd van de eenheid „Juridische vraagstukken inzake de eerste pijler van de Europese Unie” en daarna in de periode 2005‑2019 als hoofd van het departement Europees recht.

Sinds het begin van zijn academische loopbaan in Oostenrijk heeft hij veel gepubliceerd over Europees recht. Aanvankelijk vanaf 2007 als docent bij het instituut voor Europees en internationaal recht van de Leopold-Franzens-Universität Innsbruck (universiteit van Innsbruck), vervolgens van 2012 tot en met 2018 als docent aan de Diplomatische Akademie Wien (internationale hogeschool Wenen), en sinds 2014 als covoorzitter van verschillende conferenties aan de Wirtschaftsuniversität Wien (economische universiteit Wenen). Ten slotte werd hem voor de periode 2014‑2019 een hoogleraarschap aangeboden bij het instituut voor Europees recht van de Karl-Franzens-Universität Graz, waar hij sinds zijn aanstelling als honorair hoogleraar in 2020 nog steeds lesgeeft.

Andreas Kumin is sedert 20 maart 2019 rechter in het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Regelmatige deelname aan vergaderingen van de „Beirat für Europarecht” (informele adviesraad voor Europees recht)
Titels en onderscheidingen
  • Honorair hoogleraar aan de Karl-Franzens-Universität Graz (2020)
Niilo Jääskinen
Niilo Jääskinen
Rechter
Biografie en loopbaan

Niilo Jääskinen, geboren in 1958 te Mikkeli (Finland), behaalde in 1980 zijn rechtendiploma en vervolgens, in 1982, een diploma voortgezette studies in de rechten aan de Helsingin yliopisto (universiteit van Helsinki, Finland). In 2008 verdedigde hij zijn doctoraal proefschrift in de rechten aan die universiteit. Al zeer vroeg bleek dat zijn belangstelling uitging naar het geven van onderwijs en in 1980 werd hij, eveneens aan de Helsingin Yliopisto, universitair docent in de rechten, een functie die hij tot 1986 bekleedde.

In 1983 was hij gedurende een jaar referendaris bij en tijdelijke rechter in de Rovaniemen kihlakunnanoikeus (rechtbank van eerste aanleg van Rovaniemi, Finland). Van 1987 tot 1989 trad hij op als juridisch adviseur en vervolgens, van 1990 tot 1995, als hoofd van de afdeling Europees recht bij het Finse ministerie van Justitie. Daarnaast vervulde hij tussen 1989 en 1990 de functie van juridisch adviseur bij het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken. Als verantwoordelijke voor juridische en institutionele zaken nam hij deel aan de onderhandelingen over de toetreding van Finland tot de Europese Unie. Van 1995 tot 2000 bekleedde hij de functie van adviseur en secretaris voor Europese zaken bij de grote commissie van het Finse parlement.

In 2000 trad hij in dienst bij de Finse rechterlijke macht, waarbij hij van 2000 tot 2002 zetelde als tijdelijke rechter, en van 2003 tot 2009 als rechter in de Korkein hallinto-oikeus (administratief hooggerechtshof).

Op 7 oktober 2009 werd hij benoemd als advocaat-generaal bij het Hof van Justitie, een functie die hij bekleedde tot 7 oktober 2015. Daarna keerde hij terug naar zijn geboorteland, waar hij van 2015 tot 2019 wederom de functie van rechter vervulde en van 2018 tot 2019 vicepresident was van de Korkein hallinto-oikeus.

Niilo Jääskinen werd op 7 oktober 2019 benoemd tot rechter in het Hof van Justitie. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van het raadgevend comité van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Helsingin yliopisto
Titels en onderscheidingen
  • Ridder eerste klasse in de Suomen Leijonan Ritarikunta (orde van de Finse Leeuw) (1994)
  • Kruis van commandeur in de Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta (orde van de Witte Roos, Finland) (2008)
  • Medaille van verdienste voor 30 jaar staatsdienst (2018)
  • Kruis van commandeur eerste klasse in de Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta (orde van de Witte Roos, Finland) (2019)
Nils Wahl
Nils Wahl
Rechter
Biografie en loopbaan

Nils Wahl, geboren in 1961 te Stockholm (Zweden), is in 1987 als Juris kandidat (LL.M.) afgestudeerd aan de Stockholms Universitet (universiteit van Stockholm) en in 1995 als doctor in de rechtsgeleerdheid. Hij begon vervolgens een voornamelijk academische carrière waarin hij universitair hoofddocent en houder van de Jean Monnet-leerstoel Europees recht werd, en vervolgens, in 2001, hoogleraar Europees recht aan de Stockholms Universitet.

Van 1993 tot 2004 was hij directeur-generaal van een onderwijsstichting. Van 2001 tot 2006 was hij tevens voorzitter van de Zweedse vereniging Nätverk för europarättslig forskning (netwerk voor onderzoek inzake Gemeenschapsrecht) en lid van de Råd för konkurrensfrågor (raad voor mededingingsrecht, Zweden).

