Turnul Comenius

Filozof și pedagog, Jan Amos Komenský, cunoscut drept „Comenius” (1592‑1670), a fost primul apărător al educației universale. Convins că ascensiunea socială ar trebui să fie mai degrabă rodul educației decât al nașterii, el a militat pentru egalitatea de șanse și pentru educație pentru toți, indiferent de bogăție, de religie sau de sex. Prezentat ca tatăl educației moderne, Comenius a revoluționat de asemenea metodele de predare a limbilor străine și, în special, a latinei, limba cunoașterii, pentru a favoriza învățarea sa de către un număr cât mai mare de persoane. Traduse în aproximativ 15 limbi, manualele sale vor fi, timp de mai mult de un secol, cele mai utilizate manuale școlare în Europa, ceea ce contribuie la răspândirea multilingvismului drept cheie a cunoașterii.

Prin onorarea numelui Comenius, care a străbătut Europa pentru a promova o predare a limbilor mai deschisă și mai egalitară, Curtea de Justiție a Uniunii Europene evidențiază valorile multilingvismului și aduce un omagiu celor care contribuie în fiecare zi la apărarea bogăției lingvistice europene.

Turnul Comenius face parte din a patra extindere a Palatului.

Culoarea aurie a Turnului provine de la plasa din aluminiu anodizat care acționează ca protecție solară. Aceeași împletitură metalică este utilizată la celelalte clădiri pentru a unifica ansamblul arhitectural. Țesătura metalică conferă, prin ritmul tramei sale, strălucirea texturii și relieful pliurilor, o veritabilă identitate construcției.

La momentul inaugurării sale, în luna decembrie 2008, împreună cu geamănul său, Turnul Montesquieu, Turnul Comenius era cea mai înaltă clădire din țară. Cele 26 etaje ale sale ating o înălțime de 103 metri și sunt depășite în prezent de Turnul Rocca.