Arta la Curte

Identitatea europeană decurge din schimburile și sinergiile dintre diferitele culturi naționale ale statelor membre. Curtea de Justiție a Uniunii Europene, spațiu în care culturile juridice dialoghează zi de zi, acordă o importanță deosebită artei, patrimoniu vital pentru cultura europeană.

Datorită sprijinului statelor membre, instituția judiciară a Uniunii găzduiește o colecție de opere de artă reprezentativă pentru patrimoniul multicultural al Europei. Aceste lucrări, dobândite prin donație, depozit sau împrumut, dezvăluie tradițiile singulare ale statelor membre și contribuie, în diversitatea lor, la crearea unui „spirit european”. Variate ca natură și provenind din epoci diferite, ele evocă adesea idei legate de Europa, de dreptate, de armonie, de cooperare și de pace

Primelor lucrări – celei împrumutate în 1969 de Franța pentru decorarea primei săli de judecată a Curții, și celor comandate de Luxemburg de la artiști reprezentând cele șase țări fondatoare pentru a decora Palatul inaugurat în 1973 – li se adaugă de-a lungul timpului altele. Patrimoniul artistic găzduit de Curte evoluează în funcție de etapele construcției europene și de istoria instituției înseși.

Cadrul arhitectural remarcabil al edificiului Curții de Justiție a Uniunii Europene constituie un spațiu expozițional privilegiat pentru aceste opere de artă care provin din numeroase țări europene. Pentru cei care lucrează în instituție și pentru cei care vizitează sediul acesteia, capacitatea de a se impregna vizual de multiplicitatea acestor lucrări constituie dovada coexistenței armonioase și plurale a diferitelor culturi ale statelor membre.

Photos