In 2006 werd Nils Wahl benoemd tot rechter in het Gerecht van de Europese Unie. Hij was tot 2012 lid van het Gerecht. In dat jaar trad hij toe tot het Hof van Justitie als advocaat-generaal, een functie die hij zeven jaar heeft uitgeoefend. Sedert 2019 is hij rechter in het Hof van Justitie.

Jean Richard de la Tour
Jean Richard de la Tour
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Jean Richard de la Tour, geboren in 1959 te Le Dorat (Frankrijk), behaalde in 1982 zijn rechtendiploma aan de universiteit Paris II (Frankrijk), waarna hij van 1984 tot 1986 een opleiding tot magistraat volgde aan de École nationale de la magistrature, France (nationale school voor magistraten Bordeaux, Frankrijk).

Tot rechter benoemd in 1986, begon hij zijn loopbaan bij de tribunal d’instance de Limoges (rechtbank in eerste aanleg Limoges, Frankrijk), waar hij tot 1988 rechter was. Van 1988 tot 1996 was hij topambtenaar bij de centrale administratie van het Franse ministerie van Justitie (directie burgerlijke zaken en justitie). Tussen 1996 en 2004 was hij referendaris bij de Cour de cassation (hof van cassatie Parijs, Frankrijk).

In 2004 trad Jean Richard de la Tour in dienst bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, waar hij tot 2006 de functie van arrestenlezer uitoefende. Van 2006 tot 2012 werkte hij als referendaris bij het Hof van Justitie voor rechter Pernilla Lindh en vervolgens voor rechter Carl Gustav Fernlund.

In 2012 keerde terug naar Frankrijk, waar hij was benoemd tot advocaat-generaal bij de kamer voor sociale zaken van de Cour de cassation. Hij oefende die functie tot 2017 gelijktijdig uit met die van speciaal gezant van de procureur-generaal bij de Cour de cassation. Vervolgens werd hij benoemd tot eerste advocaat-generaal bij de handels-, financiële en economische kamer van de Cour de cassation, welke functie hij bekleedde van 2017 tot 2020.

Van 1998 tot 2002 was hij, naast zijn rechterlijke functies, lid van de commissie voor verslaggeving en studies bij de Cour de cassation en van 1999 tot 2004 van de commissie voor herziening van strafrechtelijke veroordelingen bij de Cour de cassation. Van 2016 tot 2020 was hij voorzitter van de raad van bestuur van het Institut national des formations notariales (nationaal instituut voor notariële opleidingen (Frankrijk).

Jean Richard de la Tour is advocaat-generaal bij het Hof van Justitie sedert 23 maart 2020.

Titels en onderscheidingen
  • Chevalier dans l’Ordre de la Légion d’honneur (ridder in de orde van het Legioen van Eer) (2016)
Athanasios Rantos
Athanasios Rantos
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Athanasios Rantos, geboren in 1953 te Athene (Griekenland) behaalde in 1976 zijn rechtendiploma aan de Panepistimio Athinon (universiteit van Athene), en voltooide zijn studie in 1990 met een master Europees recht aan de Université libre de Bruxelles (franstalige vrije universiteit Brussel, België). Hij werd in 1992 „fellow” bij het Institut international des droits de l’homme [internationaal instituut voor de rechten van de mens, Genève (Zwitserland) en Straatsburg (Frankrijk)].

In 1978 was hij gedurende een jaar advocaat bij de balie van Athene. Vervolgens bleef hij werkzaam in Griekenland, eerst bij de Symvoulio tis Epikrateias (raad van state) waar hij tussen 1979 en 2020 achtereenvolgens de functies van auditeur, assessor, staatsraad, vicepresident en president uitoefende. Van 2000 tot en met 2020 was hij lid van de Anotato Eidiko Dikastirio (bijzonder hooggerechtshof) en van 2011 tot en met 2020 president van de Eidiko Dikastirio Agogon Kakodikias (bijzonder hof voor geschillen inzake onrechtmatige rechtspraak). Tussen 1996 en 2020 zetelde hij, eerst als lid en nadien als president, in de Anotato Symvoulio Dioikitikis Dikaiosynis (hoge raad voor bestuursrechtspraak). Van 2011 tot en met 2020 was hij president van de Peitharchiko Symvoulio Melon Didaktikou Ereunitikou Prosopikou ton Anotaton Ekpaideutikon Idrymaton (tuchtraad voor docenten aan instellingen voor hoger onderwijs).

