Fiktivni nazivi anonimiziranih predmeti

Contenu

Počevši od 1. siječnja 2023. svim novim anonimiziranim predmetima u kojima sudjeluju samo fizičke osobe (čije se prezime od 1. srpnja 2018. zbog zaštite osobnih podataka zamjenjuje inicijalima) ili u kojima sudjeluju fizičke i pravne osobe čiji naziv nema razlikovnu vrijednost, dodijelit će se fiktivni naziv uz pomoć automatskog informatičkog generatora. Ta je inicijativa primijenjena kako bi se lakše identificirali anonimizirani predmeti. Na taj način moguće ih je lakše zapamtiti i jednostavnije citirati kako u sudskoj praksi tako i u drugim kontekstima.   

Dodjela fiktivnih naziva ne odnosi se na:

  • prethodne postupke u kojima naziv pravne osobe ima dovoljnu razlikovnu vrijednost (tada će naziv te pravne osobe biti naziv predmeta);
  • izravne tužbe (Sud će tim predmetima nastaviti dodjeljivati uobičajeni naziv koji će se pojavljivati u zagradama nakon redovnog naziva predmeta);
  • zahtjeve za davanje mišljenja;
  • žalbe;
  • predmete pred Općim sudom.

Ti fiktivni nazivi ne odgovaraju stvarnom prezimenu ni jedne od stranaka postupka ni, u načelu, stvarnim prezimenima. Oni će se navoditi u zaglavlju presude kao i na njezinoj prvoj stranici, nakon broja predmeta.

Generator fiktivnih imena funkcionira na način da riječi dijeli u slogove koji se potom nasumično spajaju kako bi se stvorile fiktivne riječi. Generator postoji na svim službenim jezicima Unije te će biti razvijen, ako bude potrebno, i na jezicima trećih zemalja.   

Objet de la demande
Langues à traduire bg,es,cs,da,de,et,el,en,it,lv,lt,hu,mt,nl,pl,pt,ro,sk,sl,fi,sv
Langues vérifiées
Délai
Numéro de suivi
Commentaires