Toranj Montesquieu

Charles-Louis de Secondat de la Brède, baron de Montesquieu (1689. – 1755.), bio je odvjetnik, sudac i pisac. Njegov se ugled povezuje s djelom „O duhu zakona”, koje je objavio 1748. nakon više godina putovanja po Europi, tijekom kojih je izučavao političke sustave, ekonomiju, klimu, povijest i običaje zemalja u kojima je boravio. Smatran stoga jednim od prvih stručnjaka komparativnog prava, ali i prethodnikom moderne sociologije, Montesquieu promiče novu diobu grana državne vlasti, koja se istodobno temelji na njihovu razdvajanju i međuovisnosti, a radi jamstva njihove ravnoteže. On je na taj način uspostavio osnove načela diobe vlasti, koje se danas smatra temeljem svake demokracije.

Odabirom Montesquieua, čija je misao doprinijela oblikovanju načela neovisnosti pravosuđa, Sud EU-a podsjeća na zajedničke vrijednosti država članica, kojima se definira sâm identitet Unije kao samostalnog pravnog poretka.

Toranj Montesquieu dio je četvrtog proširenja Palače.

Zlatna boja tornja proizlazi iz anodizirane aluminijske rešetke koja pruža zaštitu od sunca. Ta se ista rešetka koristi i na drugim zgradama kako bi se ujednačila arhitektonska cjelina. Metalno preplitanje dinamike njezina okvira, sjaja teksture i reljefa pregiba daje jedinstven identitet zdanju.

U trenutku otvaranja u prosincu 2008. godine, toranj Montesquieu bio je uz svojeg blizanca, toranj Comenius, najviša zgrada u zemlji. Njegovih 26 katova doseže visinu od 103 metra. U međuvremenu je nadvišen tornjem Rocca.