Naast zijn functies in de rechterlijke macht kreeg Athanasios Rantos vele opdrachten als voorzitter van verschillende comités voor de voorbereiding van wetgeving in Griekenland. Hij was lid van de Κentriki Nomoparaskeuastiki Epitropi (centraal comité voor de voorbereiding van de wetgeving). Zijn belangstelling voor het onderwijs bracht hem er verder toe om van 1990 tot en met 1994 Europees en administratief recht te doceren aan de Ethniki Scholi Dimosias Dioikisis (nationale hogeschool voor administratie). Hij doceerde dit vak ook van 1995 tot en met 2016 aan de Ethniki Scholi Dikastikon Leitourgon (nationale school voor de magistratuur). Zijn beschouwingen over verschillende juridische vraagstukken hebben aanleiding gegeven tot talrijke onderzoeksprojecten, waaruit in de meeste gevallen publicaties voortkwamen.

Athanasios Rantos is sedert 10 september 2020 advocaat-generaal bij het Hof van Justitie.

Ineta Ziemele
Ineta Ziemele
Rechter
Biografie en loopbaan

Ineta Ziemele, geboren in 1970 te Jelgava (Letland), behaalde in 1993 haar rechtendiploma aan de Latvijas Universitāte (universiteit van Letland). In datzelfde jaar voltooide zij − aan de Aarhus Universitet (universiteit van Aarhus, Denemarken) − ook studies over het Amerikaanse rechtsstelsel en over het recht en het beleid van de Europese Gemeenschappen, alsmede een studie politieke wetenschappen. In 1994 behaalde zij een master internationaal recht aan de Lunds Universitet (universiteit van Lund, Zweden). Ze rondde haar studie af aan Cambridge University (universiteit van Cambridge, Verenigd Koninkrijk), waar zij in 1999 haar doctoraatsproefschrift verdedigde.

Ze begon haar loopbaan als parlementair assistent in het Letse parlement van 1990 tot 1992, waarna zij van 1992 tot 1995 een functie aanvaardde als adviseur van de commissie buitenlandse zaken van het Letse parlement. In 1995 werd zij benoemd tot adviseur van de Letse premier, en van 1999 tot 2001 werkte ze bij het directoraat-generaal Mensenrechten van de Raad van Europa in Straatsburg, Frankrijk.

Daarnaast doceerde Ineta Ziemele sinds 1993 als universitair medewerker aan de afdeling juridische en politieke theorie en de afdeling internationaal recht en zeerecht van de Latvijas Universitāte. Tot 1999 was zij daar ook universitair docent internationaal en Europees recht, terwijl ze aan de Latvijas Universitāte het mensenrechteninstituut oprichtte, dat zij tot dat jaar leidde. Zij was tevens hoogleraar „Söderberg” en vervolgens gasthoogleraar aan de Rīgas Juridiskā augstskola (Riga Graduate School of Law, Letland), waar zij sinds 2001 een hoogleraarschap in internationaal recht en mensenrechten bekleedt. Van 2001 tot 2005 gaf zij, als gasthoogleraar, ook les aan het Raoul Wallenberg Instituut van de Lunds Universitet.

De gerechtelijke loopbaan van Ineta Ziemele begon in 2005 met haar benoeming tot rechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg, een functie die ze tot 2014 ook vervulde als kamerpresident. In 2015 werd zij benoemd tot rechter in de Latvijas Republikas Satversmes tiesa (grondwettelijk Hof, Letland), waarvan zij van 2017 tot 2020 president was.

Sinds 2017 is zij corresponderend lid van de Letse academie van wetenschappen, waaraan ze meewerkt door haar onderzoekswerk op het gebied van het recht. Dat onderzoek heeft geleid tot talrijke publicaties.

Ineta Ziemele werd op 6 oktober 2020 benoemd tot rechter in het Hof van Justitie. Zij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Corresponderend lid van de Letse academie van wetenschappen
  • Hoofdredacteur Baltic Yearbook of International Law
Titels en onderscheidingen
  • Onderscheiding Triju Zvaigžņu ordenis (klasse IV) (orde van de drie sterren, vierde graad) (Letland) (2014)
  • Prijs van het kabinet van ministers (Letland) voor haar belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het Letse rechtsstelsel en de versterking van de democratie en de rechtsstaat, alsmede voor haar verdiensten op het gebied van de rechtswetenschap (2016)
  • Ereteken eerste klasse van de rechterlijke macht (Letland) (2018)
  • Erediploma, toegekend door de regio Jelgava (Letland) (2018)
Jan Passer
Jan Passer
Rechter
Biografie en loopbaan

Jan Passer, geboren in 1974 te Praag (Tsjechoslowakije), studeerde aan de Univerzita Karlova (Karelsuniversiteit, Tsjechië), waar hij zijn rechtendiploma behaalde. Vervolgens, in 2000, behaalde hij een master of laws aan de Stockholms Universitet (universiteit van Stockholm, Zweden). In 2007 verdedigde hij zijn doctoraal proefschrift aan de Univerzita Karlova.

