Stavba Thomas More

Thomas More (1478–1535) je bil odvetnik, profesor prava in nato sodnik, preden je začel ugledno politično kariero v Angliji pod vladavino Henrika VIII. Karierno je napredoval do najvišjega položaja v kraljevini, do lorda kanclerja. Sir Thomas More se z neodobravanjem vladarjeve želje po razveljavitvi njegove zakonske zveze in posledičnega razkola z Rimom nikoli ni odrekel svojim prepričanjem ter je bil nazadnje obsojen za veleizdajo in nato obglavljen. Kot Erazmov tesni prijatelj ostaja v spominu kot filozof in politični esejist, čeprav je bil tudi zgodovinar, prevajalec in pesnik. Kot avtor obsežnega opusa, učenjak in filantrop je obsojal tiranijo in krivičnost do najrevnejših in je povsem podpiral novo razmišljanje, ki je značilno za renesančni humanizem, katerega eden od najvidnejših predstavnikov je bil.

Sodišče Evropske unije je tako počastilo spomin na velikega evropskega humanista s poklonitvijo integriteti in trdnosti njegovih prepričanj proti vsakršnemu posegu v svoboščine.

Stavba Thomas More, drugi prizidek palače, je bila otvorjena leta 1993. Organizirana je okoli štirih notranjih dvorišč in je na zahodni strani stavbe Erasmus, katere arhitekturne elemente povzema. Fasada preddverja je zasnovana kot velika zastekljena krivulja s horizontalno strukturo, ki povezuje stavbi Erasmus in Themis. Stavba ima mešano betonsko-jekleno strukturo ter modularno zasnovo. Fasada stavbe je izdelana iz granita in zastekljene aluminijaste strukture.

Danes so v tej stavbi sodniki in sodno tajništvo Splošnega sodišča. V njej so tudi dve razpravni dvorani, modra in zelena dvorana ter konferenčna dvorana.