Kolačići

Kako bi se osigurao pravilan rad ovih mrežnih stranica, katkad na Vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Isto čini i većina drugih velikih mrežnih mjesta.

Što su kolačići?

Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom mrežnom mjestu. Mrežno mjesto s pomoću kolačića pamti Vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom određenog razdoblja, tako da ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na mrežno mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica.

Kako nadzirati kolačiće?

Kolačiće možete nadzirati i/ili ukloniti na način kako Vi želite. Za više informacija o tome posjetite stranicu aboutcookies.org. Možete ukloniti sve kolačiće koji su već pohranjeni na Vašem računalu i većinu internetskih preglednika prilagoditi kako bi ih blokirali. Međutim, u tom je slučaju preporučljivo da sami odredite određene postavke za svaki posjet određenom mrežnom mjestu, a određene usluge i funkcionalnosti možda neće biti dostupne. 

Na koji se način koristimo kolačićima?

Na nekima od naših stranica kolačićima se pamte sljedeći podaci:

  • Vaše željene postavke koje se odnose na prikaz, poput postavki jezika, kontrasta boja ili veličine fonta;
  • informacije o tome jeste li već odgovorili na anketu o korisnosti sadržaja (kako Vam se pitanje ne bi ponovno prikazalo);
  • informacije o tome prihvaćate li našu uporabu kolačića za to mrežno mjesto.

Kolačići nisu nužni za prikazivanje mrežnog mjesta, ali olakšavaju pregledavanje. Kolačiće možete blokirati ili izbrisati, no u tom slučaju postoji mogućnost da se određene značajke ovog mrežnog mjesta neće prikazivati na najbolji način.

Informacije sadržane u kolačićima ne služe za Vašu identifikaciju, a predmetni podaci isključivo su pod našim nadzorom. Kolačićima se ne koristimo ni u koje druge svrhe osim onih koje su ovdje navedene.

YouTube

YouTube koristimo za videomaterijale u kojima se prikazuje rad Suda. YouTube ima vlastite kolačiće i politike o poštovanju privatnog života koje mi ne nadziremo. Kolačići YouTubea pohranjuju se tek nakon što kliknete na poveznicu za video.

Europa Analytics

Europa Analytics služba je Europske komisije koja analizira i ocjenjuje učinkovitost stranica europskih institucija. Europska komisija upravlja tom službom za račun svih institucija i tijela Unije. Prema zadanim postavkama posjetitelji stranica ovog mrežnog mjesta prate se primjenom trajnih internih kolačića mrežnog mjesta Curia (curia.europa.eu).

Europa Analytics koristi se programskom analitičkom platformom otvorenog tipa (open source) pod nazivom Piwik, koju u potpunosti nadzire Europska komisija. Ta platforma omogućuje zaštitu osobnih podataka krajnjih korisnika mjerama poput anonimizacije adrese IP i mehanizma deaktivacije koji je dostupan korisnicima kako se njihovo pregledavanje ne bi koristilo u analitičke svrhe.

Možete odabrati da Vas Piwik ne prati (mogućnost deaktivacije odnosno opt-out). Ako se predomislite i odučite da Vas Piwik ponovno prati, možete ponovno uključiti opciju aktivacije kolačića (mogućnost opt-in).

Ako odaberete opciju da Vas Piwik ne prati, to ne utječe na pregledavanje mrežnih stranica Curije.

Više o službi Europa Analytics