In 1997 begon hij een gerechtelijke loopbaan in Tsjechië, eerst tot 2001 als gerechtsauditeur bij de Městský soud v Praze (arrondissementsrechtbank Praag), en vervolgens van 2001 tot 2005 als rechter in de Obvodní soud pro Prahu 2 (districtsrechtbank Praag 2). Van 2005 tot 2016 was hij rechter in de Nejvyšší správní soud (administratief hooggerechtshof van Tsjechië).

Hij stelde zijn praktijkervaring ook ten dienste van het onderwijs en werd werkzaam als universitair docent, onder meer in het Unierecht. Hij doceerde van 2001 tot 2003 aan de Univerzita Karlova, van 2006 tot 2016 aan de Masarykova univerzita (universiteit Masaryk, Tsjechië) en van 2014 tot 2016 aan de Univerzita Palackého v Olomouci (universiteit Palacký te Olomouc, Tsjechië). Die expertise bracht hem ertoe om van 2001 tot 2016 eveneens rechten te doceren aan de Justiční akademií České republiky (academie van justitie van de Tsjechische Republiek).

Jan Passer werd op 19 september 2016 benoemd tot rechter in het Gerecht van de Europese Unie. Hij was vier jaar rechter in het Gerecht, waarna hij op 6 oktober 2020 tot rechter in het Hof van Justitie werd benoemd. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Stichtend lid van de Česká společnost pro evropské a srovnávací právo (Tsjechische vereniging voor Europees en vergelijkend recht)
Dimitrios Gratsias
Dimitrios Gratsias
Rechter
Biografie en loopbaan

Dimitrios Gratsias, geboren in 1957 te Athene (Griekenland), behaalde in 1980 een rechtendiploma aan de Ethniko kai Kapodistriako Panepistimio Athinon (universiteit van Athene, Griekenland) en in 1981 een diploma voortgezette studies publiekrecht aan de universiteit Paris I, Panthéon-Sorbonne (Parijs, Frankrijk). Het daaropvolgende jaar behaalde hij het getuigschrift gemeenschapsrecht aan het Centre universitaire d'études communautaires et européennes (universitair centrum communautair en Europees recht) (universiteit Paris I, Frankrijk).

In 1985 begon hij zijn professionele loopbaan in Griekenland als auditeur bij de Symvoulio tis Epikrateias (raad van state). Hij vervulde die functie tot 1992, waarna hij werd benoemd als assessor, en vervolgens in 2005 als staatsraad. Naast deze functies werd hij in 1998 voor twee jaar (1998‑1999) aangesteld als geassocieerd lid van de Anotato Eidiko Dikastirio (bijzonder hooggerechtshof) en was hij in 2006 lid van het Eidiko Dikastirio Agogon Kakodikias (bijzonder hof voor geschillen inzake onrechtmatige rechtspraak). In 2008 was hij lid van de Anotato Dikastiko Symvoulio Dioikitikis Dikaiosinis (hoge raad voor de bestuursrechtspraak). Tijdens het gerechtelijk jaar 2009‑2010 vervulde hij de functie van inspecteur van de bestuursrechtbanken.

In de periode 1994‑1996 was hij werkzaam als referendaris in het kabinet van advocaat-generaal Georges Cosmas.

Dimitrios Gratsias was rechter in het Gerecht van 25 oktober 2010 tot en met 6 oktober 2021. Van 18 september 2013 tot en met 30 september 2019 was hij voor twee achtereenvolgende termijnen kamerpresident in het Gerecht. Hij is rechter in het Hof van Justitie sedert 7 oktober 2021.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Elliniki Enosi Evropaikou Dikaiou (Griekse vereniging voor Europees recht)
Maria Lourdes Arastey Sahún
Maria Lourdes Arastey Sahún
Rechter
Biografie en loopbaan

María Lourdes Arastey Sahún, geboren in 1959 te Tarragona (Spanje), studeerde aan de Universitat de Barcelona (universiteit van Barcelona, Spanje), waar zij in 1983 haar rechtendiploma behaalde. Daarna volgde zij van 1984 tot 1985 een beroepsopleiding tot magistraat aan de Escuela Judicial (nationale school voor magistraten, Spanje).

Van 1985 tot 1989 was zij rechter in de Juzgado de Distrito de Sant Feliu de Llobregat (districtsrechtbank Sant Feliu de Llobregat, Spanje) en de Juzgado de Distrito de Barcelona (districtsrechtbank Barcelona). In 1989 werd zij voor een jaar aangesteld in de Juzgado de lo Social nº 7 de Barcelona (arbeidsrechtbank nr. 7 van Barcelona) en later in de Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (kamer voor arbeids- en socialezekerheidszaken van het hooggerechtshof van Catalonië, Spanje), waar zij tot 2009 werkzaam was. In 2009 werd zij benoemd tot rechter in de Tribunal Supremo (hooggerechtshof, Spanje). Van 2013 tot 2021 zetelde zij tevens als rechter in de Tribunal administratif de l'Organisation du Traité de l’Atlantique Nord (administratieve rechtbank van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, NAVO) (Brussel, België).

