Sajtószolgálat

A Bíróság és a Törvényszék igazságszolgáltatási tevékenységéről a Sajtó- és Tájékoztatási Egység nyújtja valamennyi rendelkezésre álló információt.

A két igazságszolgáltatási fórum kizárólag határozatai útján nyilvánul meg. A Sajtó- és Tájékoztatási Egység tehát nem az igazságszolgáltatási fórumok szóvivője.

Az Egység egy vagy több nyelven sajtóközleményeket tesz közzé, amelyek lehetővé teszik az ítéletek és indítványok lényegi kérdéseinek gyors áttekintését. Az Egység a sajtó képviselőit hasonló módon egyes eseményekről (ünnepélyes ülések, hivatalos látogatások) is tájékoztathatja.

E közlemények a Curia honlapon, illetve okostelefonon vagy táblagépen (Android és Apple) futtatható alkalmazás segítségével tekinthetők meg, továbbá RSS csatornán is elérhetők.

Az Egység két twitterfiókot is kezel, a @CourUEPresse (francia nyelvű) és a @EUCourtPress (angol nyelvű), amelyeket a Bíróság munkájára és a fontosabb eseményekre vonatkozó információk közzétételére használ.

Az újságírók felvehetik a kapcsolatot az Egység egyik munkatársával is, és egy listára feliratkozva e‑mailben megkaphatják a sajtóközleményeket, valamint a tárgyalási jegyzékhez kapcsolódó egyéb eseti információkat (Tájékoztató az adatvédelemről).

Az öthetes időtartamra vonatkozó tárgyalási jegyzék a tárgyalások, az indítványok ismertetése és az ítélethirdetések időpontjára vonatkozó információkat tartalmazza. Ezenkívül általános tájékoztatást is nyújt a folyamatban lévő ügyekről.

Az ítéletek és indítványok teljes szövege elérhető a Curia honlapon, általában a kihirdetés napján a közép-európai idő szerint 12 órától.

Ezenfelül lehetőség van arra, hogy az érintett nyelvi csoport felelőse találkozót szervezzen a bírákkal és a főtanácsnokokkal.

Végezetül a média képviselői szintén az Egységhez fordulhatnak az uniós bíróságok határozataiban felmerülő jogi terminológiára és jogkérdésekre vonatkozó kérdéseikkel.

 

További információk:

- A Sajtó- és Tájékoztatási Egység munkatársai
- Sajtóközlemények
- RSS csatorna
- Twitterhasználati politika
- Tárgyalási jegyzék
- Az ítélkezési gyakorlat keresője