Gebouw Themis

Themis, dochter van Uranus en Gaia, die respectievelijk hemel en aarde vertegenwoordigen, wordt in de Griekse mythologie beschouwd als de godin van de gerechtigheid. Als vrouw en raadgeefster van Zeus zit ze aan diens rechterhand en helpt ze de gevestigde orde te handhaven. Ze is een allegorie van de immanente gerechtigheid en wordt meestal afgebeeld met haar attributen weegschaal en zwaard, soms ook met een blinddoek, als teken van haar onpartijdigheid. De weegschaal, die sociale orde, evenwicht en harmonie symboliseert, vormt een tegenhanger van het zwaard, dat het vonnis en de rechterlijke macht belichaamt en met wiens dubbelzijdig lemmet, dat elke partij kan treffen, beslissingen ten uitvoer worden gelegd. Zo is Themis het universele beeld van gerechtigheid geworden.

De keuze van de naam Themis sluit aan bij het besluit van de eerste leden van het Hof, die er in 1952 voor kozen, voortbouwend op hun gemeenschappelijke culturele tradities, om de weegschaal en het zwaard van Themis op te nemen in het logo van de gerechtelijke autoriteit van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.

Dit gebouw was de derde en laatste van de eerste reeks uitbreidingen van het Paleis en werd opgeleverd in 1994. In tegenstelling tot de andere twee uitbreidingen had het aanvankelijk geen naam en stond het meer dan 25 jaar bekend onder de bescheiden naam „Annexe C”, alvorens in 2022 de naam “Themis” te ontvangen.

Dit kubusvormige gebouw vormt het massieve sluitstuk van de rij gebouwen aan de voet van het Paleis en bevat aan de zuidkant een halfronde uitbouw die de beraadslagingszaal achter de Grote zittingsszaal van het Gerecht bevat. Net als bij het Erasmus-gebouw en het Thomas More-gebouw bestaat de gevel van het gebouw uit graniet in combinatie met een structuur van aluminium en glas, verfraaid door pilaren van roze graniet.

Naast de Grote zittingsszaal van het Gerecht huisvest dit gebouw de rechters van het Gerecht en hun kabinetten.