Naast haar gerechtelijke loopbaan was María Lourdes Arastey Sahún ook actief in het onderwijs. Van 1998 tot 2008 bekleedde zij de functie van universitair hoofddocent arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht aan de Universitat de Barcelona. Zij was ook werkzaam als universitair hoofddocent aan nationale centra voor gerechtelijke studies, onder meer in Spanje (regelmatig), Bulgarije (2008) en Roemenië (2008), en aan de Escuela Judicial de Centroamérica y Caribe „Juan Carlos I” (school voor rechterlijke ambtenaren in Midden-Amerika en de Caraïben Juan Carlos I) (2006). Zij geeft lezingen en neemt deel aan seminars aan vele universiteiten. Ten slotte had zij zitting in verschillende organen die actief zijn op het gebied van het Unierecht, opleiding en onderzoek van de bekwaamheid van rechters, en alternatieve wijzen van geschillenbeslechting.

María Lourdes Arastey Sahún is rechter in het Hof van Justitie sedert 7 oktober 2021.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Groupement Européen de Magistrats pour la Médiation (GEMME) (Europese vereniging van magistraten inzake alternatieve geschillenbeslechting), voormalig voorzitter van de Spaanse afdeling en voormalig vicevoorzitter van het Europees uitvoerend comité
  • Lid van de adviesraad van de Asociación de Amistad Hispano-Francesa (Frans-Spaanse vriendschapsvereniging) „MUJERES AVENIR”
  • Lid van de raad van bestuur van de Asociación Española para el Estudio del Derecho Europeo (AEDEUR) (Spaanse vereniging voor de studie van het Europees recht)
  • Lid van de Asociación Española de Salud y Seguridad Social (AESSS) (Spaanse vereniging voor gezondheid en sociale zekerheid)
  • Lid van het Europees rechtsinstituut (ELI), waarin de wetenschappelijke comités van de jaarlijkse bijeenkomsten over Europese rechtspraak van zijn “Spaanse Hub” (2018, 2019, 2020 en 2021) zijn geïntegreerd
  • Lid van Women in a Legal World (internationaal netwerk van vrouwelijke juristen)
  • Lid van de wetenschappelijke raad van Femeris (multidisciplinair tijdschrift voor genderstudies, Universidad Carlos III de Madrid)
  • Lid van het redactiecomité van Revista de Derecho Comunitario Europeo
  • Lid van de adviesraad van Derecho Social y Empresa
Anthony Michael Collins
Anthony Michael Collins
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Anthony Michael Collins, geboren in 1960 te New Haven (Verenigde Staten), behaalde in 1984 zijn rechtendiploma aan het Trinity College te Dublin (Ierland) en in 1986 zijn diploma van Barrister-at-Law aan de Honourable Society of King’s Inns (Dublin).

Hij begon zijn beroepsloopbaan aan de balie van Ierland, van 1986 tot 1990 en van 1997 tot 2003 als Barrister-at-Law, en vervolgens van 2003 tot 2013 als Senior Counsel. Van 1990 tot 1997 onderbrak hij tijdelijk zijn praktijk als Barrister-at-Law en trad hij in dienst van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, waar hij referendaris was in de kabinetten van achtereenvolgens rechter Thomas Francis O’Higgins (1990‑1991) en rechter John L. Murray (1991‑1997). Van 2006 tot 2013 was hij lid van de permanente delegatie van de Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) (raad van de balies van de Europese Unie) bij het Hof van Justitie en bij het Hof van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Sinds 2015 bekleedt hij ook de functie van universitair hoofddocent Unierecht aan het University College Cork (Ierland). Hij is auteur van talrijke publicaties en boeken over Iers bestuursrecht en Unierecht.

Op 16 september 2013 werd hij benoemd tot rechter in het Gerecht, waarin hij, in het kader van de twee mandaten die hem werden toevertrouwd, van 21 september 2016 tot en met 7 oktober 2021 de functie van kamerpresident vervulde.

Sedert 8 oktober 2021 is hij advocaat-generaal bij het Hof van Justitie.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • President van het Irish Centre for European Law (Iers centrum voor Europees recht)
  • Bencher (bestuurslid) van de Honourable Society of King’s Inns
Miroslav Gavalec
Miroslav Gavalec
Rechter
Biografie en loopbaan

Miroslav Gavalec, geboren in 1961 te Zlín (Tsjechoslowakije), behaalde eerst een diploma werktuigbouwkundig ingenieur op het gebied van thermische machines en kerninstallaties aan de České vysoké učení technické v Praze (Tsjechische Technische Universiteit van Praag, Tsjechoslowakije). Daarna bekleedde hij van 1986 tot 1991 verschillende functies in de nucleaire sector.

