Marc van der Woude
Marc van der Woude
Președinte
Biografie și carieră

Născut în anul 1960 la Gorredijk (Țările de Jos), domnul Marc van der Woude urmează primii ani de studii la Rijksuniversiteit Groningen (Universitatea din Groningen, Țările de Jos), unde obține în anul 1983 o licență în drept. Își continuă studiile la Collège d’Europe (Colegiul Europei, Belgia) până în anul 1984.

Încă de la sfârșitul studiilor, se implică foarte activ în învățământ și cercetare în cadrul Colegiului Europei, unde este asistent până în anul 1986. Ulterior, este lector la Universiteit Leiden (Universitatea din Leiden, Țările de Jos) din 1986 până în 1987. Pe parcursul întregii cariere, rămâne atașat învățământului și i se încredințează, începând din 2000, o catedră de profesor de drept la Erasmus Universiteit Rotterdam (Universitatea Erasmus din Rotterdam, Țările de Jos). Autor a numeroase publicații, contribuie la dezvoltarea unor lucrări în dreptul concurenței, printre care se numără mai multe lucrări de referință în materie.

În paralel cu angajamentele sale universitare, domnul van der Woude desfășoară o carieră de practician. În perioada 1987-1989, intră în serviciul Comisiei Comunităților Europene, în cadrul căreia asigură funcția de raportor pe lângă Direcția Generală Concurență. Se alătură apoi Curții de Justiție a Comunităților Europene și colaborează, în calitate de referent juridic, cu judecătorii Thymen Koopmans și Paul Joan George Kapteyn din 1989 până în 1992. Comisia Europeană îl numește administrator în cadrul Unității de coordonare în cadrul Direcției Generale Concurență, funcție pe care o exercită în perioada 1992-1993, înainte de a deveni membru al Serviciului  juridic al acesteia, din 1993 până în 1995. Începând de la această dată, devine avocat în baroul din Bruxelles (Belgia), unde practica sa contencioasă se concentrează în domeniul dreptului concurenței.

Domnul van der Woude este numit judecător la Tribunal la 13 septembrie 2010. Omologii săi îl aleg președinte de cameră la 18 septembrie 2013 și vicepreședinte la 20 septembrie 2016. La 27 septembrie 2019, este ales președinte al instanței menționate și își desfășoară activitatea în această calitate de la această dată.

Afiliere la fundații, organisme sau instituții în domeniul juridic, cultural, artistic, social, sportiv sau caritativ
  • Membru al consiliului consultativ al Europäische Rechtsakademie (ERA) Trier (Academia de Drept European din Trier, Germania)
  • Membru al „Advisory board of the Toulouse School of Economics Executive education program in antitrust” (Școala de Științe Economice din Toulouse, Franța)
  • Membru al Curatorium în cadrul Europa Instituut din Leiden
  • Membru al comitetului de redacție al Sociaal Economische Wetgeving
  • Membru al comitetului științific al Revue Concurrences