e-Curia

e-Curia button version2

 

Az e‑Curia az Európai Unió Bírósága által működtetett, az ügyvédek, és a tagállamokat, valamint az Európai Unió intézményeit, szerveit és hivatalait képviselő meghatalmazottak részére biztosított alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy az eljárási iratok benyújtását és átvételét a két igazságszolgáltatási fórum Hivatalaival kizárólag elektronikus úton bonyolítsák.

 

Hozzáférés iránti kérelem

Az eljárási iratok benyújtása

A kézbesítések átvétele

Betekintés a benyújtások és kézbesítések előzményeibe

Személyes információk kezelése és segítők bejelentése


Hozzáférés iránti kérelem

Az érdekelt személyeknek ahhoz, hogy az e‑Curia alkalmazás funkcióit használni tudják, a hozzáférés iránti kérelem formanyomtatványa segítségével hozzáférés létrehozását kell kérniük. Ennek érdekében a kérelem formanyomtatványát megfelelően kitöltve és aláírva, postai úton kell elküldeniük az érintett igazságszolgáltatási fórum Hivatalába, mellékelve ahhoz a szükséges igazoló iratokat. Az érintett Hivatal minden hozzáférés létrehozása iránti kérelmet ellenőriz, amely több napot is igénybe vehet. Ha a Hivatal elfogadja a kérelmet, külön e‑mailekben azonosítót és ideiglenes jelszót küld a felhasználónak. Az e‑Curia alkalmazás használata térítésmentes.

 Lásd továbbá: - videó bemutató

Az eljárási iratok benyújtása

Az eljárási iratokat PDF formátumban kell benyújtani. A benyújtott fájlok mérete legfeljebb 30 Mb lehet. A benyújtott iratokat nem szükséges kézzel aláírni. A felhasználó tehát egyszerűen a saját szövegszerkesztő programjával létrehozhatja a PDF dokumentumot. Amennyiben szükségesnek bizonyul, a felhasználó mellékleteket és/vagy további iratokat is csatolhat a beadványához vagy az írásbeli észrevételeihez. Amint a felhasználó jóváhagyja az elküldendő dokumentumokat, az alkalmazás rögzíti a benyújtást, és megerősítő e‑mailt küld a felhasználónak. Nincs tehát szükség az eredeti dokumentum postai úton történő elküldésére, mint ahogy hitelesített másolatok elküldésére sem.

 Lásd továbbá: - videó bemutató

A kézbesítések átvétele

Amennyiben a Hivatal az e‑Curia alkalmazáson keresztül kézbesít valamely eljárási iratot, a címzett erről e‑mailben kap értesítést, és az e‑Curia alkalmazásban megtekintheti a kézbesített iratot. Amint megtekinti a kézbesített iratot, a Hivatal erről értesítést kap. Ugyanakkor a kézbesítést az értesítő e‑mail elküldésétől számított hét nap után átvettnek kell tekinteni.

 Lásd továbbá: - videó bemutató

Betekintés a benyújtások és kézbesítések előzményeibe

A felhasználó bármikor betekinthet az átvett kézbesítések, valamint az általa teljesített benyújtások előzményeibe. A felhasználó számára keresőprogram teszi lehetővé az átvett kézbesítéseken és az általa teljesített benyújtásokon belüli válogatást.

Személyes információk kezelése és segítők bejelentése

A felhasználó módosíthatja a jelszavát, az e‑mail címét vagy a profilja megjelenítésének nyelvét. Amennyiben elfelejtené az azonosítóját vagy a jelszavát, azokat meghatározott eljárás útján visszaszerezheti. A felhasználó ezenkívül bejelenthet egy vagy több segítőt, akik átvehetik a Hivatalok által továbbított eljárási iratokat. E segítő benyújtást is előkészíthet, amelyet ezt követően a képviselőnek kell jóváhagynia. 

 További információk: - felhasználói útmutató pdf