Uit belangstelling voor sociale wetenschappen, volgde hij van 1990 tot 1995 een studie rechten aan de Univerzita Komenského v Bratislave (Comeniusuniversiteit van Bratislava, Slowakije), waar hij in 1995 zijn rechtendiploma behaalde en in 2010 promoveerde tot doctor in de rechten (PhD).

In 2001 werd hij rechter in handels- en familiezaken alsmede rechter voor bestuursgeschillen in de Okresný súd Bratislava III (rechtbank in eerste aanleg Bratislava III, Slowakije). Die functie oefende hij uit tot 2005, het jaar waarin hij benoemd werd in de Najvyšší súd Slovenskej republiky (hoogste rechterlijke instantie van de Slowaakse Republiek), waar hij eerst rechter in de afdeling bestuursrechtspraak was en vanaf 2009 voorzitter van de eerste kamer van de afdeling bestuursrechtspraak.

Naast zijn loopbaan als rechter heeft Miroslav Gavalec zich ook beziggehouden met onderwijsactiviteiten. Tussen 2005 en 2011 was hij docent aan het instituut voor economie en management van de Paneurópska vysoká škola (Paneuropees college, Slowakije).Van 2006 tot 2014 was hij tevens docent aan de instituten voor administratief recht en privaatrecht van de Paneurópska vysoká škola.

Voorts was hij van 2005 tot 2020 lid van het Forum van de rechters van de Europese Unie voor milieuzaken en maakte hij tussen 2006 en 2015 deel uit van de Europese Vereniging voor bestuursrechters.

Miroslav Gavalec is rechter in het Hof van Justitie sedert 7 oktober 2021.

Nicholas Emiliou
Nicholas Emiliou
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Nicholas Emiliou, geboren in 1963 te Famagusta (Cyprus), studeerde aan de Ethniko kai Kapodistriako Panepistimio Athinon (nationale Kapodistrias-universiteit van Athene, Griekenland), waar hij in 1986 zijn rechtendiploma behaalde. Hij zette zijn studie voort aan de London School of Economics and Political Science (school voor economie en politieke wetenschappen te Londen, Verenigd Koninkrijk), waar hij in 1987 een master Europees recht behaalde. In 1991 promoveerde hij aan het University College London (een college binnen de universiteit van Londen) tot doctor in de rechtswetenschappen.

Aan die universiteit begon hij ook zijn academische loopbaan. Van 1988 tot 1991 was hij daar werkzaam als onderzoeksassistent. Vervolgens was hij docent Europees recht van 1991 tot 1993 aan de University of Southampton (universiteit van Southampton, Verenigd Koninkrijk) en van 1993 tot 1994 aan het Queen Mary and Westfield College, University of Londen (thans Queen Mary University of London, Verenigd Koninkrijk). Van 1995 tot 1997 bekleedde hij de Jean Monnet-leerstoel voor Europese integratie aan de University of Durham (universiteit van Durham, Verenigd Koninkrijk). Naast deze activiteiten was hij van 1994 tot 1997 Honorary Senior Research Fellow (honorair senior onderzoeker) van het University College London en bijzonder adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken van Cyprus.

Van 1997 tot 1998 vervulde hij de functie van gevolmachtigd minister in het departement Europese Unie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cyprus en van 1998 tot 1999 was hij werkzaam als plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van de Republiek Cyprus bij de Europese Unie.

Hij was gevolmachtigd en buitengewoon ambassadeur van de Republiek Cyprus in Ierland van 1999 tot 2002.

Van 2002 tot 2004 trad hij op als permanent vertegenwoordiger van de Republiek Cyprus bij de Raad van Europa en vertegenwoordiger van de regering van Cyprus in zaken voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In 2004 werd hij benoemd tot permanent vertegenwoordiger van de Republiek Cyprus bij de Europese Unie. Die functie oefende hij uit tot 2008.

Vervolgens werd permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cyprus, een functie waarin hij tot 2012 werkzaam was.

Van 2012 tot 2017 was hij permanent vertegenwoordiger van de Republiek Cyprus bij de Verenigde Naties te New York, en van 2017 tot 2021 permanent vertegenwoordiger van de Republiek Cyprus bij de Europese Unie. Van 1995 tot 2016 was hij lid van het arbitragepanel van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag (Nederland).

Nicholas Emiliou is advocaat-generaal bij het Hof van Justitie sedert 7 oktober 2021.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de European Public Law Organisation (EPLO) (Europese organisatie voor publiek recht)
  • Lid van de Vereniging voor Internationaal Recht (Cypriotische afdeling)
Titels en onderscheidingen
  • Knight Commander with Star, Order of St. Gregory the Great (ridder-commandeur met ster, orde van Sint-Gregorius de Grote), Vaticaan (2010)
Tamara Ćapeta
Tamara Ćapeta
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Tamara Ćapeta, geboren in 1967 te Zagreb (Kroatië), begon haar studie aan de Sveučilište u Zagrebu (universiteit van Zagreb), waar zij in 1991 haar rechtendiploma behaalde. Zij zette haar studie voort aan het Europacollege in Brugge (België) waar ze in 1993 een Master of European Law verwierf. Na haar terugkeer naar de Sveučilište u Zagrebu schreef zij een proefschrift waarop zij in 2001 promoveerde tot doctor in de rechten.

