Umjetnost na Sudu

Europski identitet proizlazi iz razmjene i međusobnog obogaćivanja između različitih nacionalnih kultura država članica. Sud Europske unije, mjesto svakodnevnog dijaloga pravnih kultura, posvećuje osobitu važnost umjetnosti, vitalnoj baštini za europsku kulturu.

Zahvaljujući potpori država članica, pravosudna institucija Unije čuva zbirku umjetničkih djela koja predstavljaju europsku višekulturnu baštinu. Ta djela, predmet donacije, zbirke ili posudbe, otkrivaju jedinstvene tradicije država članica i u svojoj različitosti pridonose stvaranju „europskog duha“. Različite vrste i iz različitih razdoblja, ona često prizivaju ideje Europe, pravde, sklada, suradnje i mira.

Prvim djelima – onima koja je 1969. posudila Francuska kako bi se ukrasila prva raspravna dvorana Suda i onima koja je od reprezentativnih umjetnika iz šest zemalja osnivačica naručio Luksemburg da uljepšaju Palaču, otvorenu 1973. – s vremenom su pridodana i druga djela. Umjetnička baština koju čuva Sud razvija se ukorak s fazama europske izgradnje i povijesti same institucije.

Dojmljivo arhitektonsko okruženje zgrada Suda Europske unije privilegiran je izložbeni prostor za ta umjetnička djela, pristigla sa svih strana Europe. Za one koji rade u instituciji i za one koji je dolaze posjetiti mogućnost vizualnog uranjanja u raznolikost ovih djela svjedoči o skladnom i raznorodnom suživotu različitih kultura država članica.

Photos