Declarația curții

Declarația Curții de Justiție a Uniunii Europene cu ocazia Forumului Magistraților organizat pentru celebrarea celei de a 60-a aniversări a semnării Tratatelor de la Roma

 

Uniunea Europeană reprezintă o Uniune de drept care, de la semnarea Tratatelor de la Roma, nu numai că s‑a extins în mod semnificativ, ci a devenit, în același timp, tot mai profundă.

A 60-a aniversare a acestei semnări oferă ocazia de a sublinia importanța dialogului, reînnoit în mod constant, dintre Curtea de Justiție a Uniunii Europene și instanțele naționale, cu respectarea culturilor și a sistemelor juridice care le sunt proprii și a limbilor în care se exprimă.

În acest spirit, Curtea de Justiție a Uniunii Europene i‑a primit la Luxemburg pe președinții instanțelor constituționale și supreme ale statelor membre, pentru a aprofunda cooperarea judiciară în rețea, garanție a emergenței unui veritabil spațiu juridic european.

Ea ține să sublinieze rolul esențial al rețelei judiciare a Uniunii Europene formate din instanțele naționale și Curtea de Justiție în dezvoltarea și respectarea drepturilor fundamentale și a valorilor democrației și statului de drept pe care această Uniune este fondată.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în strânsă cooperare cu instanțele naționale, va continua să îndeplinească misiunea, care i‑a fost încredințată prin tratate, de a asigura respectarea dreptului de toți și pentru toți, garantând în acest mod valorile comune ale cetățenilor Uniunii și ale statelor membre.