Tamara Ćapeta ving haar professionele loopbaan aan in 1992, als ambtenaar in het Kroatische ministerie van Buitenlandse Zaken bij de afdeling Europese Integratie en de afdeling voor VN-agentschappen met zetel in Europa. Tussen 1994 en 1997 deed zij aan het Institut za razvoj i međunarodne odnose (instituut voor ontwikkeling en internationale betrekkingen, Kroatië) onderzoek naar het Europese integratieproces.

Zij begon haar academische loopbaan in 1997, als universitair assistent bij de sectie handelsrecht en internationale handel van de faculteit economie van de Sveučilište u Zagrebu. Sinds 2002 is zij hoogleraar aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Sveučilište u Zagrebu, waar zij een van de oprichters was van de sectie Europees publiekrecht.

Van 2013 tot 2014 was zij hoofd van de Kroatische vertaaleenheid bij het directoraat-generaal Meertaligheid van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daarna hervatte zij haar onderwijsactiviteiten aan de Sveučilište u Zagrebu. Van 2015 tot 2021 was zij er hoofd van de sectie Europees publiekrecht en directeur van het postdoctorale programma Europees recht. In 2018 was zij een van de oprichters van het Jean Monnet-expertisecentrum, waar haar onderzoek zich toespitste op de rechtsstaat. Van 2018 tot 2021 was zij coördinator van dit centrum.

Tamara Ćapeta heeft tal van publicaties op het gebied van het EU-recht op haar naam. Zij is oprichter van het tot op heden enige internationale tijdschrift over EU-recht in Kroatië, waarvan zij van 2010 tot 2015 tevens hoofdredacteur was. Naast haar onderwijsactiviteiten aan de Sveučilište u Zagrebu, was zij tussen 2005 en 2010 gasthoogleraar Europees recht binnen het uitwisselingsprogramma van de Indiana University School of Law (rechtenfaculteit van de universiteit van Indiana, Verenigde Staten). Zij was in 2016 eveneens gasthoogleraar Europees recht aan de University of Pittsburgh (universiteit van Pittsburgh, Verenigde Staten) en aan de Zhōngguó Zhèngfǎ Dàxué (Chinese universiteit voor politieke wetenschappen en recht). Ze geeft ook les aan Kroatische rechters en ambtenaren in het kader van programma’s voor permanente vorming in Europees recht die worden georganiseerd door de Pravosudna akademija (gerechtelijke academie, Kroatië) en de Državna škola za javnu upravu (nationaal instituut voor bestuurskunde, Kroatië).

In 2020 werd Tamara Ćapeta door een gemengd comité van de Europese Unie aangesteld als lid van het arbitragepanel in het kader van het terugtrekkingsakkoord van het Verenigd Koninkrijk. Na haar benoeming tot advocaat-generaal bij het Hof van Justitie nam zij ontslag uit die functie.

Zij is sedert 7 oktober 2021 advocaat-generaal bij het Hof van Justitie.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Hrvatske udruge za europsko pravo (CROSEL) (Kroatische vereniging voor Europees recht)
  • Lid van de Internationale Federatie voor Europees Recht (FIDE)
  • Lid van de University Association for Contemporary European Studies (UACES) (academische vereniging voor hedendaagse Europese studies)
  • Lid van het Hrvatski pravni centar (HPC) (centrum voor Kroatisch recht)
  • Lid van de alumnivereniging van het Europacollege
  • Lid van de Kroatische alumnivereniging van het Europacollege
  • Lid van de Kroatische Fulbright Alumnivereniging
  • Lid van de Hrvatske udruge za studij Europske unije (CEUSA) (Kroatische vereniging voor studie van de Europese Unie)
  • Lid van het redactiecomité van Croatian Yearbook of European Law and Policy (Kroatisch jaarboek over Europees recht en beleid)
  • Lid van het wetenschappelijk comité van Collana di Diritto per l'Economia del Dipartimento di Studi economico-aziendali e Diritto per l'Economia – Università degli Studi di Milano-Bicocca (rechtskundige reeks inzake economie van het departement bedrijfswetenschappen en economisch recht van de universiteit van Milaan-Bicocca)
Laila Medina
Laila Medina
Advocaat-generaal
Biografie en loopbaan

Laila Medina, geboren in 1971 te Jelgava (Letland), studeerde aan het IMO International Maritime Law Institute (instituut voor internationaal maritiem recht, Malta). Daar behaalde zij in 1995 een master internationaal maritiem recht. In 2002 behaalde zij een master Europees recht aan de Rīgas Juridiskā augstskola (Riga Law School, Letland).

