Službe za medije

Odjel za medije i informiranje pruža dostupne informacije o sudskoj aktivnosti Suda i Općeg suda.

Dva suda izražavaju svoja stajališta isključivo kroz svoje odluke. Odjel za medije i informiranje stoga nije njihov glasnogovornik.

Odjel objavljuje, na jednom ili više jezika, priopćenja za medije koja omogućavaju brzo upoznavanje s bitnim točkama presuda i mišljenja. Određeni događaji (svečane sjednice, protokolarni posjeti) također mogu biti dio informacija za medije.

Ta se priopćenja mogu pronaći na stranici Curia ili putem aplikacije za smartphone i tablet uređaje (Android i Apple) te su također dostupna putem RSS-a.

Odjel također ima dva Twitter računa, @CourUEPresse (na francuskom) i @EUCourtPress (na engleskom), koji se koriste za pružanje informacija o radu Suda i o važnim događajima.

Novinari također mogu kontaktirati jednog od suradnika odjela i upisati se na popis radi dobivanja priopćenja za medije elektroničkom poštom kao i ostalih pravovremenih informacija o kalendaru (Informacije o zaštiti podataka).

Kalendar obuhvaća razdoblje od pet tjedana i najavljuje rasprave, čitanje mišljenja i objave presuda. Također sadrži i opće informacije o dotičnim predmetima.

Cjelovit tekst presuda i prijedloga odluka dostupan je na stranici Curia, obično od 12 sati po CET-u na dan objave presude.

Pored toga, odgovorna osoba iz nadležnog jezičnog odjela može organizirati razgovore sa sucima i nezavisnim odvjetnicima.

Napokon, odjel stoji na raspolaganju stručnjacima iz područja medija radi pružanja svih objašnjenja o pravnoj terminologiji i o pravnim pitanjima u vezi s odlukama sudova Unije.

 

Dodatne informacije:

- Djelatnici odjela za medije i informiranje
Priopćenja za medije
- RSS
- Politika korištenja Twitter računa
- Kalendar
- Obrazac za pretragu sudske prakse