In 1995 trad zij in dienst van het Letse ministerie van Vervoer als hoofd van de juridische afdeling en adjunct-directeur van het departement Zeevaart. Zij oefende deze functie uit tot 2002, in welk jaar zij bij dit ministerie werd aangesteld als adviseur van de staatssecretaris voor Europese aangelegenheden.

Van 2004 tot 2005 was Laila Medina adjunct-hoofd van het bureau voor Europese zaken bij de staatskanselarij van de Republiek Letland.

In 2005 trad zij in dienst van het Letse ministerie van Justitie als directeur van het departement beleidsplanning. Vanaf 2006 was zij op datzelfde ministerie adjunct-staatssecretaris voor sectoraal beleid, en van 2009 tot 2021 adjunct-staatssecretaris voor juridisch beleid.

Tijdens haar loopbaan heeft Laila Medina ook gedoceerd. Tussen 1998 en 2006 was zij docent Europees recht en institutioneel recht van de Europese Unie aan de Valsts administrācijas skola (instituut voor openbaar bestuur, Letland). In 2012 verzorgde zij bovendien opleidingen voor rechters en notarissen over de Rome III-verordening. Ten slotte is zij sinds 2008 ook lid van de raad van bestuur van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Biznesa augstskola Turība (Turība Business School, Letland).

Laila Medina is advocaat-generaal bij het Hof van Justitie sedert 7 oktober 2021.

Lidmaatschap van juridische, culturele, artistieke, sociale, sportieve of liefdadige stichtingen, organisaties of instellingen
  • Lid van de Eiropas Savienības tiesību asociācija (vereniging voor Europees recht)
Titels en onderscheidingen
  • Eremedaille van de derde categorie van de rechterlijke macht van de Republiek Letland voor het op voorbeeldige, integere en vernieuwende wijze uitoefenen van officiële taken op het gebied van justitie en voor het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden van personen die tot de rechterlijke macht behoren (2011)
Alfredo Calot Escobar
Alfredo Calot Escobar
Griffier
Biografie en loopbaan

Alfredo Calot Escobar, geboren in 1961 te Valencia (Spanje), behaalde in 1984 zijn rechtendiploma aan de Universidad de Valencia (universiteit van Valencia).

In januari 1986 werd hij door de raad van kamers van koophandel van de autonome gemeenschap Valencia aangeworven om als marktanalist te gaan werken bij het Spaanse handelsbureau in Toronto (Canada). Hij werkte daar tot hij op 16 juli 1986 in dienst trad bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, nadat hij het algemeen vergelijkend onderzoek voor de aanwerving van de eerste Spaanstalige juristen-linguïsten bij de directie Vertalingen met succes had afgesloten.

In 1990 werd hij bevorderd tot jurist-revisor, welke functie hij bekleedde tot 1993, toen hij overstapte naar de pers- en informatiedienst van het Hof.

In 1995 doorliep hij met succes een door het Europees Parlement georganiseerd algemeen vergelijkend onderzoek voor administrateurs. Vervolgens trad hij in dienst van het secretariaat van de institutionele commissie van die instelling, waar hij belast was met de voorbereiding van verschillende juridische rapporten ten behoeve van de Parlementsleden, onder meer in het kader van de intergouvernementele conferentie die voorafging aan de sluiting van het Verdrag van Amsterdam.

Van 1996 tot en met 1999 was hij medewerker in het kabinet van de griffier van het Hof van Justitie. Vervolgens werd hij referendaris bij advocaat-generaal Dámaso Ruiz-Jarabo Colomer.

In 2000 keerde hij met deze veelzijdige beroepservaring terug naar de vertaaldienst van het Hof als hoofd van de Spaanse vertaalafdeling, waar hij 14 jaar eerder tot de eerste medewerkers had behoord.

In 2001, een sleutelmoment in de geschiedenis van het multilinguïsme, werd hij aangesteld als directeur Vertalingen. In dat jaar werd gestart met de voorbereidingen van de uitbreiding van de Unie met tien nieuwe lidstaten, waardoor het aantal officiële talen bijna verdubbelde, namelijk van 11 tot 20.

Na een wijziging in de structuur van de administratieve diensten van de instelling, werd Alfredo Calot Escobar in juni 2007 benoemd tot directeur-generaal Vertalingen.

Op 6 oktober 2010 werd hij verkozen tot griffier van het Hof van Justitie. In 2022 werd zijn tweede mandaat hernieuwd. Hij bekleedt deze functie tot op heden.

Titels en onderscheidingen
  • Orden del mérito civil (orde van burgerlijke verdienste)
  • Cruz distinguida de primera clase San Raimundo de Peñafort (commandeur eerste klasse van de orde van St. Raymundus van Penyafort)
  • Alumni Plus Universitat de Valencia (Alumni Plus-lid van de alumnivereniging van de universiteit van Valencia)